Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανός αξιωματούχος αντιτρομοκρατίας επισκέπτεται τα Βαλκάνια

Η ισλαμική σημαία σε χωριό στην Τούζλα

Ο Nathan Sales, ο συντονιστής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει την επίσημη επίσκεψή του στα Βαλκάνια μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, επισκεπτόμενος τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όλες εκείνες τις χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα με την ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση.

«Θα συμμετάσχει σε διμερείς συζητήσεις με τους ομολόγους του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ταξιδιών, τη δίωξη των τρομοκρατών και την ασφάλεια των συνόρων», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών του 2017, που δημοσιεύθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ανέφεραν ότι τα κράτη των Βαλκανίων συνεργάζονται καλά με τους διεθνείς εταίρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά αντιμετωπίζουν έλλειψη πόρων και προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

Οι εξτρεμιστικές ιδεολογίες και οι περιφερειακές εθνικιστικές ομάδες παραμένουν πιθανές πηγές τρομοκρατίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αν και η χώρα παραμένει στενός αντιτρομοκρατικός εταίρος και συνέχισε να αυξάνει την αντιτρομοκρατική της ικανότητα το 2017, ανέφερε η έκθεση του Αμερικανικής κυβέρνησης.


Συνολικά 260 Βόσνιοι πολίτες πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ, και 80 από αυτούς επέστρεψαν στη Βοσνία. Εκτιμάται ότι περίπου 60 Βόσνιοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις χώρες της Μ. Ανατολής, αν και οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά.

Το κρατικό δικαστήριο της Βοσνίας εξέδωσε 14 αποφάσεις για στρατολόγηση τρομοκρατών, συμμετοχή σε μάχες στο εξωτερικό και προσπάθειες να μεταβούν κάποιοι στη Συρία.

Είκοσι τρία άτομα έχουν δικαστεί και καταδικαστεί σε 44 χρόνια και πέντε μήνες φυλάκισης. Δύο από τους 23 καταδικάστηκαν για κατοχή όπλων.

Η τελευταία δίκη που διεξήχθη στη χώρα ήταν στις 8 Οκτωβρίου, όταν ένα δικαστήριο στη Μπάνια Λούκα στην οντότητα της Σερβικής Δημοκρατίας της Srpska καταδίκασε έναν άνδρα που ονομάζεται Milano Mkratura για τρομοκρατία, καταδικάζοντάς τον σε ένα χρόνο φυλάκισ

Ο Mkratura κρίθηκε ένοχος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο Zimzograd, μια ανοιχτή χειμερινή αγορά στη Μπάνια Λούκα.

Η ποινική δίωξη του Κοσσυφοπεδίου έχει προκαλέσει πάνω από 160 περιπτώσεις σε σχέση με τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ. Οι ποινές πιστεύεται ότι έχουν μειώσει τους αριθμούς εκείνωνπου φεύγουν για να πολεμήσουν στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν σταματήσει εντελώς τη μεταφορά χρημάτων από το Κοσσυφοπέδιο στο Ισλαμικό Κράτος.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι περίπου 403 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν ή να συμμετάσχουν στο ISIS ή στο Front al-Nusrah, περίπου 74 από τους οποίους είναι τώρα νεκροί.

Ωστόσο, περίπου 133 επέστρεψαν, ενώ περίπου 196 παραμένουν στις ζώνες των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 παιδιών που γεννήθηκαν εκεί από πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Το πιο πρόσφατο κατηγορητήριο της τρομοκρατίας που άσκησε η εισαγγελική αρχή του Κοσσυφοπεδίου στις αρχές Οκτωβρίου, ήταν εναντίον έξι ατόμων που κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά των Ορθοδόξων Εκκλησιών, την Ισραηλινή ομάδα ποδοσφαίρου και πιθανές επιθέσεις στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι η προγραμματισμένη επίθεση στην Ισραηλινή ποδοσφαιρική ομάδα και στους οπαδούς της υποστηρίχθηκε οικονομικά από το ISIS.

Το 2017, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συνέταξε την τρίτη της στρατηγική και σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ενημέρωσε το σχέδιο δράσης της για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το νομοθετικό πλαίσιο του Κοσσυφοπεδίου είναι αρκετό για τη δίωξη ατόμων που είναι ύποπτα ότι διαπράττουν ή υποστηρίζουν τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά οι εισαγγελείς στερούνται εμπειρίας σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η έκθεση της χώρας του υπουργείου Εξωτερικών για την Αλβανία σημείωσε εν τω μεταξύ ότι η διαφθορά και τα εμπόδια για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών, ο ανεπαρκής συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και το ανεπαρκώς λειτουργικό δικαστικό σύστημα εξακολουθούν να εμποδίζουν τις προσπάθειες της Αλβανίας.

Η Αλβανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού τον Νοέμβριο του 2015, εστιάζοντας στην εκπαίδευση, τη δέσμευση με τους θρησκευτικούς ηγέτες, τις οικονομικές ευκαιρίες και την έρευνα.

Τον Νοέμβριο του 2016, οι αλβανικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέβαλαν στην αποτροπή των εικαζόμενων προγραμματισμένων επιθέσεων εναντίον της ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας σε συνεργασία με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίες έλαβαν επαίνους από τις ΗΠΑ.

«Η συνεργασία της αλβανικής αστυνομίας με άλλες υπηρεσίες εντός και εκτός της χώρας είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε τότε ο επικεφαλής της CIA John Brennan.

Το 2016, η κυβέρνηση στα Τίρανα εκτιμά ότι περισσότεροι από 100 Αλβανοί είχαν ενωθεί με ομάδες τζιχάντ στη Συρία και το Ιράκ.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]