Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι συνένοχοι του Ερντογάν


Τρία σηµαντικά άρθρα που δηµοσιεύτηκαν στο Der Spiegel δείχνουν πόσο ανερµάτιστη είναι η σηµερινή ΕΕ και αντίστοιχα την αδυναµία της να ασκήσει µια σταθερή πολιτική.

Η Ελλάδα φθείρεται πολιτικά εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την καταστροφή και παρακαλεί διαρκώς την ΕΕ να δείξει την αλληλεγγύη της.

Η αδιάκοπη πίεση την οποία ασκεί η Τουρκία πλήττει βαθιά τον ελληνικό λαό όπως και την Κύπρο. Η Βουλγαρία, άµεση γείτονας της Ελλάδας που συνορεύει επίσης µε την Τουρκία, θα έπρεπε να είναι το πρώτο κράτος που θα έδειχνε αλληλεγγύη και θα καταδίκαζε ανοιχτά το καθεστώς του Ερντογάν. Αντίθετα όµως αυτή η Ευρωπαϊκή χώρα συνεργάζεται µε το καθεστώς του Ερντογάν και υποστηρίζει ένα απάνθρωπο σύστηµα.

Τα άρθρα αποκαλύπτουν τη διπλή ηθική ορισµένων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και την αδυναµία της ΕΕ να επιβάλει συµφωνίες. Εδώ ανήκει προπάντων το σκανδαλώδες επεισόδιο σχετικά µε την προσπάθεια παρεµπόδισης της παράνοµης αποστολής όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη.

Σ’ αυτή την προβληµατική κατάσταση προστίθεται η οικονοµική κρίση που απειλεί την Ευρώπη. Δεν µπορούµε να προβλέψουµε την εξέλιξη, διότι τα µέτρα για την ανάσχεση της πανδηµίας δίχασαν βαθιά την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει πολλούς εχθρούς, ποιος µπορεί εποµένως να εγγυηθεί ότι η ΕΕ δεν θα διαλυθεί; Ήδη υψώθηκαν απειλητικές φωνές από την Πολωνία και την Ουγγαρία όσον αφορά το οικονοµικό πακέτο για την καταπολέµηση της κρίσης του COVID-19, διότι τα χρήµατα συνδέονται με την άμεση απόδειξη ότι τα κράτη ακολουθούν τους κανόνες Δικαίου και ότι δεν υπάρχει διαφθορά.

Τα άρθρα που ακολουθούν δίνουν το έναυσμα για µεγάλη προσοχή και συνετούς χειρισµούς. Η Ελλάδα έπεσε συχνά στο παρελθόν σε παγίδες, οι οποίες οδήγησαν σε εµφύλιο και γεωπολιτικές απώλειες. Όλα τα προτεινόμενα σενάρια πρέπει να έχουν ως επιστέγασµα µια πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα µπορεί να πληγεί σκληρά από τα κράτη της Γερµανίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας και Βουλγαρίας εξαιτίας των συµφερόντων τους στην Ασία και φυσικά από την Τουρκία ως στρατηγικό παράγοντα στην περιοχή.


Μυστική επιχείρηση Τουρκίας και Βουλγαρίας

Ένας Κούρδος πολιτικός απελάθηκε από τη Βουλγαρία στην Τουρκία κατά το διάστηµα των διαδικασιών της έφεσης. Η περίπτωσή του δείχνει πόσο στενά συνεργάζονται οι δύο χώρες στην καταδίωξη όσων αντιπολιτεύονται την Τουρκία. Ο Selahattin Ürün έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 29 Σεπτεµβρίου. Οι βουλγαρικές Αρχές είχαν απορρίψει προ ολίγων µηνών την αίτηση ασύλου του Κούρδου πολιτικού της αντιπολίτευσης. Ο Ürün επιχειρούσε τώρα δια της δικαστικής οδού να εµποδίσει την έκδοσή του στην Τουρκία.

Δεν µπόρεσε όµως να πείσει τους δικαστές να τον αφήσουν να εκθέσει τα επιχειρήµατά του. Ο Ürün µεταφέρθηκε στην Τουρκία 11 µέρες πριν από την έναρξη της δίκης κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαδικασίας. Βρίσκεται τώρα φυλακισµένος σε µια πτέρυγα υψηλής ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Το περιοδικό Der Spiegel είχε ήδη αποκαλύψει τον Σεπτέµβριο με ποιο τρόπο βοηθά η βουλγαρική κυβέρνηση τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στην καταδίωξη των επικριτών του. Διπλωµατικά τηλεγραφήµατα της τουρκικής πρεσβείας στη Σόφια δείχνουν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός BojkoBorissow και η µυστική υπηρεσία του έλαβαν ενεργό µέρος στην απέλαση ενός Τούρκου αντιπολιτευόµενου, παρόλο που το βουλγαρικό δικαστήριο είχε απορρίψει την αίτηση έκδοσής του στην Τουρκία.


