Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δημόσιοι υπάλληλοι: Τι χάνετε το 2011

Με το «καλημέρα» του 2011, όσοι από εσάς εργάζονται στις ΔΕΚΟ θα δείτε τους μισθούς σας να μειώνονται από 10 μέχρι 25%, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Το 2011 έρχεται… καλπάζοντας και όσοι από εσάς είστε δημόσιοι υπάλληλοι θα έρθετε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση στις τσέπες σας. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1/1/2011, εκείνα που δεσμεύτηκε με το μνημόνιο να πάρει τους πρώτους μήνες του νέου έτους, πρόκειται να «γονατίσουν» τους μισθούς σας. Πραγματική λαίλαπα θα συρρικνώσει δραματικά τις απολαβές σας, υποβιβάζοντας κι άλλο το βιοτικό σας επίπεδο. Δεν φτάνει που το δώρο Χριστουγέννων που πήρατε πρόσφατα έγινε … αντίδωρο, 500 ευρώ. Αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα.

Τα επιδόματα πάνε περίπατο, ο βασικός μισθός θα παραμείνει ο ίδιος, έτσι δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, εκτός και αν… Ναι, γιατί υπάρχει και το σύνηθες «εκτός και αν». Εκτός και αν είστε ένας από τους λίγους που θα προσληφθούν για πρώτη φορά στο Δημόσιο, οπότε ο μισθός σας θα είναι αντίστοιχος του ιδιωτικού τομέα (740 ευρώ) και εκτός και αν η τρόικα απαιτήσει το μέτρο να εφαρμοστεί άμεσα σε όλους όσοι εργάζονται στο Δημόσιο. Αυτό που θα σας επηρεάσει είναι το Ενιαίο Μισθολόγιο που θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2011. Η τρόικα μάλιστα έχει θέσει ως ορόσημο τον Ιούνιο για την ψήφισή του.

Τα δεινά, όμως, δεν σταματούν εκεί. Μέσα στο 2011 θα «τρέξουν» οι μετατάξεις, ενώ οι προσλήψεις θα γίνονται με το σταγονόμετρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από απαίτηση της τρόικας οι μετατάξεις θα λογίζονται ως προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των νεοπροσλαμβανόμενων, ενώ όσοι μεταταχθούν δεν είναι σίγουρο ότι θα παίρνουν τον ίδιο μισθό που έπαιρναν. Υπάρχουν και εκείνοι από εσάς που θα κάνουν Πρωτοχρονιά με περικοπές. Με το «καλημέρα» του 2011, όσοι από εσάς εργάζονται στις ΔΕΚΟ θα δείτε τους μισθούς σας να μειώνονται από 10 μέχρι 25%, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Περικοπές 10%-25% στις ΔΕΚΟ

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 εφαρμόζεται νέα εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ με στόχο να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ. Οι 9 στους 10 απ’ όσους εργάζεστε στις ΔΕΚΟ θα δείτε τον μισθό σας να μειώνεται κατά 10%, και αυτό γιατί η ποσοστιαία μείωση εφαρμόζεται, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, σε όσους έχουν μικτές μηνιαίες απολαβές που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας,. Για την ακρίβεια, το μέτρο αυτό αφορά το 89% των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Οι περικοπές ωστόσο δεν σταματούν εκεί. Τίθεται πλαφόν στις αμοιβές για τα εκτός έδρας, οδοιπορικά, εργασίας τις εξαιρέσιμες ημέρες και οι αμοιβές για υπερωριακή εργασία και υπερεργασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας. Ο τρόπος που αυτό θα σας επηρεάσει εξαρτάται από το πώς θα κατανείμει τις αμοιβές η επιχείρηση. Η συνολική όμως μείωση των αποδοχών σας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 25%.

Όσοι από εσάς εργάζεστε σε ΔΕΚΟ και έχετε αποδοχές που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ τον μήνα ή 48.000 τον χρόνο θα τις δείτε να μειώνονται αυτόματα στις 4.000 μηνιαίως. Το πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση αφορά έναν στους δέκα υπαλλήλους. Εξαίρεση αποτελούν οι πρόεδροι, οι διοικητές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, για τους οποίους ισχύει ήδη πλαφόν 5.865 ευρώ τον μήνα.

