Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Γιώργο;

Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δείχνουν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια η οποία έχει προκληθεί, λόγω των σκληρών μέτρων της Κυβέρνησης στην οικονομία και τα εργασιακά, έχει αρχίσει πλέον να ραγίζει και την εικόνα του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός βέβαια παραμένει το «ισχυρό χαρτί» του Κινήματος, σε καμία περίπτωση όμως δεν θυμίζει τον πολιτικό η δημοφιλία του οποίου παρέμενε ανεπηρέαστη από τις όποιες αστοχίες της Κυβέρνησής του, και οι ευθύνες βάρυναν τους υπουργούς του.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει σημασία να ρίχνει κανείς… κλεφτές ματιές στις δημοσκοπήσεις, και ιδιαίτερα στον πίνακα με τη δημοφιλία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υπό το πρίσμα μελλοντικών εξελίξεων διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου.
Όπως λοιπόν φαίνεται από τις τελευταίες μετρήσεις, έχει διαμορφωθεί μια συμπαγής τετράδα «δελφίνων», με σημαντική απήχηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διείσδυση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Φώφη Γεννηματά.
Ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματά του, αν και ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με προφανή συνέπεια να καθίσταται περισσότερο δυσδιάκριτος ο οδικός χάρτης της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για παράδειγμα, αντίπαλος του Γιώργου Παπανδρέου στη μάχη της διαδοχής το 2007, αποτελεί την προφανή «επόμενη λύση», για πολλούς μέσα αλλά και έξω από το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο εκπρόσωπος του πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστικού» ρεύματος, που ωστόσο κατάφερε να διευρύνει την απήχησή του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος πηγαίνει, με επιτυχία, κόντρα… στην κοινή λογική, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει περάσει από δυο κατεξοχήν «φθοροποιά» υπουργεία, όπως είναι εκείνο το Εργασίας και το Υγείας, η δημοφιλία του παραμένει… στα ύψη. Όσο για τη Φώφη Γεννηματά, συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές γνώμες, έχοντας ως «ασπίδα» τη… διακριτική θητεία της στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, σε δεύτερο πλάνο πίσω από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (στο Υγείας) και την Άννα Διαμαντοπούλου (στο Παιδείας).
Το βέβαιο είναι ότι από τη στιγμή που το κεφάλαιο «διαδοχή» στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε, έστω και σε… φιλολογικό επίπεδο, η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική.

Ο Νικόλαος-Κυριάκος Ζωντανός είναι πολιτικός αναλυτής
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]