Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δοκιμάζονται οι ενεργειακές συμμαχίες


Συμβολική η νέα τουρκική navtex, αφού καλύπτει το τριπλό σημείο οριοθέτησης των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Ισχύει ακόμη το μήνυμα της Ελούντας ότι «η απειλή για έναν, αποτελεί απειλή εναντίον όλων».

Μπορεί ο κρύος χειμώνας να πλησιάζει, ωστόσο τα νερά στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζουν να θερμαίνονται επικίνδυνα, γεγονός που διαφάνηκε από το επεισόδιο που φέρεται να προκλήθηκε αυτήν την εβδομάδα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ με το τουρκικό ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Η Τουρκία, με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλλομένους, δέσμευσε την περιοχή έκτασης 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Η περιοχή που δεσμεύτηκε όχι μόνο καλύπτει το θαλασσοτεμάχιο «4» και μέρος του «5» της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά έχει και μια συμβολική διάσταση, καθώς βρίσκεται στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου και εφάπτεται στα όρια των διεκδικήσεων της Τουρκίας, με βάση την υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας είναι ουσιαστικά μια απάντηση στην πρόσφατη τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ελούντα της Κρήτης, που κατέληξε με το σύνθημα «Η απειλή για έναν, αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων». Επομένως, το ζήτημα είναι κατά πόσον αυτές οι τρεις χώρες, μαζί με όλες όσες έχουν νόμιμα ενεργειακά συμφέροντα στην περιοχή, όπως το Ισραήλ, θα αφήσουν αναπάντητους τους «τσαμπουκάδες» και τις αμφισβητήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ορόσημο για τις εξελίξεις θεωρείται η επερχόμενη γεώτρησης της Εxxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η γεώτρηση του «Πορθητή» στο τέλος του μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, σε λιγότερο από ένα μήνα θα επαναληφθεί η άσκηση «Μέδουσα» με συμμετοχή του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η «Μέδουσα» περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων τόσο νότια της Κρήτης, όσο και στο Ανατολικό Αιγαίο, με τους Αιγύπτιους να επιστρέφουν και πάλι με το γνωστό, πλέον, ελικοπτεροφόρο και αρκετά πλοία επιφανείας, αλλά και ειδικές δυνάμεις, για να προχωρήσουν μαζί με τους Έλληνες κομάντος σε πολλά σενάρια ειδικών επιχειρήσεων. Αυτήν την εβδομάδα, Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν μάλιστα στην υπογραφή Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το 2019.

Την ΠΣΣ υπέγραψαν ο διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας, και ο Διευθυντής του Κλάδου Προγραμματισμού και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, υποστράτηγος Khaled Labib Abdelrahman. Το ΠΣΣ περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης, καθώς και των ειδικών δυνάμεων. Επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με την Αιγύπτιο ομόλογό του.

Αναβάθμιση αιγυπτιακού Ναυτικού

Σε αντίθεση με την Κύπρο, που παραμέλησε διαχρονικά να ενισχύσει το Ναυτικό της από το 2014, η Αίγυπτος έχει αποκτήσει επτά πολεμικά πλοία (τέσσερεις κορβέτες Gowind 2500, δύο BPC58 και μία φρεγάτα FREMM59) από το γαλλικό Naval Group (παλαιότερα γνωστό ως DCNS). Αυτά τα πλοία είναι συχνά εξοπλισμένα με οπλικά συστήματα και συνοδεύονταν από συμβόλαια κατάρτισης και συντήρησης.

Τρεις από τις τέσσερεις κορβέτες Gowind συντηρούνται στην Αίγυπτο από το ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας, μέσω μεταφοράς τεχνολογιών κατασκευής με παράδοση που θα πραγματοποιηθεί το 2020. Η Αίγυπτος θα αποκτήσει επίσης τα τακτικά αεροσκάφη Patroller (Sagem) μέσω μιας τεχνολογίας κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης έκδοσης 62. Τέλος, η Αίγυπτος έχει αποκτήσει δορυφόρο στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών από το Thales Alenia Space και τα Airbus Space Systems.

