Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς


Αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπέβαλε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τα όσα έγιναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, θεωρώντας πως δεν έτυχε της απαραίτητης κάλυψης από τον Αλέξη Τσίπρα στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.

Παραίτηση που έγινε δεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να αναλαμβάνει και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια προσπάθεια να πείσει πως η εξέλιξη δεν συνδέεται με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις του Π. Καμμένου.

Κατά τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας έξω από το Μαξίμου λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, έστειλε μήνυμα καταρχήν καθησυχασμού σε πΓΔΜ και διεθνή παράγοντα για την προσήλωση της Κυβέρνησης στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών- γεγονός που σηματοδοτείται και από την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, "φωτογραφίζοντας" τον Π. Καμμένο, δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί εφεξής διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές στην Κυβέρνηση που υπονομεύουν την ομαλή πορεία της Κυβέρνησης και της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου,
«ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».


Η κυβερνητική κρίση βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη αφού ο ανοιχτός πόλεμος Κοτζιά-Καμμένου αναμένεται να έχει συνέχεια, με τον υπουργό Εξωτερικών να ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, ζητώντας πλήρη έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Νίκος Κοτζιάς έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί σήμερα το πρωί, μετά τη διαπίστωση πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να τον στηρίξει στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην πλέον υπουργό Εξωτερικών ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος κάλεσε όποιον «δυσφορεί να κατέβει από το κυβερνητικό τρένο».

Η δυσφορία του μετά το υπουργικό συμβούλιο ήταν εμφανής. Επικοινώνησε με πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες, ενώ τη μετέφερε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συναντήθηκε χθες το βράδυ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος του συνέστησε σύμφωνα με πληροφορίες, ψυχραιμία, όμως ήταν εμφανές πως ο Νίκος Κοτζιάς σκεπτόταν σοβαρά να υποβάλει την παραίτησή του.

Όπως όλα δείχνουν η κρίση στην κυβέρνηση μόλις ξεκίνησε και τα επόμενα επεισόδια αναμένονται ακόμη πιο έντονα γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη συνοχή και τη δυνατότητά της να συνεχίσει ολοκληρώνοντας τον πολιτικό της βίο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η σχέση Κοτζιά-Καμμένου τινάχθηκε στην κυριολεξία στον αέρα όταν ο δεύτερος διαπίστωσε πως η συμφωνία με τα Σκόπια προχωρεί με γοργούς ρυθμούς. Όμως απέφυγε να επιρρίψει τις ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και να αναγκαστεί έτσι να αποχωρήσει ο ίδιος από την κυβέρνηση και άρχισε τις επιθέσεις κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Διεθνή ΜΜΕ για Κοτζιά: «Παραίτηση-έκπληξη στην κυβέρνηση Τσίπρα»

Ρωσικό πρακτορείο Sputnik

Το ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» αναφέρει ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, παραιτήθηκε μετά από διαμάχη στην κυβέρνηση συνασπισμού του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με τη συμφωνία για το νέο όνομα της Μακεδονίας.

Μετά από διαφωνία στο πλαίσιο της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του, ενημέρωσε το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την παραίτηση του επικεφαλής της διπλωματίας και θα αναλάβει τα καθήκοντά του για να «συμβάλει στην υλοποίηση της συμφωνίας», που υπέγραψε τον Ιούνιο, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ για το νέο όνομα Μακεδονία, διαβάζει η δήλωση.

Γαλλική εφημερίδα «Ouest-France»

«Για παραίτηση-έκπληξη στην κυβέρνηση Τσίπρα» κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «ouest-france».

«O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που συνήψε τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια ανακοίνωσε την παραίτησή του... Τα ελληνικά ΜΜΕ σχολιάζουν πως η αποχώρηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ανακοινώθηκε στο πλαίσιο εσωτερικών εντάσεων στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που υποτίθεται ότι θα θέσει τέλος στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ... Ο Έλληνας πρωθυπουργός της Ελλάδος έκανε δεκτή την παραίτηση του Νίκο Κοτζιά και θα αναλάβει αυτός το υπουργείο Εξωτερικών».

Γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»

«O Tσίπρας δηλώνει αποφασισμένος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία των Πρεσπών παρά την παραίτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αφου προδωσε τα παντα....παραιτειται!!

    Η "δημοκρατια" των φασιστων,οπου οι πολιτικες και ποινικες ευθυνες ειναι ανυπαρκτες !

    Ξεπουλησε :

    -Μακεδονια(μεσω επαισχυντης "συμφωνιας"),

    -Θρακη(μεσω αλλαγης νομιμων μουφτηδων και ανεξελεγκτης ροης λαθρομεταναστων),

    -Βορεια Ηπειρο(μεσω εξομοιωσης Βορειοηπειρωτων με "τσαμηδες"),

    -Αιγαιο (μεσω λαθρομεταναστων)

    -ελληνορωσικες σχεσεις.

    -Επιπλεον στην Ρω πυροβοληθηκε απο τις ΕΔ ενας "θορυβος"(!!)

    -Στην ομηρια των στρατιωτικων μας επρεπε να περασουν 2 24ωρα μεχρι να βγει ανακοινωθεν,

    -στην προσπαθεια εμβολισμου πλοιου μας απο τουρκικη ακταιωρο ,"απειλησε" οτι την επομενη φορα

    δεν θα ειμαστε ειρηνικοι(!!)- και υποτιθεται οτι οι τουρκοι φοβηθηκαν!

    -καταφερε να επινοησει κρατος της "βορειας Μακεδονιας"(!!) απο την Συνθηκη του ....Βουκουρεστιου

    το 1913,

    ...και φευγει σαν κυριος προς τα μπουγατσαδικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]