Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Περίεργα παιχνίδια της Βουλγαρικής Ποεδρίας της ΕΕ με… Τουρκία!


Καθώς η προσοχή της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του υπουργείου Εξωτερικών είναι στραμμένη στο αναμενόμενο τηλεφώνημα του Zoran Zaev σχετικά με τη συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, μικρότερη προσοχή έχει δοθεί ως τώρα (τουλάχιστον) στο γεγονός πως η Βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, επιχειρεί να δημιουργήσει φιλικές προς την Τουρκία συνθήκες, στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της αναμενόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 28/29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η προσπάθεια της Βουλγαρικής Προεδρίας εστιάζεται σε δυο άξονες. Ο πρώτος να μην αναφερθεί στις βαρύτατες ευθύνες της Άγκυρας για ην ένταση που επικρατεί σε Θράκη, Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, με απειλές σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και ο δεύτερος να μην εκτροχιαστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το υφιστάμενο σημερινό προσχέδιο, που θα υποστεί τροποποιήσεις μέχρι να υιοθετηθεί στις 26 Ιουνίου από τους υπουργούς Εξωτερικών, επιχειρεί να ακολουθήσει μια μέση πορεία, υιοθετώντας απόψεις και συμπεράσματα που κάνουν ευτυχείς τους Βρετανούς και ορισμένους (ελάχιστους) συμμάχους τους στην ΕΕ που θέλουν να κρατήσουν ζωντανό το όνειρο της Τουρκίας για συμμετοχή στην ΕΕ, χωρίς να προκαλεί την ομάδα εκείνη, με επικεφαλής την Αυστρία, που απορρίπτει κάθε ιδέα για τουρκική συμμετοχή στο ευρωπαίκό μέλλον.

Για το σκοποό αυτό αποφεύγει συστηματικά να αναλύσει την πραγματική κατάσταση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και να αναφερθεί στις αποφάσεις προηγουμένων Συμβουλίων και Συνόδων κορυφής που με ακρίβεια περιέγραφαν τις ευρωπαϊκές συστάσεις προς την Άγκυρα σχετικά με τους δυο έλληνες στρατιωτικούς κρατούμενους σε τουρκικές φυλακές, τις προκλήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και η προσπάθειά της να τορπιλλίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η Αθήνα επιδιώκει πλήρη καταγραφή των τουρκικών προκλήσεων καθώς και αναφορά στην μονομερή καταγγελία της διμερούς Ελληνό-Τουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων στην οποία η ‘Αγκυρα προχώρησε προ τριημέρου, ενώ και η Λευκωσία φερεται να διαμυνήει στη Σόφια ανάλογες απόψεις.

Σε ερωτηματικό βρίσκεται η διατυπούμενη θέση ότι «η Τουρκία παραμένει υποψήφια χώρα» καθώς υπάρχει περίπτωση εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, που μπορούν να χρησιμοπιήσουν το «βέτο» τους για να μην γίνει αποδεκτό το Βουλγαρικό προσχέδιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν τη θέση της Αυτσρίας που βρίσκεται σε –τουλάχιστον- λεκτικό πόλεμο με το καθετώς Tayip Erdogan.

Ιδιαίτερη σημασία επίσης θα έχει η αναφορά στις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων, αν δηλαδή θα υπάρξει εκ νέου αναφορά στη συγκεκριμμένη γεωγραφική περιοχή στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής καθώς κανένα από τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι χώρες της περιοχής, δεν λύθηκε.

Με διατυπωμένη και ισχυρή τη θέση της Βουλγαρικής Προεδρίας να στηρίξει την ένταξή τους στην Ένωση, θέλει ιδιαίτερη πρσοχή για εμάς, ο τρόπος παρουσίασης των ζητημάτων αυτών, σε περίπτωση που συμφωνηθούν επιμέρους αναφορές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]