Ο Borissow θεωρεί τις προσωπικές σχέσεις σηµαντικότερες από το Δίκαιο του Κράτους

Η είδηση προκάλεσε αγανάκτηση στη Βουλγαρία. Επιβεβαίωνε τις εδώ και καιρό κατηγορίες των επικριτών του Borissow: ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σ’αυτή την περίπτωση θεώρησε σηµαντικότερες τις προσωπικές σχέσεις µε τον Τούρκο δικτάτορα Erdogan από τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Η περίπτωση του Ürün δείχνει καθαρά πόσο µακριά φθάνει η συνενοχή τουρκικών και βουλγαρικών Αρχών.

Ο Ürün, 39 ετών, ήταν ως πολιτικός δραστηριοποιηµένος υπέρ του προσκείµενου στους Κούρδους κόµµατος HDP, στα ανατολικά της Τουρκίας. Το 2019 έβαλε υποψηφιότητα για τη δηµαρχία της πόλης Uludere, ως αντίπαλος του υποψηφίου του κόµµατος ΑΚΡ, προσκείµενου στον Erdogan. Οι τουρκικές Αρχές τον κατηγόρησαν ότι ήταν µέλος του παράνοµου κουρδικού εργατικού κόµµατος ΡΚΚ, µια κατηγορία η οποία επιρρίπτεται συνεχώς στους πολιτικούς του HDP, συνήθως άδικα.


Ο Selahattin Demirtas και ο Figen Yüksekdag, οι δύο προηγούµενοι αρχηγοί του κόµµατος

HDP βρίσκονται από το 2016 στη φυλακή, ως υποτιθέµενοι τροµοκράτες. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 οι Αρχές της Άγκυρας έστειλαν µέσω της Ιντερπόλ στο βουλγαρικό Υπουργείο Εσωτερικών ένα µήνυµα µε το οποίο πληροφορούσαν τη Βουλγαρία για την υποτιθέµενη σχέση του Ürün µε το ΡΚΚ και απαιτούσαν την άµεση απέλασή του. Αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία µεταξύ του βουλγαρικού Υπουργείου Εσωτερικών και των Αρχών χορήγησης ασύλου, την οποία κατάφερε να δει το DerSpiegel.

Οι βουλγαρικές Αρχές χορήγησης ασύλου είναι διάσηµες για τις καθυστερήσεις τους. Η απόφαση σχετικά µε τη χορήγηση ασύλου µπορεί να διαρκέσει από 6 έως 21 µήνες. Η αίτηση του Ürün όµως απορρίφθηκε 6 µέρες µετά την παρέµβαση της Άγκυρας.


Στιγµατισµένος ως υποστηρικτής τροµοκρατών

Ενώ ούτε οι βουλγαρικές Αρχές χορήγησης ασύλου ούτε η βουλγαρική Μυστική Υπηρεσία µπόρεσαν να βρουν κάποια απόδειξη για κάποια σχέση του Ürün µε το ΡΚΚ, στιγµατίστηκε εντούτοις ο Ürün στα µάτια των Αρχών ως υποστηρικτής τροµοκρατών. Αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία µεταξύ των Αρχών, την οποία κατάφερε να δει το DerSpiegel.

Προφανώς οι Βούλγαροι δηµόσιοι υπάλληλοι ήταν επίσης έτοιµοι να µοιραστούν µε τους Τούρκους συναδέλφους τους πληροφορίες σχετικά µε τον Ürün, ενώ αυτό απαγορεύεται από το βουλγαρικό Δίκαιο. Γι’αυτό η Άγκυρα πληροφορήθηκε ότι ο Ürün βρισκόταν στη Βουλγαρία, λίγες µόλις εβδοµάδες µετά την φυγή του πολιτικού του HDP. Το βουλγαρικό Υπουργείο Εσωτερικών, επίσης, σύµφωνα µε την επιθυµία της Τουρκίας, έπαιρνε πληροφορίες σχετικά µε την εξέλιξη της διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός Borissow ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του ακολουθεί πιστά το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτοχρόνως δεν αποκρύπτει τη φιλία του προς τον Erdogan. Οι επικριτές του λένε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση οπισθοχωρεί από φόβο στην ιδέα να προσφέρει καταφύγιο στους αντιπάλους του τουρκικού καθεστώτος. Δίπλα στις ιστορίες του τύπου Selahattin Ürün προστίθενται η απλή αριθµητική µιας τέτοιας υποψίας: µεταξύ του 2014 και του 2019 παραχωρήθηκε µία και µοναδική φορά άσυλο σε Τούρκο πολίτη.


