Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρχηγός FSB: "Οι εμπρησμοί δασών σε χώρες της Ε.Ε. είναι γνωστή στρατηγική της Αλ-Κάιντα"

  •   "Η "δασική τζιχάντ" και η "στρατηγική των χιλίων εκδορών" είναι γεγονός" 
  •  "Μέλη των τρομοκρατικών ομάδων του Βορείου Καυκάσου μετακινούνται συχνά στην Ευρώπη, εγκαθίστανται εκεί και ενσωματώνονται σε εγκληματικές συμμορίες"
  • "Οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν με δεξιοτεχνία τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις σε επιμέρους χώρες".

Russia Today News
9 Οκτωβρίου 2012
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, προειδοποίησε ότι η διεθνής τρομοκρατία αλλάζει συνεχώς στρατηγικές και διευρύνει τη γκάμα των τακτικών της, οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν από εμπρησμούς δασών στην Ευρώπη μέχρι την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής σε χώρες της Μέσης Ανατολής που υποφέρουν από εσωτερική κρίση:

"Η απειλή τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποκτά τεράστια σημασία. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί απαιτεί νέες προσεγγίσεις, που θα έχουν πιθανότητες να ανaτρέψουν τις προσπάθειες των τρομοκρατών να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής".

Στην ομιλία του, κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης των αρχηγών μυστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφάλειας και αστυνομίας από 66 χώρες εκτός Ρωσίας, που διοργανώθηκε στη Μόσχα, ο επικεφαλής της FSB τόνισε ότι:

"Οι διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν με δεξιοτεχνία τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις σε επιμέρους χώρες".

Ο Μπορτνίκοφ υπογράμμισε επίσης: 

"Παρά τις προσπάθειες επιβολής του νόμου, η διεθνής τρομοκρατία εξακολουθεί να επεκτείνεται, αφού κάνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής και των νέων μέσων στους τομείς της στρατολόγησης και των επικοινωνιών.
Η ευρεία χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών καθιστά τη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης του πληθυσμού μαζική και επικίνδυνη" .

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας επεσήμανε ότι οι τρομοκράτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των πόρων του Διαδικτύου, οι οποίοι παρέχουν τα απαραίτητα μέσα για να γίνει κάποιος αυτοδίδακτος όσον αφορά στα βασικά που χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για την οργάνωση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων: από τη ζωή ενός μυστικού στελέχους μέχρι την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων μερικών που περιέχουν τοξικά συστατικά, αλλά και την αυτοσχέδια κατασκευή βιολογικών όπλων, όπως η πανούκλα και το υλικό άνθραξ.

Ο Μπορτνίκοφ ενημέρωσε τους ξένους συναδέλφους του ότι η FSB διαθέτει πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα ήταν συνένοχη σε πρόσφατους εμπρησμούς δασών σε χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης (Ισπανία και Πορτογαλία), αλλά και παλαιότερους εμπρησμούς σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, στο πλαίσιο της στρατηγικής των τρομοκρατών γνωστής ως "στρατηγικής των χιλίων εκδορών".

Ο Μπορτνίκοφ διευκρίνισε:

"Οι εμπρησμοί επιτρέπουν στη γνωστή τρομοκρατική ομάδα να καταφέρει σημαντικά οικονομικά και ηθικά πλήγματα σε συγκεκριμένες χώρες, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, χωρίς χρήση τεχνικού εξοπλισμού και χωρίς σημαντικό κόστος".


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ρόιτερς από το 2000, όταν πρωτοακούστηκε ο όρος "στρατηγική των χιλίων εκδορών", η στρατηγική αυτή της Αλ-Κάιντα και των "θυγατρικών" της ομάδων συνίσταται στην διεξαγωγή πολλών μικρής κλίμακας επιθέσεων, οι οποίες κοστίζουν στους τρομοκράτες λίγες χιλιάδες δολάρια, αλλά για τις χώρες οι οποίες υφίστανται τις επιθέσεις, οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, αν συνυπολογίσει κανείς και τις δαπάνες που θα πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της κάθε χώρας για την ασφάλεια.


Πρόσθεσε δε ότι:

"Οι ιστοσελίδες κάποιων εξτρεμιστικών ομάδων περιέχουν λεπτομερείς οδηγίες του πώς μπορεί να οργανωθεί η λεγόμενη "δασική τζιχάντ". Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, αφού προκαλεί τόσο φυσική όσο και ηθική βλάβη, δεν απαιτεί παρά ελάχιστη εκπαίδευση και έξοδα και καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο της αστυνομίας να βρει και να συλλάβει τους εμπρηστές.

Όσοι κατορθώνουν να αποδείξουν ότι είναι άξια μέλη των τρομοκρατικών πυρήνων στέλλονται σε στρατόπεδα και κέντρα κατάρτισης και στη συνέχεια διορίζονται σε νευραλγικά σημεία, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία μάχης.

