Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Οι τριγμοί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν αρχίσει να δημιουργούν ισχυρά ερωτηματικά για τις αντοχές του. Οι "θόρυβοι" που ακούγονται έρχονται από τα θεμέλια. Και αυτό τους κάνει ιδιαίτερα απειλητικούς.

Τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία, τα αδιέξοδα της βρετανικής αποχώρησης από την Ε.Ε. και η ανοικτή σύγκρουση των ευρωπαϊκών θεσμών με την ιταλική κυβέρνηση, αποτελούν μόνο τις κορυφές των όγκων προβλημάτων που αμφισβητούν ανοικτά τον σκελετό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Λίγους μήνες πριν από τις καθοριστικής σημασίας ευρωεκλογές, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ο πραγματικός κίνδυνος.

Οι ακρογωνιαίοι πολιτικοί λίθοι πάνω στους οποίους έχει στερεωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, έχουν αρχίσει να αποσαθρώνονται επικίνδυνα, πρώτα στη Γαλλία, μετά στην Ιταλία και τώρα στη Γερμανία. Η Σοσιαλδημοκρατία και η Χριστιανοδημοκρατία, στις διάφορες εθνικές εκδοχές τους, μοιάζουν να καταρρέουν. Οι πολιτικές βάσεις πάνω στις οποίες πατούσε και εξακολουθεί να στηρίζεται ο ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας, ήτοι η ραχοκοκκαλιά αυτού που ονομάσθηκε πρότζεκτ σύγκλισης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, χάνουν την ισχύ τους.


Αυτό έχει ήδη αποτυπωθεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, στην επικράτηση της κυβέρνησης συνασπισμού του κόμματος των 5 Αστέρων με τη Λέγκα στην Ιταλία, στη δραματική πτώση των SPD, CSU, CDU στη Γερμανία, στην επικράτηση ηγετών τύπου Όρμπαν στην πάλαι ποτέ Αν. Ευρώπη, ή την εκλογή του ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εκεί. Αν οι επερχόμενες ευρωεκλογές επιβεβαιώσουν ή, ακόμα περισσότερο, ενισχύσουν τις τάσεις αυτές, τότε το υπάρχον οικονομικό/πολιτικό οικοδόμημα της Ευρώπης, και ειδικά η Ευρωζώνη, δεν μπορεί να διατηρηθεί ως έχει. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πρέπει να αλλάξει.

Κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που εμπεριέχουν ανατροπές στα πολιτικά-οικονομικά και γεωγραφικά του όρια έχουν ήδη σχεδιασθεί.

Κανείς, όμως, δεν είναι τόσο βέβαιος ότι αυτό μπορεί να γίνει ομαλά. Πολύ περισσότερο που τώρα, οι ισχυροί οικονομικοί θεσμοί, που στο μεταξύ έχουν οικοδομηθεί, έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης του 2008... Η επομένη ημέρα των ευρωεκλογών προμηνύεται μία πολύ δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]