Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα σενάρια για κυβέρνηση «ευρείας πλειοψηφίας» και οι αναταράξεις


Από τον Αντώνη Αντωνάκο

Ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει και οι δύο μονομάχοι, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μετρούν τις δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Η πρώτη θέση της φιλελεύθερης παράταξης δεν αμφισβητείται. Εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρο ότι θα κόψει πρώτη και με διαφορά το νήμα των εκλογών. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Τσίπρας. Παρ’ όλα αυτά, έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ικανοποιημένος, αφού έχει εξουδετερώσει τον βασικό του αντίπαλο που, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, δεν είναι η Ν.Δ. αλλά το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛ.). Παρά τις κυβιστήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος στον χώρο της Κεντροαριστεράς και καθιερώνεται ως μία από τις βασικές κυβερνητικές παρατάξεις.

Τα ενδεχόμενα για την επομένη των εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές, έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο ερώτημα είναι αν η Ν.Δ. θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Με τις μέχρι τώρα μετρήσεις αυτό φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Εχοντας απολέσει ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της -κυρίως προς τη Χ.Α. και τους ΑΝ.ΕΛ.-, η εκλογική βάση της έχει συρρικνωθεί σε σχέση με την προ Μνημονίων εποχή, ενώ, πέρα από την παγιοποίηση ενός μέρους των εκλογικών κερδών του ’12 και του ’15, οι οφειλόμενες στη δικαιολογημένη οργή του εκλογικού σώματος νέες προσελεύσεις δεν δείχνουν ικανές να της εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία ακόμα και σε Βουλή πέντε κομμάτων. Ομως, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, η αυτοδυναμία με ποσοστό γύρω στο 35%, με τη λαιμητόμο της απλής αναλογικής να καραδοκεί και με την προεδρική εκλογή στον ορίζοντα, δεν είναι ικανή να εξασφαλίσει αποτελεσματική κυβερνησιμότητα στη χώρα.


Το ΚΙΝ.ΑΛ., πέρα από τις προσπάθειες ορισμένων παραγόντων είναι «γενετικά» τοποθετημένο απέναντι στη Ν.Δ., αποτελώντας συνεπώς ευνοϊκό πεδίο για τον κυρίαρχο «θηρευτή» που κινείται στον ίδιο κεντροαριστερό χώρο. Διατρέχοντας απόλυτο και άμεσο κίνδυνο εξαΰλωσης, θα δώσει μάχη ζωής και θανάτου για να μείνει αποστασιοποιημένο από την ενδεχόμενη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ., αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει θανάσιμο εναγκαλισμό. Ακόμα και αν κάποιος αριθμός βουλευτών επιλέξει τη συνεργασία μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ευάλωτη.

Η μοναδική περίπτωση να επιβιώσουν την επόμενη μέρα και να επανέλθουν ως βασική πολιτική δύναμη περνάει μέσα από τον ανασχηματισμό του εκλογικού χάρτη. Αφού η προσπάθειά τους να υπερκεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, οι νέοι σχεδιασμοί προσδοκούν την επόμενη μέρα την ανασύσταση μιας «κεντροαριστερής» παράταξης στην οποία θα έχουν τον πρώτο λόγο. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από τη συγκέντρωση των διάσπαρτων ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε αυτό επιχειρήθηκε πριν από έναν χρόνο και ήδη έχει ναυαγήσει. Η επιτυχία του σεναρίου απαιτεί την απόσχιση και την ενσωμάτωση στο νέο εγχείρημα, υπό τη μορφή της ισότιμης συνεργασίας, ενός σημαντικού τμήματος της Ν.Δ.

Αν η Ν.Δ. αποτύχει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εκβιαστεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση «ευρείας πλειοψηφίας», ο χρόνος ζωής της οποίας θα εξαρτάται από τη βούληση των «εταίρων» της. Ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στη βάση της Ν.Δ.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ - ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!!!
    ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΑΝΝΕΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!
    ΡΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ!
    ΟΤΙΔΗΠΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΑΦΑΝΣΙΜΟ ΜΑΣ!

    Δηλαδή οι ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚΟΙ (τι ντροπη να αλλάζουν ονόματα για να κοροϊδεύουν τους αφελείς ΚΑΙ για να μην πληρώσουν τα χρέη τους) σοσιαληστές , σοσιαλδημοκράτες (μενσεβίκοι τροτσκιστές) δεν παλεύουν για τον κομμουνισμό με "δημοκρατικές" μεθόδους;
    Σε τι διαφέρουν απο τους μπολσεβίκους (λενινιστές σταλινικούς) πλήν του τρόπου επίτευξης του κομμουνισμού;

    "Όταν ο νυν υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήταν πράκτορας της Στάζι, έμμισθος του Πενταγώνου, φανατικός ψυχροπολεμικός σταλινικός διανοούμενος και σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου;"

    https://apagorevetai-one.blogspot.com/2018/06/blog-post_627.html


    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ ΜΑΟΪΚΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ...

    ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΑΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΑΖΑΝΕ

    42η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
    Το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τις πύλες του για τη γιορτή της Δημοκρατίας

    http://www.iefimerida.gr/news/279934/proedriko-megaro-anoixe-tis-pyles-toy-gia-ti-giorti-tis-dimokratias

    ΛΙΓΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ
    ΜΠΛΕ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΣΙΤΩΝ!
    ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΘΑ ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]