Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποχαιρετιστήριο "φάουλ" του Κοτζιά


Με τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων δεν μεγαλώνει η πατρίδα, αλλά απεμπολείται το αντίστοιχο δικαίωμα στο Αιγαίο

Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

Διαστάσεις παρωδίας πήρε η πολυσυζητημένη τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον πρωθυπουργό να εκθειάζει, πάντα με… πόνο ψυχής, το τιτάνιο έργο «του Νίκου», σε σημείο που σου ερχόταν να φωνάξεις: «Και γιατί, ρε μεγάλε, έκανες δεκτή την παραίτησή του;»

Ο Τσίπρας βεβαίως παρέδωσε ακόμη ένα ανέξοδο μάθημα υποκριτικής στην προσπάθειά του να… καλμάρει τον μνησίκακο πρώην υπουργό του, ο Κοτζιάς όμως απέδειξε δυστυχώς πόσο ακατάλληλος ήταν για το αξίωμά του, διαλέγοντας την πιο άκαιρη στιγμή για να ανακοινώσει τη… μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ως επιστέγασμα, προφανώς, της λαμπρής καριέρας του που διακόπηκε άδοξα. Το γεγονός ότι μία τέτοια στρατηγική απόφαση δεν προαναγγέλλεται έως ότου ολοκληρωθεί και το τελευταίο στάδιο υλοποίησής της δεν τον ένοιαξε καθόλου. Την ξεφούρνισε ανέμελα σαν να διαβάζει έκθεση πεπραγμένων εξωραϊστικού συλλόγου. Κάναμε εκείνο, θα κάνουμε και τούτο και στο τέλος… μεγαλώνουμε την πατρίδα!

Αμ δε, αγαπητέ Νίκο, που λέει και ο Τσίπρας. Φτάσατε να δικαιώσετε δυστυχώς ακόμη και τον Βενιζέλο που σας έκραξε πανηγυρικά. Γιατί με τη μερική επέκταση των χωρικών υδάτων σε «ανώδυνες» ζώνες δεν μεγαλώνει η πατρίδα ούτε επεκτείνεται η εθνική κυριαρχία. Απλώς απεμπολείται και επισήμως το αντίστοιχο δικαίωμα στο Αιγαίο.


Και αναγνωρίζεται εμπράκτως το «τετελεσμένο» που έχει επιβάλει στην περιοχή το τουρκικό casus belli. «Μερική επέκταση της αγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής, καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων» λέει μεταξύ άλλων ο Βενιζέλος, που, αν μη τι άλλο, και από τη θητεία του στο ΥΠΕΞ τα βασικά τα έχει μάθει.

Σε αντίθεση με τον Κοτζιά, που αγνοεί και τα στοιχειώδη, αφού έφτασε να ισχυριστεί ότι με την επέκταση των χωρικών υδάτων επεκτείνεται και η ελληνική ΑΟΖ. Τον διορθώνει, με επίσης χοντρό κράξιμο, σε άρθρο του στο «Hellas Journal» ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ειδικός σε θέματα Δικαίου της Θάλασσας. «Η ΑΟΖ δεν εκτείνεται μετά τα χωρικά ύδατα, αλλά περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα» γράφει ο Καρυώτης, εγκαλώντας τον βιαστικό αποπεμφθέντα υπουργό για άγνοια βασικών θεμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι ο Κοτζιάς ένιωσε απλώς την ανάγκη να πετάξει ένα… αποχαιρετιστήριο πυροτέχνημα. Ούτε βεβαίως ότι το πυροτέχνημα ήταν τζούφιο, αφού υπονομεύει στην πράξη κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]