Ακόμα και λουκέτο σε ΔΕΚΟ

Ωστόσο οι παραπάνω περικοπές και αυτές άλλων 400 εκατ. ευρώ από τις καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να μην αποδειχτούν αρκετές για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, γι’ αυτό μπορεί να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, ακόμη και πιο δραστικά, όπως η κατάργηση κάποιων ΔΕΚΟ ή η συγχώνευση άλλων. Το μνημόνιο αναφέρει ξεκάθαρα ότι το 2011 η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει νόμο με τον οποίο θα καταργούνται οι «περιττές» ΔΕΚΟ και θα συγχωνεύονται άλλες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σας μετατάξουν σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το ανανεωμένο μνημόνιο γράφει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής «είναι μόνο η αρχή και θα χρειαστεί περαιτέρω δουλειά». Σε άλλο σημείο εξειδικεύει και λέει ότι χρειάζεται «ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού για τους οποίους δεν υφίσταται πλέον ο αρχικός σκοπός λειτουργίας».

Ενιαίο Μισθολόγιο: νέο «τσεκούρι»

Στο πρότυπο των ΔΕΚΟ πρόκειται να χτιστεί το νέο μισθολόγιο για εσάς που εργάζεστε στον στενό δημόσιο τομέα. Θα δείτε επιδόματά σας να καταργούνται, αλλά και στον βασικό μισθό να συνδέεται η αμοιβή σας με την παραγωγικότητα και τις ικανότητές σας. Επιπλέον, από τη μια θα μπει πλαφόν στα 4.000 ευρώ ως ανώτατο μισθό και από την άλλη οι νεοδιοριζόμενοι θα λαμβάνουν βασικό μισθό στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τα 740 ευρώ.

Αυτή είναι η αρχική σκέψη, που προβλέπει να παίρνουν βασικό μισθό 740 ευρώ οι νεοδιοριζόμενοι, και στη συνέχεια, σε δεύτερη φάση, το μέτρο να περάσει σταδιακά και σε εσάς που εργάζεστε ήδη στο Δημόσιο. Όμως, δεν αποκλείεται η τρόικα να επιμείνει να εφαρμοστεί άμεσα σε όλους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της περικοπής, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο βασικός μισθός στο Δημόσιο ήταν κατά 38,7% μεγαλύτερος από αυτόν στον ιδιωτικό τομέα το 2008.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα είναι αυστηρό και προβλέπει την ψήφιση του σχετικού νόμου το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει έκθεση για το ύψος των αμοιβών και τη διάρθρωση της απασχόλησης στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2011 και να ξεκινήσει τον διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο δράσης για το σύστημα αμοιβών, το οποίο θα εξετάσουν οι επικεφαλής της τρόικας που θα έρθουν στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Από εκεί και έπειτα έχει διορία μέχρι τον Ιούνιο για να το υπερψηφίσει στη Βουλή.

Ποια επιδόματα καταργούνται

Εκεί που θα γίνει «σφαγή» είναι τα επιδόματα. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο συνολικός μισθός να αποτελείται κατά 80% από τον βασικό μισθό και μόνο κατά 20% από τα επιδόματα. Από το σύνολο των επιδομάτων που παίρνετε, επικρατέστερο είναι να διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα για τους παντρεμένους και το επίδομα θέσης, το οποίο θα λαμβάνουν μόνον οι προϊστάμενοι διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων και τμημάτων με την μορφή πριμ.

