Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Όχι» από Βερολίνο σε ευρωπαϊκά αντίμετρα κατά Τουρκίας


Ισχυρό μήνυμα Τελ Αβίβ για Βαρώσια

Την στιγμή που η Κύπρος με την στήριξη και της Αθήνας επιχειρεί να αποσπάσει μια ισχυρή απόφαση των «27» που θα προβλέπει και «μέτρα», εφόσον προχωρήσει η Τουρκία στο «Σχέδιο Βαρώσια», το Ισραήλ παρά την φημολογούμενη προσπάθεια προσέγγισης με την Άγκυρα, χθες έστειλε ένα ακόμη καταδικαστικό μήνυμα για την επεκτατική πολιτική της στην Κύπρο.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και μελλοντικός πρωθυπουργός στο δεύτερο μισό της θητείας της κυβέρνησης συνασπισμού, Γιαΐρ Λαπίντ υποδεχόμενος τον Ν. Χριστοδουλίδη στο Τελ Αβίβ εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του Ισραήλ για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά προκάλεσε αίσθηση η αναφορά του στις συνεννοήσεις με την Κύπρο για «αμοιβαία αντίδραση σε αυτές τις ενέργειες». Ούτε ο κ. Λαπίντ ούτε ο Ν. Χριστοδουλίδης θέλησαν να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις για το τι ακριβώς σημαίνει η «αμοιβαία αντίδραση» όμως το δημόσιο μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, ήταν σαφές.

Στην συνάντηση των δυο υπουργών βρέθηκε στην ατζέντα και το φυσικό αέριο και ο αγωγός East Med, που παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο στο διπλωματικό τραπέζι, παρά την απόλυτα εχθρική στάση της Τουρκίας στο project αυτό.

Ενδεικτικό πάντως των στενών σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ είναι ότι επρόκειτο για την 7η επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως ΥΠΕΞ τον Μάρτιο του 2018 και στις οποίες πρέπει να προστεθούν και οι επισκέψεις Ισραηλινών ΥΠΕΞ στην Κύπρο καθώς και οι κοινές συμμετοχές στις Τριμερείς.

Η τουρκική μηχανή προπαγάνδας επιχειρεί όπως και επί θητείας Νετανιάχου να προβάλει στοιχεία που δείχνουν ότι επίκειται αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν διαψευσθεί. Και με υπαιτιότητα κυρίως του Τ. Ερντογάν που συνεχίζει την χολερική ρητορική εναντίον του Ισραήλ και συνεχίζει φυσικά να υποστηρίζει την Χαμάς και την Χεζμπολαχ.

Τις προηγούμενες ημέρες σε μια έκθεση του ισλαμικού μουσείου στην οποια συμμετείχε και ο νεοδιορισμένος πολιτιστικός ακόλουθος της ακέφαλης μέχρι τώρα τουρκικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ με θέμα «Καφές: Ανατολή και Δύση», ο νέος πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι «εάν κάτσεις και πιεις ένα φλιτζάνι καλού καφέ, ακόμα και οι διαφορές και οι διαφωνίες μεταξύ μας δεν μοιάζουν τόσο απειλητικές» και πρόσθεσε: «Μίλησα πρόσφατα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και άλλους ηγέτες στην περιοχή και είμαι σίγουρος ότι θα καθίσουμε για ένα φλιτζάνι καφέ και θα οδηγήσουμε ολόκληρη την περιοχή σε ένα καλύτερο μέλλον, σε μια καλύτερη μελλοντική πολιτιστική συνεργασία, η οποία θα συνεισφέρει και σε άλλους τομείς».

Αυτό βεβαίως είναι ένα μήνυμα καλής θέλησης του νέου προέδρου του Ισραήλ προς ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο προς τον κ. Ερντογάν, και βεβαίως με την Τουρκία είναι σαφές ότι δεν αρκεί ένας καφές με τον πρόεδρο (που δεν έχει και εκτελεστικές εξουσίες) για την αποκατάσταση των ισραηλινοτουρκικών σχέσεων.

Στο θέμα των Βαρωσίων η Κύπρος μετά την κινητοποίηση σε συνεργασία με την Ελλάδα για την έκδοση της Προεδρικής Δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζει τις προσπάθειες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κινείται πλέον στην κατεύθυνση της εξασφάλισης μιας δήλωσης των «27», καθώς το περιεχόμενο μιας τέτοιας δήλωσης είναι πολύ πιο σημαντικό από το εάν θα υπάρξει δια ζώσης έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσπάθεια της Λευκωσίας είναι μια δήλωση των «27» που θα προειδοποιεί με την λήψη αντιμέτρων από την ΕΕ σε περίπτωση που μέχρι το φθινόπωρο η Τουρκία δεν ανακαλέσει τους σχεδιασμούς για το άνοιγμα και εποικισμό των Βαρωσίων. 


Η Γερμανία επιμένει στην λογική του κατευνασμού του Ερντογάν

Όμως τόσο στο αρχικό αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην διαπραγμάτευση για την έκδοση Κοινής Δήλωσης, η Κύπρος έχει απέναντι της την εντελώς αρνητική στάση της Γερμανίας, η οποία φαίνεται ότι επιμένει στην λογική του κατευνασμού του Τ. Ερντογάν προκειμένου να μην διαταραχθεί ο σχεδιασμός της Καγκελαρίας να δοθεί ως τελευταίο δώρο της κ. Μέρκελ στον Τ. Ερντογάν η «θετική ατζέντα» και η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Ζητήματα όμως που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την στάση της Τουρκίας στα ελληνοτουρικά και κυρίως στο Κυπριακό και συνεπώς ούτε για την Γερμανία θα είναι εύκολο να περάσει όλα τα «δώρα» στον Ερντογάν, όσο εκείνος συνεχίζει την επεκτατική αποσταθεροποιητική πολιτική, που κινείται εκτός διεθνούς νομιμότητας.

Σε τι αφορά την περιφερειακή συνεργασία είναι φυσικά εξαιρετικής σημασίας και συμβολισμού η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει αύριο στην Αθήνα με την συμμέτοχη του Κ. Μητσοτάκη, του Ν. Αναστασιάδη και του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.

Νίκος Μελέτης
Liberal

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]