Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εύθραυστο το μορατόριουμ μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου


Με το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια και στις προοπτικές ολοκλήρωσης των βημάτων που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών από τον κ. Ζόραν Ζάεφ παραμένουν στην Αθήνα η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τη χώρα να βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο με ορίζοντα τον Μάιο του 2019, η τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ έχει άμεση αντανάκλαση και στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Πρώτον, λόγω των εύθραυστων ισορροπιών στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, εξαιτίας της στάσης του κ. Πάνου Καμμένου, που πλέον χαρακτηρίζεται άκρως «απρόβλεπτος» εταίρος, δεδομένης της ισχυρότατης δημοσκοπικής πίεσης που υφίστανται οι ΑΝΕΛ. Και, δεύτερον, διότι εάν ο κ. Ζάεφ επιτύχει την αναθεώρηση του συντάγματος και η συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή την προσεχή άνοιξη, το ονοματολογικό θα αποτελέσει κυρίαρχο ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή ναυαγήσει, το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα μεταφερθεί σε άλλα θέματα, με πρώτο την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου επικρατεί, πλέον, έντονος προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις του κ. Καμμένου. Αναφέρεται ειδικότερα ότι σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχε το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Άμυνας –ακόμη και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια την περασμένη Κυριακή– υπήρξε συναντίληψη να «πέσουν οι τόνοι» και να τερματιστεί η συζήτηση περί ανατροπής της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, εάν έλθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ της περασμένης εβδομάδας ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να αποφεύγουν τοποθετήσεις που τροφοδοτούν αντιπαραθέσεις με το κόμμα του κ. Καμμένου. Παράλληλα, παρά την ένταση που επικράτησε εσχάτως μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας, ειλημμένη απόφαση του κ. Κοτζιά είναι να μην απαντάει πλέον σε τυχόν «προκλήσεις» από πλευράς ΑΝΕΛ.


Όμως, όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, το εν εξελίξει «μορατόριουμ» με τον κ. Καμμένο είναι εξαιρετικά εύθραυστο. Ο υπουργός Άμυνας φέρεται να έχει δώσει κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι θα μείνει πιστός στη συμφωνημένη με τον κ. Τσίπρα γραμμή ότι «η υπόθεση των Πρεσπών θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό τον Μάρτιο», αλλά την ανατρέπει εμπράκτως. Παράλληλα, πέραν της δημοσκοπικής πίεσης που υφίσταται, διαπιστώνει πως η προσπάθεια «στροφής» των ΑΝΕΛ προς το κέντρο δεν αποδίδει, ενώ ταυτόχρονα στον συγκεκριμένο χώρο γίνονται προσπάθειες δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού, ταυτόχρονα, δε, προς τα «δεξιά» ανακοινώθηκε ήδη η ίδρυση κόμματος από τους κ. Δημήτρη Καμμένο και Τάκη Μπαλτάκο.

«Βελούδινο διαζύγιο»

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήταν αρνητικό σε ένα «βελούδινο διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, με επίκεντρο τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, τους πρώτους μήνες του 2019. Και αυτό καθώς εκτιμά πως στη Βουλή δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία 151 βουλευτών που θα στήριζαν ενδεχόμενη πρόταση μομφής και θα οδηγούσαν την κυβέρνηση σε πτώση. Με άλλους λόγους, το Μαξίμου εκτιμά πως ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε, σε περίπτωση αποχώρησης του κόμματος του κ. Καμμένου, να πορευθεί για έναν ή δύο μήνες –μέχρι τον Μάιο– ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. Η «περιπλοκή» συνίσταται, ως εκ τούτου, κυρίως σε σχέση με το σενάριο ο κ. Τσίπρας να επιδιώξει να εξαντλήσει την τετραετία. Όπως λέγεται, οι σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού δεν είναι ανειλικρινείς. Υπό τον όρο, βεβαίως, ότι θα έχει ισχυρότατες ενδείξεις πως η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι μικρή, έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες – κάτι που πάντως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις. Όμως, σύμφωνα με την «αριθμητική» του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ μια πρόταση μομφής μπορεί να αποκρουστεί στη Βουλή, από τους υφιστάμενους συσχετισμούς δεν προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να σχηματίσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία 151 εδρών με την οποία θα μπορούσε να φθάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 χωρίς τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ.

Πάντως, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, η στάση του κ. Καμμένου χαρακτηρίζεται πλέον άκρως απρόβλεπτη, στο Μαξίμου αποκλείουν το ενδεχόμενο ρήξης πριν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Οι ΑΝΕΛ είναι προφανές πως θα επιδιώξουν να είναι μέρος της «κυβερνητικής εικόνας» μέχρι τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Κωστής Παπαδιόχος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]