Μυστικά τηλεγραφήµατα της πρεσβείας
Πώς µετατράπηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Bojko Borissow σε τσιράκι του Erdogan

Οι έρευνες του DerSpiegel δείχνουν ότι ο BojkoBorissow βοηθά το τουρκικό καθεστώς στην καταδίωξη των αντιπάλων του. Εποµένως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες. Δεν έκρυψε ποτέ την αντιπάθειά του προς τους Ευρωπαίους. Ο Recep Tayyip Erdogan κατηγόρησε την οµοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερµανίας ότι βοηθά τροµοκράτες και εξύβρισε τη Γαλλία αποκαλώντας τη προβοκάτορα. Εδώ και εβδοµάδες απειλεί ότι θα αγωνιστεί για πετρελαιούχες περιοχές ανοίγοντας πόλεµο στη θάλασσα µε την Ελλάδα. Μία χώρας της ΕΕ έχει γλιτώσει µέχρι στιγµής από τα λεκτικά πυρά του Τούρκου αρχηγού του Κράτους: η Βουλγαρία. Ο Erdogan και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός διατηρούν µια ιδιαίτερη φιλία µεταξύ ανδρών.

Όταν τον Μάρτιο η τουρκική κυβέρνηση έστελνε πρόσφυγες στην Ελλάδα, τα βουλγαρικά σύνορα έµειναν κλειστά. Όταν άρχισε η κρίση του κορονοϊού η Τουρκία έστειλε στη Σόφια µάσκες και εξοπλισµό για το τεστ.

Βέβαια, η φιλία του Erdogan δεν δίνεται δωρεάν.Οι έρευνες του Der Spiegel δείχνουν ότι η βουλγαρική Κυβέρνηση βοήθησε στην καταδίωξη πολλών αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος και, εποµένως, παραβίασε διεθνείς συνθήκες και αρχές Δικαίου.

Μυστικά τηλεγραφήµατα της τουρκικής πρεσβείας στη Σόφια τα οποία διαθέτει το Der Spiegel αφήνουν να υποτεθεί ότι ο πρωθυπουργός Borissow, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας Sotir Tsatsarow και η βουλγαρική Μυστική Υπηρεσία µετά την απόπειρα πραξικοπήµατος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 συµετείχαν ενεργά στην απέλαση ενός Τούρκου αντιπολιτευόµενου παρόλο που προηγουµένως τα βουλγαρικά δικαστήρια είχαν εµφαντικά απορρίψει την έκδοσή του στην Τουρκία.


Επιχείρηση εναντίον λαθρεµπορίας όπλων

Η αποστολή της ΕΕ για τον περιορισµό του λαθρεµπορίου όπλων στη Λιβύη προκαλεί σκάνδαλο. Όταν µια φρεγάδα του οµοσπονδιακού στρατού προσπαθεί να ερευνήσει ένα τουρκικό πλοίο, η Άγκυρα υποβάλλει ζωηρή διαµαρτυρία. Οι στρατιώτες υποχρεώνονται να αποβιβαστούν.

