Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγίδευσε ο Άσαντ τον Ερντογάν στην Ιντλίμπ;


Ο Πρόεδρος της Συρίας, Bassar Al Assad , σήκωσε τα μανίκια του για καυγά, ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας για διατήρηση της ειρήνης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Μόσχα, για να επιβλέπει την εκκαθάριση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από τους τζιχαντιστές της επαρχίας Idlib, ανέφερε το Arab Weekly.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας στο τελευταίο οχυρό ανταρτών της Συρίας, τhν Idlib, τον περασμένο μήνα, αποτρέποντας μια ανθρωπιστική κρίση σε μια περιοχή που φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Ως εκ τούτου, η ζώνη ασφαλείας των 15-20 χιλιομέτρων που θα δημιουργηθεί γύρω από την πόλη θα πρέπει να εκκαθαριστεί απομακρυνθεί από τους τζιχαντιστές μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, με ευθύνη της Τουρκίας, εργο που διαφαίνεται δύσκολο.

Η Τουρκία εδραιώνει τη στρατιωτική παρουσία της στην επαρχία, σημειώνει το Arab Weekly, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, να επιβεβαιώνει στις 3 Οκτωβρίου ότι δεν υπήρχαν προετοιμασίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Idlib.

Ωστόσο, η τζιχαντιστική ομάδα Tanzim Houar Al Din, έχει απορρίψει τη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας ως «μεγάλη συνωμοσία» ενώ το Ansar al-Din Front εξέδωσε μια δήλωση τον Σεπτέμβριο ζητώντας στις αντάρτικες ομάδες στο Idlib «να ξεπεράσουν τις διαφορές τους».


«Είτε τυχαία ή σαν σχέδιο της Δαμασκού, η παρουσία των μαχητών του ISIS στην Idlib απειλεί να υπονομεύσει τα τουρκικά σχέδια», τόνισε το άρθρο, αναφέροντας τον Nicholas Heras, έναν αναλυτή θεμάτων ασφαλείας της Μέσης Ανατολής ,στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.

«Το ISIS είναι σίγουρα μια ενόχληση στην Idlib και η κυβέρνηση Assad γνωρίζει ότι … Η Τουρκία έχει ήδη πρόβλημα να πείσει τους αντιπάλους της στο Idlib να εγκαταλείψουν τα βαριά όπλα τους στην προτεινόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κάτι που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Οι σύροι αντάρτες που η Τουρκία υποστηρίζει χρειάζεται να αναλάβουν και να εξαφανίσουν την Αλ Κάιντα, τον Hayat Tahrir al-Sham, το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκμενιστάν και παρόμοιες ομάδες, όμως οι αντιπρόσωποι ανταρτών της Τουρκίας δεν φαίνεται να εργάζονται για αυτό», δήλωσε ο Heras.

Εξάλλου χθες επιβεβαιώθηκε ότι το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης, κύρια οργάνωση των ανταρτών που συνδέεται με την Τουρκία, άρχισε τη μεταφορά των βαρέων όπλων του σε εδάφη ελεγχόμενα από την Άγκυρα αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε «εκκαθαρίσεις» άλλων οργανώσεων της περιοχής.

Η κυβέρνηση Assad γνωρίζει ότι εάν η Idlib καταρρεύσει σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, η δουλειά της Τουρκίας θα είναι πιο σκληρή και πιο αιματηρή, ανέφερε η Arab Weekly, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα επέτρεπε στη Δαμασκό να ισχυριστεί ότι η Τουρκία δεν είναι ικανή να ελέγξει την περιοχή των εξτρεμιστών που της έδωσε η Ρωσία, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση Assad να δικαιολογήσει την είσοδο της στην Idlib.

Η προοπτική αυτή θα αποτελούσε στρατηγική ήττα για την Τουρκία στην προσπάθειά της να παίξει ρόλο στην επίλυση του συριακού ζητήματος αλλά και στην προοπτική της να διεκδικήσει ζώνες επιρροής, κάτι που τόσο η Μόσχα όσο και η Δαμασκός απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Εξίσου όμως θα αποτελούσε ζημιά στο προφίλ που έχει συγκροτήσει ο Tayip Erdogan, που εμφανίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας σαν τον άνθρωπο που θα αναβιώσει την οθωμανική κληρονομιά της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]