Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: ΗΠΑ-Ε.Ε. πιέζουν για ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας, «σφαγή» στο VMRO


Οι επόμενες ημέρες της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές μπορεί να βρίσκουν τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του πιο ήρεμους, ωστόσο στην αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE επικρατεί μεγάλη αναταραχή και ένταση.

Αιτία, οι 8 βουλευτές που με τη θετική τους ψήφο διασφάλισαν τον μαγικό αριθμό των 80 και την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, προκαλώντας έκπληξη ακόμη και στην ηγεσία του κόμματος η οποία ήλπιζε ότι ο αριθμός τους θα ήταν αρκετά μικρότερος. Άλλωστε, δύο μόλις ημέρες πριν την ψηφοφορία της Παρασκευής, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος είχε εκδώσει ομόφωνη ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε κατηγορηματικά πως είχε αποφασίσει να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση...

Το κλίμα στην αντιπολίτευση αποτυπώνεται και στο μήνυμα που έστειλε προς τους «αντάρτες» ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, κορυφαίο στέλεχος του VMRO και αντιπρόεδρος της Βουλής. Σε αυτό τους απειλεί, ουσιαστικά, ότι αυτοί που τους χρησιμοποίησαν πολύ σύντομα θα τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες – πολύ περισσότερο καθώς κανείς πλέον δεν μπορεί να τους έχει εμπιστοσύνη. Παράλληλα δε, με τον τρόπο αυτό προειδοποιεί και όσους από τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης ενδεχομένως σκέφτονται να... αλλαξοπιστήσουν στις επόμενες ψηφοφορίες, που θα αφορούν στις επιμέρους τροπολογίες, να μην το διανοηθούν, καθώς θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις.


Την ίδια στιγμή, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο όσον αφορά στα επόμενα βήματα που οδηγούν στην τελική έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Αν και ο Ζάεφ κάλεσε την αντιπολίτευση να συνδιαμορφώσουν τις διατυπώσεις των τροπολογιών, δεν αποκλείεται να βρεθεί προ απαιτήσεων που θα έρχονται σε έμμεση ή και ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη, άλλωστε, οι «8» έχουν αποστείλει κείμενο προς την κυβέρνηση με τέσσερα αιτήματα, το βασικό εκ των οποίων είναι η εφαρμογή της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της χώρας να γίνει σταδιακά και σε σύνδεση με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ – οι οποίες όμως, όπως είναι γνωστό, μπορούν να διαρκέσουν πολλά χρόνια, σε αντίθεση με την διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί το 2019.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για να διεθετήσει σημαντικές... λεπτομέρειες που έχουν μείνει εκκρεμείς, έφτασε σήμερα στα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος είχε κάνει αίσθηση με τις παρεμβάσεις του και τις απειλές του προς την αντιπολίτευση τις ημέρες που προηγήθηκαν της κρίσιμης ψηφοφορίας στη βουλή. Ήδη, ο Πάλμερ συναντήθηκε με τοιν ηγέτη του συμπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, καθώς οι Αλβανοί της πΓΔΜ φέρονται να πιέζουν προκειμένου να λάβουν άμεσα τα «ανταλλάγματα» για τα οποία είχαν λάβει δεσμεύσεις ώστε να στηρίξουν τη συμφωνία. Στη συνέχεια, ο Πάλμερ θα έχει συναντήσεις και με άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο διεθνής παράγοντας, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, πιέζουν ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα και να μην εξανλτηθούν τα χρονικά περιθώρια που δίνει το σύνταγμα, κάτι που θα σήμαινε ότι η τελική ψηφοφορία θα γίνει πιθανότατα προς τα τέλη Δεκεμβρίου ή ακόμη και με το νέο έτος. «Αναμένουμε πλέον οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις, στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των συνταγματικών αλλαγών», όπως δήλωσε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Γιώργος Παυλόπουλος
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]