Υποσιτισμένα τα Ελληνόπουλα ενώ οι ηγέτες της χώρας υποδέχονται...
Περισσότερα από 300 παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης υποσιτίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής που διενήργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σε δηλώσεις του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος τόνισε ότι η καταγραφή ξεκίνησε πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, και συνεχίστηκε φέτος όπου το πρόβλημα παρουσιάζει όξυνση καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που έρχονται στα σχολεία υποσιτιζόμενα.
Ο κ. Μελσσσόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπου πιθανόν ο ένας από τους δυο γονείς να είναι άνεργος ή ακόμα και οι δυο γονείς. Ο διευθυντής συμπλήρωσε ότι φέτος το πρόβλημα οξύνθηκε γιατί οι οικογένειες αυτών των παιδιών είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν και το αντίτιμο του εισιτηρίου προκειμένου τα παιδιά να μεταφερθούν με το ΚΤΕΛ ή το ταξί για να πάνε στο σχολείο.
«Το κόστος αυτό», επισημαίνει, «για μια οικογένεια με έναν ή δυο άνεργους γονείς είναι πραγματικά μεγάλο και τις περισσότερες φορές αφαιρείται από τα χρήματα που δίνονται στα παιδιά για πρωινό». Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υποσιτιζόμενων μαθητών προέρχεται από σχολεία του κέντρου που βρίσκονται δηλαδή μέσα στην πόλη της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής που διενέργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης από τα 20 δημοτικά σχολεία της πόλης έχουν δηλωθεί στη λίστα 210 μαθητές. Από τα δύο μειονοτικά της Ξάνθης έχουν καταγραφεί 50 μαθητές, ενώ από το σχολείο της Σταυρούπολης 62 μαθητές, όσος δηλαδή είναι ο αριθμός αυτών που φοιτούν. Από το σχολείο του Δήμου Αβδήρων καταγράφηκαν 15 μαθητές και δυο μαθητές στα νηπιαγωγεία του ίδιου δήμου ενώ ένας μόνο μαθητής στα μειονοτικά σχολεία. Στα σχολεία του Δήμου Τοπείρου 11 μαθητές ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα μειονοτικά σχολεία του δήμου. Απ’ όλα τα μειονοτικά σχολεία του Δήμου Μύκης μόνο τρεις μαθητές παρουσιάζουν προβλήματα υποσιτισμού. Απομένει η ολοκλήρωση της καταγραφής σε άλλα δυο σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Όπως πέρυσι έτσι και φέτος το πρόβλημα που παρουσιάστηκε θα λυθεί με την ενίσχυση της διατροφής των παιδιών μέσα από την εθελοντική προσφορά προϊόντων τα οποία θα δίνονται στα παιδιά για πρωινό. Ήδη όπως υπογραμμίζει ο κ. Μελισσόπουλος σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και κοινωνικούς φορείς της Ξάνθης γίνεται προσπάθεια ώστε να δίνονται σουσαμένια κουλούρια στα παιδιά που έχουν ανάγκη πρωινού.
Ο διευθυντής επισημαίνει πως η ανταπόκριση των κοινωνικών φορέων αλλά και πολλών αρτοποιείων της Ξάνθης είναι συγκινητική. Ωστόσο, σημειώνει ότι ακόμα και αυτή η χειρονομία των αρτοποιείων σκοντάφτει πολλές φορές στην γραφειοκρατία, αφού για τα προϊόντα που διατίθενται δωρεάν δεν κόβονται παραστατικά πώλησης και στους ελέγχους του ΣΔΟΕ οι μικρές αυτές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Δύο τα θέματα. Πρώτον, τι κάνουν οι ντόπιες ΜΚΟ των εκατομμυρίων για τα φαινόμενα αυτά; Κυκλοφορούν ακόμα με κονκάρδες υπέρ της καρέτα καρέτα και κατά της δήθεν υπερθέρμανσης του πλανήτη ενώ τα παιδιά της Ελλάδας υποσιτίζονται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέμα δεύτερο. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα χριστιανόπαιδα υποσιτίζονται, αλλά τα μουσουλμανόπαιδα όχι. Μήπως θα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά αυτό το φαινόμενο και τις αιτίες του;