Συνολικά καταργούνται 40 επιδόματα, ανάμεσα στα οποία τα ειδικά και τα κλαδικά, που δίνονται εκτός προϋπολογισμού σε περίπου 160.000 υπαλλήλους, καθώς και τα επιδόματα για τη συμμετοχή σε επιτροπές. Το επίδομα κινήτρου απόδοσης ή το επίδομα εξομάλυνσης που λαμβάνουν σήμερα σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι καταργούνται ως επιδόματα, αλλά είναι πιθανό ολόκληρα ή ένα μέρος τους να ενσωματωθεί στον βασικό μισθό. Η ίδια σκέψη υπάρχει και για ένα μέρος από τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, ανθυγιεινής εργασίας για όσους εργάζονται σε υπολογιστή, το επίδομα αντιστάθμισης διαχείρισης λαθών για ταμίες, εισπράκτορες και διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, λαμβάνει εισηγήσεις να θεσμοθετήσει κλαδικά μισθολόγια για τους στρατιωτικούς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες επιδομάτων.

50.000 μετατάξεις και μειώσεις στις αποδοχές

Με τον μισθό της νέας υπηρεσίας η μετάταξη

Χιλιάδες από εσάς που εργάζεστε στις δημόσιες επιχειρήσεις θα αναγκαστείτε να μεταταχθείτε σε κάποια άλλη υπηρεσία από αυτή που εργάζεστε. Η αρχή έγινε με τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, 2.700 από τους οποίους μετακινούνται ήδη σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Θα ακολουθήσουν 1.500 εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες – ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, μετρό και ΗΣΑΠ.

Στη συνέχεια σειρά παίρνουν όσοι εργάζονται στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Αρχικά, 500 υπάλληλοι της Εταιρείας Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και μετά από τις υπόλοιπες. Υπολογίζεται ότι θα μεταταχθούν συνολικά περίπου 4.500 εργαζόμενοι σε προβληματικές ΔΕΚΟ.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και από αυτούς υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 εργαζόμενοι θα μετακινηθούν, ενώ αν η αναδιοργάνωση έχει μεγαλύτερο εύρος, δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 50.000.

Το θέμα είναι ότι για την τρόικα οι μετατάξεις μετράνε ως …νέες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι όσοι από εσάς μετακινηθούν δεν θα έχουν τις ίδιες απολαβές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μικρότερες. Για την τρόικα η μετάταξη θεωρείται επαναπρόσληψη με τους όρους της νέας δημόσιας υπηρεσίας, οπότε ο μισθός σας θα προσαρμοστεί σε αυτούς που πληρώνει η καινούργια υπηρεσία.

Δεύτερον, όσοι νέοι ήλπιζαν σε πρόσληψη στο Δημόσιο μέσα στο 2011 θα πρέπει να το ξεχάσουν. Με την αναλογία του μνημονίου 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις επιτρέπονται 8.000 νέες προσλήψεις το 2011. Μόνο λοιπόν τις 4.500 μετατάξεις από τις προβληματικές ΔΕΚΟ να λάβουμε υπόψη, απομένουν 3.500 θέσεις, από τις οποίες 1.000 θα καλυφτούν από νοσηλευτές, ενώ υπάρχουν και 2.452 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από διαγωνισμούς που έγιναν το 2009. Ο «νόμος Ραγκούση» προβλέπει πρόσληψή τους μέσα στο 2011, οπότε πρακτικά απομένουν 48 θέσεις για νέα άτομα!

Πρόβλημα όμως με μικρότερες απολαβές θα αντιμετωπίσουν και όσοι εργάζονται στους ΗΣΑΠ. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου μητροπολιτικού φορέα στις συγκοινωνίες από τις συγχωνεύσεις των υφιστάμενων του ΟΑΣΑ, υπάρχει η απαίτηση να αμβλυνθούν οι μισθολογικές διαφορές, γι’ αυτό ζητούν από τους εργαζόμενους στους ΗΣΑΠ να δεχτούν μείωση στους μισθούς τους.

Μειώσεις 10% στους μισθούς της ΑΤΕ

Όσοι από εσάς εργάζεστε στην Αγροτική Τράπεζα θα πρέπει να ξεχάσετε τα επιδόματα ευθύνης, τα έξοδα παραστάσεως και το επίδομα περιποίησης πελατείας από το νέο έτος. Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή εκτός από την κατάργηση των παραπάνω επιδομάτων προβλέπει και μείωση κατά 10% στις αποδοχές όσων λαμβάνουν πάνω από 1.800 ευρώ μικτά κάθε μήνα. Το μόνο θετικό είναι ότι αυτές οι περικοπές δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό της σύνταξης.