Επαφές με την Υπερδύναμη

Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων έχουν να διαδραματίσουν και οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Σε αυτό πλαίσιο εντάσσεται και η σειρά επαφών που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου των ομολόγων του για την πάταξη των Διεθνών Εξτρεμιστικών Τρομοκρατικών Οργανώσεων 2018, που οργανώθηκε από τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των Αμερικανικών ΕΔ, Στρατηγό Ντάνφορντ, στην Ουάσιγκτον.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης βρέθηκε και συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Στρατηγό των Πεζοναυτών Joseph F. Dunford USMC, του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Gadi Eizenkot, της Αιγύπτου, Αντιστράτηγο Mohammed Farid Hegazy, και της Ιορδανίας Αντιστράτηγο Mahmoud Freihat, καθώς και με ομολόγους του άλλων κρατών και με Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Στην ίδια σύνοδο είχε προσκληθεί και συμμετείχε και ο Αρχηγός του Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) της Κύπρου, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιεί και η Τουρκία, η οποία διατηρεί διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις με το Πακιστάν. Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση κατασκευής ενός τεράστιου πλοίου χωρητικότητας 17.000 τόνων, σε συνεργασία με μια τουρκική αμυντική εταιρεία στη νότια πόλη του Καράτσι.

Το πλοίο PNS Moawin απέπλευσε από το ναυπηγείο του Ναυτικού του Πακιστάν κατά τη διάρκεια τελετής, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της χώρας, Arif Alvi, ο αρχηγός του ναυτικού, Adm Zafar Mahmood Abbasi, ο Πρόεδρος των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, Ismail Demir, και ο Υφυπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Muhsin Dere. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ στο Ναυπηγείο του Καράτσι σε συνεργασία με την τουρκική αμυντική εταιρείας STM, σύμφωνα με το Ναυτικό του Πακιστάν.

Είναι σε θέση να εκτελέσει μια ποικιλία θαλάσσιων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης σε άλλα πλοία στη θάλασσα, μέσω μεταφοράς καυσίμων και άλλων στρατιωτικών φορτίων. Μπορεί να μεταφέρει δύο ελικόπτερα. Το πλοίο είναι επίσης εξοπλισμένο με υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις και μπορεί να παρέχει υποστήριξη σε τρίτες χώρες, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Το Πακιστάν και η Τουρκία πάντα βρίσκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον κατά τη διάρκεια των περιόδων δοκιμής. Αν και τα έθνη μας είναι διαφορετικά, μοιράζονται κοινές αξίες, πολιτισμό και παραδόσεις. Το Πακιστάν αισθάνεται πάντα περήφανο για τη φιλία του με την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας. Δεν είναι κρυφό ότι τα τελευταία χρόνια Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ έχουν αναπτύξει ισχυρούς διμερείς δεσμούς, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Το Πακιστάν πρόκειται να παραλάβει 30 ελικόπτερα T129 Advanced Attack και Tactical Reconnaissance (ATAK) από την Τουρκία, βάσει συμφωνίας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Από την άλλην, η Άγκυρα, εκτός από την αναβάθμιση τριών πακιστανικών υποβρυχίων και την από κοινού κατασκευή πολεμικού πλοίου, αγοράζει αεροσκάφη MUS-17 Super Mushshak από το Πακιστάν.

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ έπειτα από 20 χρόνια σε Ισραήλ

Έπειτα από σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια, ένα πολεμικό πλοίο του Ναυτικού του Η.Π.Α. αγκυροβόλησε στο νότιο ισραηλινό λιμάνι του Ashdod, μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους και των δύο πλευρών ως ένδειξη των ισχυρών δεσμών τους έναντι κοινών αντιπάλων, όπως το Ιράν. Συνήθως τα ξένα πολεμικά πλοία δένουν στο λιμάνι της βόρειας Χάιφα, οπότε η άφιξη του αντιτορπιλικού USS Ross στο Ashdod σηματοδοτεί και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για διευρυμένες επιλογές ελλιμενισμού για τον έκτο στόλο της στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του έκτου διοικητή στόλου των ΗΠΑ, Kyle Raines, δήλωσε στο Reuters ότι η επίσκεψη τού USS Ross στο Ashdod «ενισχύει την ισχυρή και διαρκή συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι το Ναυτικό θα προσαρμόσει «μέτρα προστασίας δυνάμεων, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ναυτικών μας», αλλά δεν διευκρίνισε από ποιες απειλές θα πρέπει να προστατεύονται.

Η Σημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]