Σαρώνουν τα hotspots για τζιχαντιστές
To πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, αρκετές ημέρες πριν από την αιματηρή σύρραξη Αφγανών και Σύρων στο hotspot της Μαλακάσας, ένα άλλο περιστατικό που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ενεργοποίησε τα στελέχη των υπηρεσιών Ασφαλείας: στον καταυλισμό προσφύγων του Σκαραμαγκά, ένας νεαρός Ιρακινός έβγαλε από την τσάντα του ένα πιστόλι και σφαίρες δείχνοντάς τα σε άλλους φιλοξενουμένους της δομής. Το συμβάν έγινε γνωστό και προκάλεσε την αντίδραση των εθελοντών, που απείλησαν να εγκαταλείψουν το hotspot.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος πρόβλημα υγείας, ο Ιρακινός ζήτησε να επισκεφθεί τον επικεφαλής της δομής. Μπαίνοντας στο γραφείο του επικεφαλής, ωστόσο, με δύο μαχαίρια που είχε κρυμμένα στα ρούχα του προσπάθησε να τον τραυματίσει, ενώ αποπειράθηκε να χτυπήσει τον αστυνομικό και τον υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας security που έτρεξαν για να βοηθήσουν. Μετά την περιπετειώδη σύλληψή του εξετάστηκε από γιατρούς που αποφάνθηκαν ότι δεν αντιμετωπίζει ψυχιατρική διαταραχή και για την υπόθεση ενημερώθηκαν άμεσα αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής που έσπευσαν στον καταυλισμό.
Συλλογή πληροφοριών
Το συμβάν στο Σκαραμαγκά καταγράφηκε σε απόρρητο ενημερωτικό δελτίο που συντάσσουν κάθε εβδομάδα οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής και περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– αναφορές για τη δράση υπόπτων για τζιχάντ στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας μεταναστών σε ηπειρωτική χώρα και νησιά.
Η συλλογή πληροφοριών, από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ, οι οποίες αφορούν αλλοδαπούς στις δομές της χώρας και η αποτύπωσή τους σε απόρρητες εκθέσεις ξεκίνησαν την άνοιξη του 2017. Σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον τέως αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα είχε αποφασιστεί η στρατολόγηση αλλοδαπών στα κέντρα κράτησης με αποστολή να συλλέγουν πληροφορίες για τη δράση ισλαμιστών τρομοκρατών στην Ελλάδα.
Σε παρόμοιες πρωτοβουλίες είχαν προχωρήσει εκείνη την περίοδο οι αρχές Ασφαλείας και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας.
Η διαδικασία συλλογής πληροφοριών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα, και μάλιστα σε πρόσφατα πληροφοριακά δελτία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ ή αλλιώς Αντιτρομοκρατική) υπάρχουν συγκεκριμένες, λεπτομερείς αναφορές σχετικά με την παρουσία υπόπτων για τρομοκρατία στις δομές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, αστυνομικοί στη Λέσβο εντόπισαν έναν υπήκοο Αλγερίας και έναν υπήκοο Ιράκ, για τους οποίους υπήρχε καταχώριση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System).
Στον έλεγχο των νεοαφιχθέντων αλλοδαπών, εκτός των Ελλήνων αστυνομικών, εξακολουθούν να μετέχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), ενώ εμμέσως πλην σαφώς τη διαδικασία συνδράμει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security).
Οι guest officers, όπως λέγονται οι αξιωματούχοι της Europol, από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν ελέγξει στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας τους τετραψήφιο αριθμό αλλοδαπών που κρίθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία και όχι μόνον, στα σημεία πρώτης υποδοχής του Ανατολικού Αιγαίου.
Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραχώρησε στην ΕΛ.ΑΣ. βάση δεδομένων με τα στοιχεία 200.000 υπόπτων για τρομοκρατία. Κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία νεοεισερχομένων αλλοδαπών (σε Εβρο και νησιά) με εκείνα που υπάρχουν καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων των ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο, σε πάνω από 5.000 νέες αφίξεις, εντοπίστηκε μονοψήφιος αριθμός αλλοδαπών με «πρόσθετο ερευνητικό ενδιαφέρον».
Γιάννης Σουλιώτης
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...