Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο εγκλωβισμός στη συζήτηση του Μακεδονικού, δίνει περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση


Του Γιάννη Σιδέρη

Μπανανίες, όρος μεταγγισθείς από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, είναι τα κράτη στα οποία δεν λειτουργούν σωστά οι θεσμοί, και τα οποία κυβερνούνται από μία πολιτική ή οικονομική ελίτ που υπακούει σε έξωθεν εντολές, δεχόμενη έμμεσες και άμεσες παρεμβάσεις που καταλύουν την κρατική τους κυριαρχία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης Μπανανίας τα Σκόπια με βάση τις ευτελείς εξωτερικές παρεμβάσεις και την εκτρωματική μεταστροφή τελευταίας στιγμής των 8 βουλευτών του VMRO.

Τη μορφή μιας τέτοιας χώρας προσλαμβάνει και η Ελλάδα, επειδή οι ΗΠΑ επείγονται να ενσωματώσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Μπανανία δεν μας έκαναν τα μνημόνια, όπως ο εθνικός ψεκασμός ισχυριζόταν. Αυτά δεν ήταν παρά μόνο δανειακές συμβάσεις, καλές ή κακές, αναγκαίες ή όχι - πάντως δανειακές συμβάσεις. Χαρακτηριστικά μπανανίας προσλαμβάνουν τώρα και οι δυο χώρες, Ελλάδα και Σκόπια, καθώς οι λαοί τους αντιτίθενται στην επιδιωκόμενη συμφωνία, αλλά οι κυβερνήσεις τους υπερκερνούν αδιάφορα τη λαϊκή θέληση και υιοθετούν τις αμερικανικές εντολές.

Υπάρχει μια σύγχυση για τις ψηφοφορίες που αναμένονται και τη διακυνδύνευσή που επωάζουν. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στη Wall Street Jornal ότι ανεξαρτήτως της αποχώρησης των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση δεν θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όντως με απλή κοινοβουλευτική αριθμητική η κυβέρνηση δεν πέφτει. Ενδεχόμενη πρόταση Μομφής της ΝΔ είναι σχεδόν αδύνατο, να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 151 ψήφους ώστε να χαθεί η δεδηλωμένη. Όμως κάποιοι θα απόσχουν και ως εκ τούτου θα μπορέσει να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως είναι διαφορετικής υφής αυτό, από την ρήση Τζανακόπουλου ότι και με την αποχώρηση Καμμένου η κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πόθεν αρύεται η βεβαιότητά του; Υπάρχουν υπόγειες διεργασίες αποστασίας βουλευτών μακράν της επίγνωσης των ψηφοφόρων;


Διαφορετικό θέμα είναι ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών. Οι πρόθυμοι έχουν βρεθεί. Παρότι η συμφωνία τυπικά μπορούσε να περάσει και με 121 ψήφους, η προσχηματική δημοκρατική επικύρωση επιβάλλει την ψήφισή της με 151. Τους έχουν ήδη (Ζουράρις, Παπακώστα. Θεοχάρης, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Δανέλλης – αναφερόμαστε στους ήδη δηλώσαντες, ή δηλωσίες. Αναμένονται και άλλοι του Ποταμιού).

Όμως παρότι αναδύεται πρόβλημα δημοκρατίας, μια και η κυβέρνηση δρα εν αντιθέσει της πλειοψηφικής θελήσεως του λαού, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό περιβάλλον υπέρ της καθώς ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό brainwashing αποενοχοποίησής της. Δημοσιολογούτες καθηγητές και αθρογραφούντες δημοσιογράφοι, ενοχοποιούν και απαξιώνουν όσους αντιτίθενται στην αντεθνική συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τους συλλήβδην ως «εθνικιστές». Το τραγελαφικό είναι ότι πολλοί από αυτούς είχαν στοιχηθεί στο - αυταρέσκως χρισθέν - «Μέτωπο λογικής» και στους «Μένουμε Ευρώπη». Ήταν οι ίδιοι που έγιναν στόχοι των ιταμών χαρακτηρισμών που τους προσέδωσε η αρχαϊκή (και πολιτικώς ανήθικη) προπαγάνδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντάς τους ως «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες». Τώρα οι ίδιοι - ευρωπαϊστές και κοσμοπολίτες γαρ - δεν έχουν κανένα ηθικό και δεοντολογικό πρόβλημα να συναθροίσουν στις τάξεις του εθνικισμού όποιον αντιτίθεται στην συμφωνία. Νομιμοποιούν έτσι την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει με την σειρά της τους αρνητές της συμφωνίας ως ακροδεξιούς, ετερόκλητους φαιούς όχλους και «Μαύρα Μέτωπα» - εξ αντιθέτου προς αυτή και τους συνοδοιπόρους της που αποτελούν το… φωτεινό μέτωπο της χώρας.

Εκ των πραγμάτων: Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Θα βοηθήσει απλώς να καταγραφούν δυνάμεις, να τεθούν οι βουλευτές προ των ευθυνών τους και να επισημανθούν οι συνοδοιπορούντες. Η ψηφοφορία για τις Πρέσπες είναι ουσιαστική αλλά ούτως η άλλως αργεί ακόμη, θα γίνει αρχές της Άνοιξης.

Θα είναι λάθος της αντιπολίτευσης να εμπλακεί σε αυτή την συζήτηση από τώρα. Υπάρχει η τραγική τρέχουσα διαχείριση της κυβέρνησης, που προσφέρει την δυνατότητα πλήρους αποκαθήλωσης: Η αστειότητα των Πανεπιστημίων και η γεροντική… εφηβεία του αρμόδιου υπουργού, που τώρα θυμάται τα επαναστατικά φληναφήματα της νεότητάς του και αφήνει τα Πανεπιστήμια να γίνονται άντρα παρανομίας. Υπάρχουν οι καταγγελίες Ράϊκου που θα έπρεπε να έχουν γίνει φέιγ βολάν. Υπάρχει η καταγγελία για τα εκατομμύρια του Σόρος, τα χρήματα που διασπαθίστηκαν ( ή φαγώθηκαν) στο μεταναστευτικό, η κατάρρευση της Υγείας, η δύσκολη θέση των τραπεζών, η περαιτέρω καταβύθιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η αποδημία επιχειρήσεων, τα θηριώδη επιτόκια ομολόγων, η ασθενική ανάπτυξη, το προσφυγικό, και τόσα άλλα.

Το να εγκλωβιστεί από τώρα η αντιπολίτευση στην συζήτηση για το Μακεδονικό, είναι σαν να δίνει περίοδο χάριτος μηνών στην κυβέρνηση, για την συνολική αποτυχημένη διακυβέρνησή της.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]