Αν είστε κάποιος από τους 700 που πέτυχαν στον διαγωνισμό της ΑΤΕ και θα έπρεπε να προσληφθείτε, αυτό δεν θα συμβεί, στην τράπεζα τουλάχιστον. Οι προσλήψεις ακυρώνονται και οι θέσεις που θα πληρούσατε στην τράπεζα καταργούνται. Δεν θα μείνετε όμως άνεργοι. Θα σας μεταφέρουν στο ΙΚΑ, όπου θα καλύψετε θέσεις που αφορούν το προσωπικό ταμείου.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Τα επιδόματα που καταργούνται ή
ενσωματώνονται στον βασικό μισθό
Αυτά γλιτώνουν
  • · Εξομάλυνσης
  • · Συμμετοχής σε επιτροπές
  • · Προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών
  • · Πολυετίας
  • · Παιδικής φροντίδας
  • · Ανθυγιεινής εργασίας (υπολογιστή)
  • · Κίνητρο απόδοσης καταργηθέντων Ειδικών Λογαριασμών
  • · Κίνησης υπαλλήλων ΟΤΑ
  • · Αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών
  • · Έγκαιρης προσέλευσης
  • · Μεταφοράς φακέλου
  • · Ταχύτερης διεκπεραίωσης
  • · Χρήσης ξένης γλώσσας
  • · Πληροφορικής
  • · Τεχνολογικής έρευνας
  • · Διδακτικής προετοιμασίας
  • · Ειδικών συνθηκών
  • · Νοσοκομειακά και τροφής
  • · Αποφοίτων Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
  • · Ειδικής απασχόλησης
  • · Ληξιαρχείου
  • · Μεταφραστών-διερμηνέων
  • · Αρχαιολογικών ερευνών
  • · Προσωπικού αναμορφωτηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων
  • · Προεδρίας Δημοκρατίας
  • · Υπηρεσίας στη Δήλο
  • · Υπηρετούντων στην Υπηρεσία Αλλοδαπών
  • · Ειδικό υπηρετούντων σε διαχειριστικές αρχές
  • · Οικογενειακό επίδομα
  • · Επίδομα θέσης
  • · Επιδόματα στρατιωτικών, εκπαιδευτικών (υπό συζήτηση)
  • · 40 τα επιδόματα που καταργούνται ή ενσωματώνονται
  • · 2 επιδόματα σώζονται
  • · 5,2 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος επιδομάτων
  • · 350 εκατ. ευρώ ετησίως θα εξοικονομήσει το Δημόσιο
  • · 26 κατηγορίες υπαλλήλων λαμβάνουν επιδόματα
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Τι θα πεί επίδομα "έγκαιρης προσέλευσης" και επίδομα "μεταφοράς φακέλλου" ρε παιδιά ? - Θα τρελλαθώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης... ταχύτερης διεκπεραίωσης... ΛΟΛ! Επίδομα σπρωξίματος κονδυλοφόρου υπάρχει; Αν έτρεχαν όλοι, θα ήταν ο ποπός τέτοιων διαστάσεων;

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φταιει ο παππους μου που δεν πηρε μια γκλιτσα και να αρχισει να κοπαναει απο τοτε.
    Εγω τωρα πρεπει να τσσακωθω κια με την ιδια μου την οικογενεια γιατι εγινα κ.κ.ε.

    Τρια αδερφια εργατες και οι μαλακες παραμενουν μαλακες σαν τον παππου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΛΥΣΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ [ΠΕΡΙΠΟΥ 830 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ]ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ.
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΒΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥςΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΣΑΝ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΑΣΙΣΜΟ-ΣΙΩΝΙΣΜΟ

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΛΕΨΙΜΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]