Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η λίστα και οι συντάξεις


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι αρμόδιοι τη λίστα με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε τράπεζα της Ελβετίας, την οποία είχε δώσει η κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν απαράδεκτος και αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι η έγνοια των πολιτικών είναι πάνω απ' όλα η συγκάλυψη και όχι η αποκάλυψη.  

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου έχει ενοχληθεί αφάνταστα με τις μεθοδεύσεις των πολιτικών, οι οποίοι απώλεσαν μία μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους με ένα σημαντικό ποσό. Οι υπόλοιπες χώρες εκμεταλλεύθηκαν την κατοχή των ονομάτων και εξανάγκασαν τους δικαιούχους των λογαριασμών να πληρώσουν τον ανάλογο φόρο.

Οι Γάλλοι δεν έδωσαν μόνο τον κατάλογο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας καθοδήγησε τους αρμόδιους στην Αθήνα πώς να την χρησιμοποιήσουν. Διότι το ζητούμενο, τελικά, για την Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν η εξασφάλιση των χρωστούμενων προς το κράτος. Το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να αποσπάσει ετσιθελικά το 30% του ποσού και επιπλέον να επιβάλει και ένα 20% πρόστιμο, όπως ακριβώς έπραξαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Αντίθετα, διαβάζοντας στον κατάλογο «γνωστά ονόματα», επέλεξαν την απόκρυψη και την προστασία, χωρίς να αποκλείεται κάποιοι να απόσπασαν οφέλη.

Μερικές φορές, η Κρ. Λαγκάρντ εκνευρίζεται όταν ερωτάται για τη χώρα μας. Και δεν το κρύβει. Της ασκήθηκε κριτική επειδή θεωρήθηκε προκλητική η συμπεριφορά της έναντι της χώρας μας, ιδιαίτερα όταν σε δημοσίευμα της βρετανικής Guardian φάνηκε να μην δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα παιδιά της Ελλάδας. Συχνά καταθέτει με ισχυρό τρόπο τις απόψεις της για τη φοροδιαφυγή και θα έπρεπε να μας ικανοποιούν οι δηλώσεις της, διότι αγγίζει ένα θέμα το οποίο ενοχλεί όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα εάν είναι ορθές οι πληροφορίες του ΔΝΤ ότι η φοροδιαφυγή κοστίζει στο κράτος μέχρι και 65 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό θα έσωζε τις συντάξεις και θα απέτρεπε την περικοπή των μισθών κατά το ήμισυ. Και οπωσδήποτε δεν θα χρειάζονταν τα αβάστακτα μέτρα που θα επιβληθούν στον ελληνικό λαό.

Διαμαρτυρόμεθα για τα νέα μέτρα, τα οποία παρεμπιπτόντως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι απλά δεν είναι υλοποιήσιμα, και έχουμε δίκιο να φωνάζουμε και να διαδηλώνουμε. Αλλά πρέπει να αναλογιστούμε όλοι την τρομακτική ζημιά που προκαλεί η φοροδιαφυγή και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε την ενόχληση της κ. Λαγκάρντ, η οποία έδωσε στο πιάτο τον κατάλογο των καταθετών, αλλά η κυβέρνηση τον εξαφάνισε.

Ηταν ορθή η απόφαση του πρωθυπουργού, μόλις την έλαβε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να την προωθήσει στον εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, έπρεπε να δώσει εντολή για να υλοποιηθεί η συμβουλή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και να καταβληθεί επιτόπου στο κράτος φόρος από τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα. Είναι από τις περιπτώσεις που ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Το ίδιο πρέπει να πράξει και για τις υπόλοιπες λίστες με ονόματα πολιτών που έστειλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Οσοι αδυνατούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που «μετανάστευσαν» στο εξωτερικό πρέπει να πληρώσουν το τίμημα. Η πλειονότητα του λαού εκφράζει δικαιολογημένα παράπονα για τους δανειστές, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι ανάμεσα στα λάθη είχαν και καλές ιδέες, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής...


Πηγή: Ημερησία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]