Οι εκλογές στην FYROM θα φέρουν εκλογές και στην Ελλάδα;
Του Σάκη Μουμτζή
Αυτό το ερώτημα μπορεί να διατυπωθεί και αλλιώς. Αυτή η Βουλή, με την υπάρχουσα σύνθεση, μπορεί να υπερψηφίσει πρόταση μομφής; Γιατί όπως ορίζει το άρθρο 84 του Συντάγματος η πρόταση μομφής (δυσπιστίας) θα πρέπει να λάβει 151 ψήφους.
Από πλευράς Συντάγματος μια κυβέρνηση μπορεί να κυβερνά και με π.χ. 145 βουλευτές, αν η πρόταση μομφής δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 151 ψήφους. Και με δεδομένο πως νέα πρόταση μομφής μπορεί να κατατεθεί μετά την πάροδο εξαμήνου, αυτό πολύ απλά σημαίνει πως η κυβέρνηση μειοψηφίας κερδίζει άλλους έξι μήνες ζωή.
Γιατί τα γράφω αυτά; Για να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο είναι από την παρούσα Βουλή να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 151 ψήφων. Αρκεί ένα κόμμα να απόσχει ή το αυτό να πράξουν κάποιοι μεμονωμένοι βουλευτές. Συνεπώς, η απειλή του Π. Καμμένου πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, μάλλον δεν θα επιφέρει και την πτώση της κυβερνήσεως.
Πολιτικά όμως μπορεί μια κυβέρνηση να κυβέρνηση με π.χ. 145 βουλευτές; Μια χαρά μπορεί. Θα συνάπτει συμμαχίες σε συγκεκριμένα νομοσχέδια, τα οποία έτσι θα υπερψηφίζονται. Και το δημοκρατικό ήθος; Οι δημοκρατικές ευαισθησίες;
Για να μην έχουμε αυταπάτες, η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν διαθέτει ούτε δημοκρατικό ήθος ούτε δημοκρατικές ευαισθησίες. Θα κυβερνήσει όσο της το επιτρέπει ο Συνταγματικός νομοθέτης και ο εφησυχασμός και η αδράνεια των πολιτών.
Στην FYROM, ως γνωστόν, αν ο Ζάεφ δεν εξασφαλίσει στην υπάρχουσα Βουλή τις 80 ψήφους που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα προσφύγει σε εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, αν και στην νέα Βουλή δεν συγκεντρώσει τον προαναφερθέντα αριθμό ψήφων, τότε η είσοδος της FYROM στο ΝΑΤΟ παραπέμπεται στις καλένδες και ανακουφίζεται η Ελληνική κυβέρνηση.
Αν όμως ο Ζάεφ το κατορθώσει και η Βουλή της χώρας του επικυρώσει τις συνταγματικές αλλαγές, τότε δρομολογούνται ταχύτατα πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο πως ο Π. Καμμένος για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης θα καταψηφίσει την συμφωνία. Και είναι επίσης δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία τον Δεκέμβριο θα μπορεί να επανακαταθέσει πρόταση μομφής.Τι γίνεται τότε;
Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως Συνταγματικό. Αυτό σημαίνει πως μια κυβέρνηση μειοψηφίας, στον τρίτο χρόνο της θητείας της, με όλη την φθορά που κουβαλά και με μια πρόσφατη σημαντική πολιτική ήττα στο παθητικό της –την απώλεια της πλειοψηφίας—θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ουδείς όμως θα συζητά και θα συναλλάσσεται με μιαν ετοιμόρροπη κυβέρνηση.
Βλέπουμε λοιπόν, πως τον συνταγματικό σκόπελο μπορεί να τον ξεπεράσει. Τον πολιτικό όμως όχι. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο οι εκλογές στην FYROM να φέρουν εκλογές και στην Ελλάδα. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σκοπιανό πήγε να στήσει μια παγίδα στην Νέα Δημοκρατία, στην οποίαν όμως κινδυνεύει να πέσει αυτός.
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...