Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O πρωθυπουργός άφησε τον Καμμένο... χωρίς κόμμα


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Σε κατάσταση μόνιμης φθοράς έχει εισέλθει ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά την πρώτη ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής στα Σκόπια. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις οι κυβερνητικοί εταίροι δεν μπορούν να κρύψουν τις δύσκολες στιγμές που περνούν και κυρίως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος μοιάζει να είναι ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της κυβερνητικής συνεργασίας, καθώς βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καταγράφοντας δημοσκοπικά ποσοστά που δεν του επιτρέπουν μέχρι στιγμής να αισιοδοξεί για την είσοδό του στη Βουλή. Όπως όλα δείχνουν όμως το μεγαλύτερο αυτή την περίοδο ζήτημα για τον κ. Καμμένο είναι κάτι διαφορετικό, από το τι τελικώς θα πράξει όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται άλλωστε να συμβεί μετά από περίπου τρεις μήνες.

Το άμεσο θέμα για τον υπουργό Άμυνας είναι η εικόνα διαλυτικών τάσεων που δημιουργείται εντός της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η οποία με τη σειρά τους προκαλούν vertigo στο κομματικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ.

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Τσίπρα. Το ζήτημα για τον κ. Καμμένο είναι ότι τη θέση αυτή φαίνεται να μην την συμμερίζεται η πλειοψηφία των βουλευτών του, στοιχείο που καθιστά εξαιρετικά αδύναμη τη θέση των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και στο πολιτικό σκηνικό συνολικά.


Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες η τοποθέτηση Καμμένου βρίσκει σύμφωνους μόνο δύο μέλη της ΚΟ του, με τους υπόλοιπους βουλευτές να ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές.

Πιο συγκεκριμένα:

- Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης.
Πρόκειται για τους μοναδικούς βουλευτές του κ.Καμμένου που δημοσίως έχουν ξεκαθαρίσει ότι συμφωνούν με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Η κυρία Κόλλια Τσαρουχά μάλιστα είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου και στον πρόσφατο ανασχηματισμό πήρε «μετάθεση» από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

- Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει ήδη πάρει θέση, απέναντι στον Πάνο Καμμένο. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε από την πρώτη στιγμή, με πιο πρόσφατη την συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το μεσημέρι της Δευτέρας, ότι θα παραδώσει την έδρα του και δε θα ανεξαρτητοποιηθεί αφού πρώτα όμως ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και υπέρ σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του, θα την καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ήδη έχει εκφραστεί και αυτός υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

- Βασίλης Κόκκαλης
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπώσει δημοσίως τις προθέσεις του. Παρόλα αυτά, πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνει την στάση του την τελευταία στιγμή, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

- Έλενα Κουντουρά
Η υπουργός Τουρισμού, το όνομα της οποίας ακούγεται εντόνως και για τη θέση της υποψηφίας δημάρχου Αθηναίων με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση όταν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή. Η συγκεκριμένη επιλογή μοιάζει να είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υπερψήφισης της συμφωνίας, κάτι όμως που μένει να αποδειχτεί.

- Κώστας Ζουράρις
Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και κατά της απόσυρσης της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ από μία «αριστερή» κυβέρνησης, όπως έχει ο ίδιος πει.

Σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο καλείται ο κ.Καμμένος να πορευθεί με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2019, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει. Μέχρι τότε όμως η στάση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου θα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr μια και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως όσο θα περνάει ο καιρός τόσο ο υπουργός Άμυνας θα δυσκολεύεται να χειριστεί τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που θεωρούν ότι η στρατηγική του Μαξίμου με την ανακίνηση του σκοπιανού ουσιαστικά εγκλώβισε τον κ.Καμμένο, αφαιρώντας του ζωτικό χώρο, ενώ του προκάλεσε προβλήματα και με τον έλεγχο της ίδιας του της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο προσεχές λοιπόν διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει στην πολιτική «στοχοποίηση» του προέδρου των ΑΝΕΛ, με ένα βασικό επιχείρημα:

Η συμφωνία των Πρεσπών ήδη παράγει τετελεσμένα με κυρίαρχο αυτό της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, για το οποίο ο Πάνος Καμμένος το καλοκαίρι, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, δήλωνε βέβαιος ότι δε θα συμβεί.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]