Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβέρνηση: Ένα τρελό-τρελό εξάμηνο με μεταγραφές και κατά τόπους...εκρήξεις


Της Νίκης Ζορμπά

Με τις εξελίξεις στα Σκόπια να δείχνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται καθ οδόν προς την ελληνική Βουλή στις αρχές της Άνοιξης (ενδεχομένως τον Μάρτιο), η μεγάλη εικόνα για την κυβέρνηση, έχει ως εξής:

- Κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη σΣυμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει καθώς ο ίδιος αριθμεί 145 βουλευτές. Σε αυτούς, προστίθενται οι Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Χ. Θεοχάρης, Σπ. Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Θ. Θεοχαρόπουλος.

Όπερ σημαίνει ότι και χωρίς τον Πάνο Καμμένο και όσους βουλευτές του απομείνουν να τον ακολουθήσουν, βουλευτές για επικύρωση της Συμφωνίας υπάρχουν ακόμα και για ...δώσιμο.

- Κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ψήφο εμπιστοσύνης (εάν τη ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας) επίσης υπάρχουν ενώ τους απαιτούμενους 151 βουλευτές δεν μπορεί να συγκεντρώσει η Ν.Δ εάν καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή θα είναι απολύτως συναρτώμενη από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεδομένου ότι ο Π. Καμμένος έχει δημόσια δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με τη Ν.Δ σε σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Καθώς δε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμύνης, ελάχιστους έχει απομείνει να ελέγχει από τους βουλευτές του ( π.χ τον Γ. Κατσίκη), ακόμη και να επιθυμούσε να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυβέρνησης και να προκαλέσει την πτώση της, θα είναι δύσκολο έως απίθανο να το κατορθώσει.


Βγαίνουν έως τον Μάιο;

Αυτή είναι η κοινοβουλευτική αριθμητική που καταδεικνύει ότι το μαχαίρι και το πεπόνι των "κουκιών", το κρατάει ο Τσίπρας.
Στην... πολιτική αριθμητική βέβαια, η εικόνα είναι μάλλον διαφορετική.

Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών, εισέρχονται σε ένα κρίσιμο τετράμηνο με ουκ ολίγες αναταράξεις.

Ο Π. Καμμένος είναι απίθανο να μη συνεχίσει τις εχθροπραξίες όταν ολοκληρωθεί το "έργο" στην πΓΔΜ, έχοντας να αναμετρηθεί με το δικό του πολιτικό μέλλον το οποίο είναι σκοτεινό και άδηλο (οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν εξαΰλωση των ΑΝΕΛ ενώ η κοινοβουλευτική του ομάδα είναι ήδη υπό διάλυση).

Οι βουλευτές από την κεντροαριστερά που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προτίθενται να του ενεχειρίσουν "λευκή" επιταγή για χειρισμούς, όπερ σημαίνει ότι θα βάλουν όρους για τη στήριξη της Συμφωνίας ακόμη και ως "άλλοθι" για την ψήφισή της (π.χ θα ψηφίσουμε υπέρ αλλά θα πάμε άμεσα σε εκλογές).

Ο Νίκος Κοτζιάς, καίτοι με τον Α. Τσίπρα τα "βρήκε", όπως διαφάνηκε ξεκάθαρα από το κλίμα που επικράτησε κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΞ το περασμένο Σάββατο, δεν πρόκειται να μείνει στις γκουίντες. Το απέδειξε χθες, από την Κρήτη, επιμένοντας σε "κάρφωμα" του Π. Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια ενώ στέλνοντας μήνυμα ότι το "Πράττω" θα είναι διακριτός πόλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε τη στήριξη του Παύλου Γερουλάνου για το Δήμο της Αθήνας, πριν καν το κυβερνών κόμμα να συγκροτήσει την πρότασή του.

Κι έπειτα, οι κυοφορούμενες "μεταγραφές" στο κυβερνών κόμμα από δεξιά και Κέντρο, δεν πρόκειται να γίνουν αναίμακτα.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά "αρπαγή" βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Όλα τούτα, καθιστούν για τον Αλέξη Τσίπρα μάλλον μονόδρομο την προσφυγή σε κάλπες τον Μάιο, παρά τις διακηρύξεις περί εξάντλησης της τετραετίας και εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, στις οποίες εξακολουθούν να επιδίδονται δημόσια, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.

Αλλαγή ατζέντας

Στο μεταξύ, την πολυπόθητη επιχείρηση "αλλαγή ατζέντας" και προβολής θετικών μαντάτων που "αναχαίτισε" η αιφνίδια παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, επαναφέρει το Μαξίμου αυτή την εβδομάδα με τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την ψήφιση των νομοσχεδίων με τις ελαφρύνσεις του "πακέτου ΔΕΘ".

Εκτός νέου συγκλονιστικού απροόπτου ("σταυροκοπιούνται" σε κυβέρνηση και κόμμα μη σκάσει κανένα ακόμη ευτράπελο) αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει με αντικείμενο τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το Μαξίμου θα επιδιώξει να αφήσει πίσω την εσωστρέφεια και να προχωρήσει σε "επιθετικές" κινήσεις, εκτόνωσης.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]