Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη «μακεδονική γλώσσα» με τη Συμφωνία των Πρεσπών


Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αναγνωρίζει τη «μακεδονική γλώσσα» τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του περί διδασκαλίας της σε ελληνικά σχολεία η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Ελλάδα ετοιμάζει πρόσθετο πρωτόκολλο για τη γλώσσα στη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια προσθήκη στη Συμφωνία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γείτονος χώρας, ερωτηθείς για το αν η δήλωση για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα ήταν αντιπαραγωγική για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα και επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικές και οι δύο πλευρές επί του θέματος.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το σημαντικό που προκύπτει από τη Συμφωνία είναι η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας».

«Το γεγονός είναι ότι η "μακεδονική γλώσσα" αποτελεί μέρος των νοτιο-σλαβικών γλωσσών και αυτό είναι κάτι που γίνεται αποδεκτό και αποτελεί μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και ότι πλέον θα είμαστε η "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"», είπε συγκεκριμένα ο Ζόραν Ζάεφ.


Όπως τόνισε ο ίδιο, «πρέπει να δώσουμε προσοχή στο γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής μας, ενώ αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την "μακεδονική γλώσσα"».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ακόμα ότι στο πνεύμα της εφαρμογής της Συμφωνία των Πρεσπών, θα οικοδομηθεί φιλία μεταξύ των δύο χωρώ και όχι εχθρότητα, προσθέτοντας ότι εμπιστεύεται τον Αλ. Τσίπρα πως θα εκπληρώσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται ορισμένοι στην Αθήνα ωστόσο είναι ότι ο κ. Ζάεφ είναι απολύτως ακριβής όταν δηλώνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει τη γλώσσα ως «μακεδονική» αλλά και το δικαίωμα χρήσης του όρου «Μακεδονία και Μακεδονικός».

Στην τρίτη δημόσια διαβούλευση που έγινε στο Στιπ ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι δίκαιη και ανοίγει τεράστιες προοπτικές για την πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι «ναι θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αλλά κανένας δεν θα αμφισβητεί πια την Μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα».

Θέλοντας μάλιστα να απαντήσει στην Βουλγαρική κυβέρνηση και τις προειδοποιήσεις για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν συνεχίσει να αναφέρεται σε «μακεδονική γλώσσα και έθνος», ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να γίνονται αποδεκτές από όλους. «Το ότι είμαι Μακεδόνας και μιλώ μακεδονικά, είναι δικαίωμά μου, είναι μια ευρωπαϊκή αξία. Έδωσα τα χεριά (σ.σ. με την Βουλγαρική πλευρά) και δέχθηκα ότι μας ενώνει μια κοινή ιστορία. Πιστεύω ότι ο κ. Καρακατσανοφ, η κ. Ζαχαρίεβα και ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, αλλά πρωτίστως ο Βουλγαρικός λαός είναι φιλικοί προς τον λαό μας».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε μάλιστα ότι η ίδια η Ευρώπη του επέτρεψε να ομιλήσει στην «μακεδονική γλώσσα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβεβαιώνοντας έτσι την «μακεδονική γλώσσα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]