Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αντίστροφη μέτρηση στα Σκόπια, στον αέρα η ομαλότητα στη χώρα


Του Νίκου Μελέτη

Σε λεπτή κλωστή κινείται όχι μόνο η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η σταθερότητα και ομαλότητα στην πΓΔΜ, καθώς η διαφορετική ερμηνεία του αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα στη γειτονική χώρα και δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κρίσης.

Ο Ζ. Ζάεφ αναζητεί απεγνωσμένα ,με επιχείρημα το συντριπτικό ποσοστό υπέρ της Συμφωνίας, μεταξύ όσων όμως συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, να εξασφαλίσει την υποστήριξη βουλευτών που εξελέγησαν ως συνεργαζόμενοι με το VMRO-DPMNE αλλά καθώς οι «αριθμοί δεν βγαίνουν υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί έως και πέντε καθαρόαιμους βουλευτές του VMRO-DPMNE, για να φθάσει στον μαγικό αριθμό των 2/3 για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το VMPRO-DPMNE με νέες δηλώσεις του αρχηγού του Κρίστο Μιτσκόσκι, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «νεκρή» και κόβοντας κάθε συζήτηση για ανοχή ή συνεργασία με την κυβέρνηση, ζητά πρόωρες εκλογές βάσει όμως της συμφωνίας του Przino που προβλέπει τον διορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπηρεσιακών υπουργών σε κρίσιμα υπουργεία και διεξαγωγή των εκλογών 100 ημέρες μετά. Ζητά επίσης και διορισμό ειδικού εισαγγελέα για την διερεύνηση παρατυπιών στο Δημοψήφισμα. Όροι που απορρίφθηκαν από την πρώτη στιγμή από τον Ζάεφ…

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Euronews δηλώνει ότι με βάση το ποσοστό του 91% υπέρ της Συμφωνίας θα αναζητηθεί λύση στην Βουλή μέχρι την τελευταία στιγμή και ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόωρες εκλογές, αλλά αν οδηγηθεί στις κάλπες δήλωσε αισιόδοξος ότι η εκλογική μάζα των 600.000 ψήφων υπέρ της Συμφωνίας στο Δημοψήφισμα, θα μεταφρασθεί σε νίκη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί στην νέα βουλή η πλειοψηφία των 2/3.


Βεβαίως οι προβλέψεις του κ. Ζάεφ δεν αποδείχθηκαν και τόσο αξιόπιστες και ακριβείς σε ότι αφορά το δημοψήφισμα και συνήθως η μηχανιστική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων ως πρόσθεση και αφαίρεση ποσοστών πολύ συχνά είναι παραπλανητική σε ότι αφορά την πραγματική εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, ειδικά μάλιστα σε ζητήματα φορτισμένα όπως αυτό της αλλαγής ονομασίας της χώρας και των συνταγματικών αλλαγών και συνολικά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα ο κ. Ζάεφ ουσιαστικά καλεί σε αποστασία βουλευτές του VMRO-DPMNE ,καθιστώντας όμως ειδικά μετά το δημοψήφισμα απαγορευτική και εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε κίνηση ακόμη και εκείνων εκ των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ίσως σκέφτονταν ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην διαφορά με την Ελλάδα εφόσον μάλιστα θα χρεώνονταν την ευθύνη για τον συμβιβασμό ο ίδιος ο κ. Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ αν και έχει προαναγγείλει ότι εάν μέχρι την 10η Οκτωβρίου δεν έχει εξασφαλίσει στην βουλή συναίνεση για τις συνταγματικές αλλαγές θα δρομολογήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εάν θα επιχειρήσει να ξεκινήσει την συζήτηση στην Βουλή ,που απαιτούνται δυο ψηφοφορίες, ελπίζοντας ότι σε μυστική ψηφοφορία θα μπορούσαν να υπάρξουν διαρροές ψήφων από το VMRO-DPMNE.

Όμως ο ίδιος έτσι θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει την λίστα των αλλαγών στο Σύνταγμα ,την οποία θα κάνει σημαία η αντιπολίτευση εναντίον του. Και μια τέτοια συνεδρίαση της Βουλής ,που δεν είναι ασυνήθιστα τα βίαια επεισόδια , θα δοκιμάσει και πάλι την πολιτική ομαλότητα στην χώρα.

Όμως, ακόμη και προκήρυξη πρόωρων εκλογών και με δεδομένο ότι το VMRO-DPMNE θέλει να καθυστερήσει την διαδικασία αλλά και την προσφυγή στην κάλπη καθώς ο μηχανισμός του δεν είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης στην οποία θα εμπλακεί και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ που έχει σηκώσει την σημαία εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και είναι σε ευθεία οξύτατη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Εναντίον των πρόωρων εκλογών είναι και το DUI, το αλβανικό κόμμα του Αλί Αχμέτι που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, κυρίως επειδή φοβάται ότι θα συνεχισθεί η μετακίνηση Αλβανών ψηφοφόρων προς το SDSM του Ζ. Ζάεφ και θα αποδυναμωθεί ο μοχλός πίεσης που μέχρι τώρα υπήρχε για την προώθηση ενός διεθνοτικού, σχεδόν ομοσπονδιακού χαρακτήρα του κράτους.

Στους εκλογικούς υπολογισμούς του ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την υψηλή αποχή στις αλβανικές περιοχές και την κινητοποίηση που θα υπάρξει από αλβανικά κόμματα που κινούνται εναντίον της Συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών και την προώθηση της «Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» τελικά υποβαθμίζεται η αλβανική ταυτότητα του 25% του πληθυσμού της χώρας.

Εάν τελικά ο κ. Ζαεφ δεν κατορθώσει να βρει τα προσεχή εικοσιτετράωρα απάντηση στο ερώτημα της πλειοψηφίας των 2/3 στην Βουλή, η πΓΔΜ εισέρχεται σε μια δύσκολη περιπέτεια και τουλάχιστον η νομιμοποίηση αν όχι και η επιβίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Με ότι σημαίνει αυτό και για την ελληνική κυβέρνηση η οποία ως συλλογικό όργανο και παρά τις λεκτικές διαφοροποιήσεις του Π. Καμμένου έχει αποδεχθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο για πρώτη φορά προέβλεπε την αναγνώριση από την Ελλάδα «Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας» καθώς και το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης από τους γείτονες του όρου «Μακεδονία και Μακεδονικός», μέσω του «ξεπλύματος» που προσφέρει το άρθρο 7 που αποτελεί ίσως το χειρότερο σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]