Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "ψωροκώσταινα"

«Καταντήσαμε Ελλάδα», φωνάζουν σήμερα οι Ιρλανδοί.

«Καταντήσαμε Ψωροκώσταινα», φώναζαν πριν από 185 χρόνια οι Έλληνες.

Δική μας και η Ελλάδα, δική μας και η «Ψωροκώσταινα» η δύστυχη Μικρασιάτισσα που γυρνούσε «τω καιρώ εκείνω» στους δρόμους του Ναυπλίου ζητιανεύοντας.

Το ονοματεπώνυμό της: Πανωραία Χατζηκώστα.

Στο Αϊβαλί την έλεγαν «Χατζηκώσταινα αρχόντισσα» ως τις 2 Ιουνίου 1821, που όρμησε ο τούρκικος στρατός στην πόλη για να εκδικηθεί την πυρπόληση ενός τούρκικου καραβιού στην Ερεσσό της Λέσβου.

Και εκδικήθηκε με την ψυχή του.

«Κατεστράφη η πόλις των Κυδωνιών», γράφει ο Ιωάννης Φιλήμων, «σφαγείσα και αιχμαλωτισθείσα κατά το εν τρίτον, λεηλατηθείσα κατά το όλον και αποτεφρωθείσα κατά κράτος...»!

Όσοι Αϊβαλιώτες σώθηκαν τότε κατέφυγαν στα Ψαρά, σε άλλα κοντινά νησιά του Αιγαίου και στην Πελοπόννησο.

Ανάμεσά τους και η Χατζηκώσταινα.

Κάποιοι γείτονες την είχαν αρπάξει και την είχαν σύρει προς το καράβι της σωτηρίας την ώρα που Τούρκοι στρατιώτες έσφαζαν στο θυρόξυλο του σπιτιού της τον άντρα της και τα παιδιά της...
Στο Ναύπλιο, όπου ξεμπάρκαρε ξεμαλλιασμένη και κουρελιασμένη, τής κόψανε από το όνομα το "Χατζη" και έβαλαν στη θέση του το "Ψωρο".
Αυτό που έμεινε στην ιστορία...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]