Γι' αυτό η FSB δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι κάτοικοι του ρωσικού Βόρειου Καυκάσου συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές ομάδες στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία, όπου αποστέλλονται από το τρομοκρατικό δίκτυο "Imarat Kavkaz" [Εμιράτο του Καυκάσου]".

Ο αρχηγός αναφέρθηκε επίσης στους διαύλους μέσω των οποίων οι τρομοκράτες και άλλοι εξτρεμιστές αποκτούν τα μέσα για τις δραστηριότητές τους, τονίζοντας τα εξής: 

"Η συγχώνευση των τρομοκρατικών πυρήνων με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί ιδιαίτερη απειλή και οι αστυνομίες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το θέμα. Η συνεργασία αυτού του είδους είναι χαρακτηριστική εγκληματικών κέντρων όπως των κυκλωμάτων εμπορίου ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου όπλων, των απαγωγών και της απάτης στον τομέα των ηλεκτρονικών καρτών".

Στα πλαίσια της ενημέρωσης που έγινε σε υπαλλήλους υπηρεσιών ασφαλείας και αστυνομίας από διάφορες χώρες, ο Μπορτνίκοφ είπε επίσης:

"Μέλη των τρομοκρατικών ομάδων του Βορείου Καυκάσου μετακινούνται συχνά στην Ευρώπη και εγκαθίστανται εκεί, ενσωματώνονται σε εγκληματικές συμμορίες και στέλνουν ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους πίσω στη Ρωσία, προκειμένου να στηριχθούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δομές που ήδη υπάρχουν".

Προέτρεψε, επίσης, τους ξένους αξιωματούχους υπηρεσιών ασφαλείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής. Συγκεκριμένα, είπε ότι η σημερινή συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και συχνά δυστυχώς παρεμποδίζεται από νομοθετικούς περιορισμούς των επι μέρους κρατών.

"Θα χρειαστούν τροπολογίες στις νομοθεσίες προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών και ο συντονισμός κοινών επιχειρήσεων. Αυτό πρέπει να καταστεί προτεραιότητα στα πλαίσια του προσανατολισμού των ειδικών υπηρεσιών σε νέους στόχους, προκειμένου να καταστεί η διεθνής συνεργασία πιο αποτελεσματική", είπε ο Μπορτνίκοφ.

Σημείωσε επίσης ότι οι ειδικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ακραίων ιδεολογιών και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Κατά την άποψή του, είναι απαραίτητη η αναζήτηση ευκαιριών που θα καταστήσουν δυνατή την αφύπνιση και συνειδητοποίηση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εξουδετέρωση των αρχηγών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

"Ως ενδεικτικό παράδειγμα θα σας αναφέρω ότι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 30 απεσταλμένοι και ενεργά μέλη διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στις περιοχές του Βλαδιβοστόκ και του Πριμόριε, αναχαιτίστηκαν, ενώ ήταν σε εξέλιξη σχέδια για τρομοκρατικά χτυπήματα και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών και κατά την ίδια τη σύνοδο κορυφής της ΟΣΑΕ στο Βλαδιβοστόκ", είπε στους παρισταμένους ο επικεφαλής της FSB.

Το συνέδριο των επικεφαλής των ξένων ειδικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφαλείας και αστυνομιών τις οποίες η ρωσική FSB θεωρεί συνεργάτες της άνοιξε τις πύλες του στη Μόσχα για 11η φορά. Εκατό αντιπροσωπείες από 66 χώρες λαμβάνουν μέρος στο φόρουμ αυτό για την ασφάλεια.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο, στο οποίο ευχήθηκε κάθε επιτυχία των συμμετεχόντων και υποσχέθηκε ολόπλευρη υποστήριξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Αν αυτοί συσχετίζονται με τον εμπρησμό στη Χίο.. θα κάναν την τύχη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η τρομοκρατία - δημιούργημά τους είναι ο νέος πολιορκητικός κριός. Έτσι γίνονται οι πόλεμοι εδώ και δέκα χρόνια, έτσι γονατίζουν τα κράτη κι εμείς ακόμα νομίζουμε ότι φταίει μόνο η οικονομική κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιοχη που παραθεριζα το καλοκαιρι δεχθηκε πληγμα απο εμπρησμο.Ο τοπος που μπηκε η φωτια δεν ειχε κανενα αξιοποιησιμο κερδος, ουτε για οικοπεδα, ουτε για βοσκοτοπια ουτε για στρατιωτικους σκοπους οπως στη Χιο.Αναρωτιομαστε λοιπον γιατι τη βαλανε.Ηταν τοτε που ξεκινησε ο Ξενιος Ζευς...Θελαν να περασουνε το μηνυμα εσεις μας διωχνετε, εμεις σας καιμε...γιατι κατι μαυριδερες φατσες ειχαν περασει τη προηγουμενη απο κει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aναρωτιέμαι αν η εδώ εθνική υπηρεσία πληροφοριών είναι ενήμερη για όσα αποκάλυψε ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας ασφάλειας. Μας αφορούν άμεσα όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ φταίει ο στρατηγός άνεμος και τα κεφάλια που είναι γεμάτα αέρα κοπανιστό.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]