Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FTD: Σε περίπτωση καταψήφισης: ένα όνειρο και ένας εφιάλτης


«Κρίσιμη εβδομάδα για τις τύχες της Ευρώπης: Αν αύριο οι Έλληνες δεν συναινέσουν στο πρόγραμμα λιτότητας, τότε – τι θα γίνει τότε; Άλλοι μιλούν για το επόμενο ‘κραχ΄ ή τη Lehman II και άλλοι λένε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορούμε να την αντέξουμε. Ας είμαστε ειλικρινείς: Κανένας δεν το ξέρει. Γι’ αυτό και περιγράψαμε τις επόμενες ημέρες με βάση δύο σενάρια», γράφουν οι Peter Ehrlich, Horst von Buttlar και Andre Kühnlenz στους Financial Times Deutschland, σε άρθρο τους με τίτλο «Το τέλος πλησιάζει».

Πρώτο σενάριο: «Πάει, τέλειωσαν όλα»

Οι αρθρογράφοι περιγράφουν σκηνές απογοήτευσης και τρόμου εντός και εκτός Βουλής των Ελλήνων, αμέσως μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος – υποτίθεται με 149 ψήφους υπέρ από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Δύο βουλευτές, εκ των οποίων ο ένας φερόταν μεθυσμένος τις τελευταίες μέρες και άλλοι δύο φερόμενοι ως δωροδοκηθέντες από τη ΝΔ καταψήφισαν το πρόγραμμα κι έτσι δεν συγκεντρώθηκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Οι διαδηλωτές εκτός Βουλής πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα, φωνάζοντας: «Νικήσαμε τους Ναζί!». Έξω από τις τράπεζες όμως αρχίζει να μαζεύεται κόσμος, ενώ κάποιοι προκαλούν ζημιές στα ΑΤΜ. Η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει την τάξη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος είχε προειδοποιήσει από το Σαββατοκύριακο να βγουν τα τανκς για να προστατέψουν τις τράπεζες. Η εφημερίδα «Καθημερινή» βγαίνει με τίτλο «Καληνύχτα, Ελλάδα».

Στην καγκελαρία, στο Βερολίνο, η Μέρκελ τηλεφωνεί στον Σαρκοζί και συνεννοείται μαζί του να συναντηθούν σε 6 ώρες στις Βρυξέλλες. Βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Άκερμαν και τους άλλους τραπεζίτες και τους επιπλήττει γιατί δεν δέχτηκαν την πρόταση της «ήπιας αναδιάρθρωσης» που πρότειναν οι Γάλλοι.

Την Πέμπτη το πρωί τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών είναι άδεια. Τα υποκαταστήματά τους έχουν σπασμένα τζάμια και ορισμένα βρίσκονται στις φλόγες. Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να στείλει στρατιώτες, αλλά ο πρωθυπουργός Παπανδρέου διστάζει.

Τη νύχτα, πολλά δισεκατομμύρια καταθέσεων μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικά στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σταματά τις συναλλαγές μέχρι να εκδοθεί διάταγμα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Η κυβέρνηση ανακοινώνει προσωρινή αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν για να ελέγχει στα σύνορα όσους φεύγουν με πολλά μετρητά μαζί τους. Οι μετοχές κατρακυλούν και το ΧΑΑ αναγκάζεται να κλείσει.

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί διαβεβαιώνουν από τις Βρυξέλλες μπροστά στις κάμερες ότι το ευρώ δεν θα αποτύχει. Ήδη όμως έχουν κλείσει οι τράπεζες στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και τα διεθνή χρηματιστήρια κατρακυλούν.

Ο Σαρκοζί, παρουσία των Ρομπάι και Τρισέ, προτείνει να δοθούν άνευ όρων άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Η Μέρκελ αντιτείνει ότι τότε θα πέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της, μαζί με άλλους τρεις στην Ευρώπη. Ο Γιουνκέρ προτείνει να σταλεί ευρωπαϊκή αποστολή στην Αθήνα, αλλά ο χρόνος πιέζει.

Τα spread των πορτογαλικών, ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι βελγικές και γαλλικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από άλλες χρήματα.

Χτυπά το τηλέφωνο και είναι ο Παπανδρέου, που θέλει να ανακοινώσει την παραίτησή του. Όσοι είναι στις Βρυξέλλες τον παρακαλούν να μην το κάνει. Εκείνος τους λέει: «Έχουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η χώρα είναι ακυβέρνητη». Η Μέρκελ τηλεφωνεί στον Σταϊνμάγιερ και του προτείνει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

Δεύτερο σενάριο: «Θα τα φτιάξουμε πάλι»

Μια πιο «ήπια» εξέλιξη μετά την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, περιλαμβάνει κόσμο να ξεχύνεται να πανηγυρίσει στους δρόμους της Αθήνας γιατί «έφυγε ο ζυγός της Ευρώπης» από πάνω του. Μόνο σε λίγες τράπεζες κάνει ουρές ο κόσμος.

Στη γερμανική καγκελαρία η Μέρκελ στέλνει sms στον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε: «Δεν ρισκάρω. ΑΜ», γράφει. Μετά τηλεφωνεί στον Σαρκοζί και κανονίζουν να συναντηθούν νωρίς το επόμενο πρωί στις Βρυξέλλες. Ακολουθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άκερμαν, που ανακοινώνει στη Μέρκελ ότι οι γερμανικές τράπεζες δέχονται το γαλλικό σχέδιο διακράτησης ελληνικών ομολόγων και ανταλλαγής τους με νέα 30ετούς διάρκειας. Η καγκελάριος τον ευχαριστεί.

Στην Αθήνα, η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής τελείωσε στις 5 το πρωί. Στη διάρκειά της ο Παπανδρέου πρόσφερε δύο φορές την παραίτησή του, αλλά όλοι τον παρακάλεσαν να παραμείνει. Τη νύχτα έγιναν βανδαλισμοί σε τράπεζες και μία από αυτές στη Θεσσαλονίκη έπιασε φωτιά.

Το ΧΑΑ ανοίγει με απώλειες 5%, αλλά οι συναλλαγές συνεχίζονται. Ο DAX πέφτει κάτω από τις 7000 μονάδες και το ευρώ κάτω από 1,40 δολάρια, αλλά γενικά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Μια αντίδραση όπως μετά την κατάρρευση της Lehman έχει αποφευχθεί.

Στις Βρυξέλλες, Μέρκελ και Σαρκοζί δηλώνουν μπροστά στις κάμερες ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο το ευρώ. Συγκαλείται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εξετάζονται οι δυνατότητες χρηματοδότησης της Ελλάδας με 6/7 δισ. ευρώ άνευ όρων, προκειμένου να γλιτώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες το ρεζιλίκι της κατάρρευσης του ευρώ επί θητείας τους.

Η Μέρκελ πάντως αντιδρά: «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», λέει. Αντιπροτείνει λοιπόν ένα επενδυτικό πρόγραμμα με πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα απορροφήσει. Όλοι συμφωνούν και βρίσκουν την ησυχία τους.

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]