23.11.2020. Σύµφωνα µε πληροφορίες του Der Spiegel η κυβέρνηση της Άγκυρας εµπόδισε την τελευταία στιγµή τον έλεγχο από τον οµοσπονδιακό στρατό ενός ύποπτου φορτηγού πλοίου. Το Σάββατο, το τουρκικό φορτηγό «Rosaline A» βρισκόταν περίπου 200 χλµ βορείως της Βεγγάζης, πόλης στην ανατολική ακτή της Λιβύης σταµάτησε η γερµανική φρεγάδα «Hamburg» διότι σύµφωνα µε τις πληροφορίες της αποστολής της ΕΕ «Ειρήνη» το φορτηγό µετέφερε παράνοµα όπλα για τον εµφύλιο πόλεµο στη Λιβύη. Αυτό που ξεκίνησε ως απλή αποστολή ρουτίνας, κατέληξε σε σκάνδαλο. Μόνο µερικές ώρες αφότου οι Γερµανοί στρατιώτες, οι οποίοι ήταν εντεταλµένοι από την ΕΕ να εµποδίζουν την παράνοµη µεταφορά όπλων στη Λιβύη είχαν επιβιβάστεί στο φορτηγό αργά το απόγευµα, υποβλήθηκε διαµαρτυρία από την Τουρκία. Η Άγκυρα δήλωσε καθαρά στην αποστολή της ΕΕ ότι δεν συµφωνούσε µε την έρευνα. Μετά την άρνηση της Άγκυρας οι Γερµανοί στρατιώτες υποχρεώθηκαν να σταµατήσουν την έρευνα του φορτίου και να αποβιβαστούν την Δευτέρα τα ξηµερώµατα. Το «Rosaline A» συνέχισε ανεµπόδιστα την πορεία του προς Λιβύη. Σύµφωνα µε το πλάνο το φορτηγό πλοίο πρέπει να ρίξει κάβο στην Misrata. Το περιστατικό δείχνει για άλλη µια φορά πόσο δύσκολο είναι να εµποδίσει κανείς την παράνοµη µεταφορά όπλων στη Λιβύη. Η Τουρκία δεν κρύβει την άµεση υποστήριξή της προς την διεθνώς αναγνωρισµένη κυβέρνηση της Τρίπολης και στέλνει όπλα και µισθοφόρους µε πλοία και αεροπλάνα. Εποµένως, η αποστολή «Ειρήνη» είναι ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της Άγκυρας.

Ήδη το καλοκαίρι ο Οµοσπονδιακός Στρατός είχε σταµατήσει ένα φορτηγό µε κατεύθυνση τη Λιβύη. Η υποψία του λαθρεµπορίου είχε τότε γρήγορα επιβεβαιωθεί, διότι το φορτηγό µετέφερε ένα ειδικό τύπο κηροζίνης ο οποίος χρησιµοποιείται µόνο ως καύσιµο για στρατιωτικά τζετ.


Η περίπτωση του Markus Söder

Η οικονομική εξέλιξη λόγω πανδημίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα της Γερμανίας. Αν ο Markus Söder, ο τωρινός πρωθυπουργός της Βαυαρίας γίνει καγκελάριος, η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρει ότι η φιλία σταματά εκεί όπου αρχίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας.

05.08. 2012 με την οικονομική κρίση της Ελλάδος, ο τότε Βαυαρός υπουργός οικονομικών Markus Söder δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδειγμα. «Σύμφωνα με την δική μου πρόγνωση η Ελλάδα θα έπρεπε μέχρι το τέλος της χρονιάς να αποχωρήσει» από την Ευρωζώνη. Κάθε νέο μέτρο βοήθειας και κάθε χαλάρωση των όρων θα είναι λάθος. Υπέυθυνοι για τα προβλήματα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες και κανείς άλλος».

Ο Söder θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μια αυξημένη οικονομική καταστροφή για τη Γερμανία. «Η οικονομική ζημιά της Γερμανίας αν η Ελλάδα παραμείνει στο Ευρώ θα είναι μακροπρόθεσμα πολύ μεγάλη. Εδώ ισχύει ο παλιός κανόνας των ορειβατών: όταν κάποιος κρέμεται από το σκοινί σου και κατρακυλά στον γκρεμό, πρέπει να κόψεις το σκοινί. Εάν η Γερμανία δεν κόψει εγκαίρως το σκοινί από το οποίο κρέμεται η Ελλάδα, θα μπορούσε να μπει και η ίδια σε κίνδυνο».

Το θέμα του πού θα καταλήξουν η Ελλάδα και η Ευρώπη με την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, παραμένει ανοιχτό. Το ίδιο και το ερώτημα, πώς θα κινηθεί η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία μέσα στην κρίση αυτή, αφού η Τουρκία είναι ο κυριότερος αποδέκτης εξαγωγών για την γερμανική οικονομία. Και η Βουλγαρία είχε ταχθεί στο παρελθόν στο πλευρό της Γερμανίας. Σήμερα, η Τουρκία σχεδιάζει σε συνεργασία με την Κίνα το άνοιγμα του παλιού «δρόμου του μεταξιού». Αυτή η εξέλιξη και η επίδρασή της στην εξωτερική πολιτική παραμένουν ανοιχτό θέμα.

Ευστρατία Dawood
HuffingtonPost

 

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]