Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βάζουν φωτιά οι Τούρκοι στη Μεσόγειο

  • Εχοντας εμπλακεί σε διαρκή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, η Αγκυρα επιχειρεί να ακυρώσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην Κύπρο, γνωρίζοντας ότι αυτές μπορεί να αναβαθμίσουν τη γεωστρατηγική θέση της Λευκωσίας

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελούν πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέων ισορροπιών δυνάμεων σε ολόκληρη τη περιοχή και διαμορφώνουν νέο γεωστρατηγικό χάρτη, στον οποίο η Κύπρος μπορεί να έχει κεντρική θέση.

Μετά τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα σε τακτικό πλέον ρυθμό εναντίον του Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση καταφεύγει σε κινήσεις αντιπερισπασμού βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τη Λευκωσία αλλά και την Ελλάδα.

Με την απόρριψη μάλιστα χθες του ελληνικού διαβήματος για τις έρευνες που εξήγγειλε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βαραίνει το κλίμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη Παρασκευή με τον Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, επιδιώκει την άμβλυνση της έντασης.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ είναι περιορισμένες οι δυνατότητες υλοποίησης των απειλών, μια και είναι γνωστοί οι συσχετισμοί δύναμης και οι παρενέργειες που θα είχε μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή.


Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος M/V Bergen Surveyor

Συγχρόνως όμως διαπιστώνει ότι οι απειλές της δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ στα όριά της με την αντίστοιχη ισραηλινή.

Γεωτρύπανο
Καθώς το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy Ferrington έχει φθάσει ήδη στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες σταθεροποίησης της πλατφόρμας, εκτιμάται ότι οι εργασίες γεώτρησης μπορεί να ξεκινήσουν και από τη Δευτέρα.

Η Τουρκία την Πέμπτη αποφάσισε να ξεδιπλώσει το σχέδιο αντιδράσεών της σε δύο αρχικά επίπεδα: απειλώντας ότι θα "οριοθετήσει" την υφαλοκρηπίδα της με το ψευδοκράτος και εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα σεισμικές έρευνες από νορβηγικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της τουρκικής ακτής και της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και στην περιοχή μεταξύ Πάφου και Ρόδου, επικαλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου.

Η έκδοση της τουρκικής NAVTEX (604/11) που εξήγγειλε τη διεξαγωγή των ερευνών από το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος M/V Bergen Surveyor και τα δύο βοηθητικά σκάφη M/V Sharona και M/V Glomar, προκάλεσε συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία, χωρίς όμως να αιφνιδιάσει, μια και ήταν αναμενόμενη μια τέτοια αντίδραση.

Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας ήταν ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας, που έχουν εξετάσει οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι δύο κυβερνήσεις περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φθάσει η Τουρκία και το μεγάλο διάστημα (δύο μηνών) που καλύπτει η τουρκική NAVTEX απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων.

Κυρίως όμως επιβάλλεται ψυχραιμία, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ώστε να μη διευκολυνθεί ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με στόχο να ανατρέψει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη NAVTEX το υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη σε διαβήματα προς την Αγκυρα καλώντας τη να απέχει από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ απευθύνθηκε και στη νορβηγική κυβέρνηση και τη νορβηγική πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενημερώνοντας για τις ελληνικές θέσεις.

Ψυχραιμία από Αθήνα και Λευκωσία για τις απειλές

Στην αλληλεγγύη των μεγάλων δυνάμεων "ποντάρουν" η Αθήνα και η Λευκωσία και δείχνουν ότι δεν τρομάζουν με τις απειλές της Τουρκίας. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, που συναντήθηκαν στο πεντάγωνο.

Ο Π. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ χωρών της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι απειλές οδηγούν την Τουρκία σε απομόνωση. Ενώ ο Κύπριος υπουργός άμυνας, Δ. Ηλιάδης, εξέφρασε την ελπίδα για παρέμβαση των διεθνών δυνάμεων, ώστε να σταματήσουν οι απειλές της Τουρκίας, που αν παραμείνουν ανεξέλεγκτες υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε κρίση. Αυτή τη φορά ο ελληνισμός "ποντάρει" στη διεθνή αλληλεγγύη, διότι η ανεύρεση και η άντληση φυσικού αερίου από το ισραηλινό και το κυπριακό "χωράφι" θα λύσει ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος ολόκληρης της Ευρώπης. Ηδη επιχειρηματικοί όμιλοι από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν πλατφόρμες και αγωγούς για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο.

Πιάνει δουλειά το γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Κύπρος ετοιμάζεται για την "επίσημη πρώτη" των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 12, αλλά και για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων σε άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ την οποία χάραξε σε συμφωνία με το Ισραήλ στην ΝΑ Μεσόγειο.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, εκτός των δραστηριοτήτων στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα αρχίσουν παράλληλα και οι διεργασίες για τις έρευνες στα άλλα τμήματα.

Ο Ευγενής Ομηρος (η πλατφόρμα της Noble Energy με το όνομα Homer Ferrington βρίσκεται ήδη πάνω από το σημείο όπου θεωρείται ότι βρίσκονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και τη Δευτέρα "πιάνει δουλειά".

Αφού καθοριστεί το βέλτιστο σημείο εργασιών, θα γεμίσουν με νερό οι ειδικές δεξαμενές της πλατφόρμας για να σταθεροποιηθεί στη θάλασσα. Στη συνέχεια θα γίνει η γεώτρηση που θα φτάσει σε βάθος 1.700 μέτρων.

Παράλληλα δοκιμάζεται και η αερογέφυρα της εξέδρας με το λιμάνι της Λεμεσού, με ένα Bell 412 και τρεις πιλότους, δύο Αμερικανούς και έναν Ισραηλινό. Το ελικόπτερο θα μεταφέρει καθημερινά περίπου 30 άτομα, από και προς την πλατφόρμα. Μέσω θαλάσσης πλοία θα μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα μεταφέρεται και προσωπικό.

Η διπλωματική πλευρά της υπόθεσης είναι επίσης σε εξέλιξη, με τουρκικά πολεμικά να βρίσκονται στην περιοχή, οδηγώντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε κατάσταση επιφυλακής.

"Έγνοια όλων είναι, μέσα από πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, να θωρακιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο, είτε αυτός βρίσκεται κάτω από το υπέδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

"Όλοι έχουν δει τις θετικές αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από σημαντικές χώρες και από την ίδια την ΕΕ, σε σχέση με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τις έρευνές της ... αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο για την προστασία, τη θωράκιση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας", προσέθεσε.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ? ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ.1)ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ 2)ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΟΤΙ ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ.
    3) ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙΣ
    ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ!
    ΟΛΑ Τ'ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ!
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ, ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ!
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η "πολιτική ηγεσία" βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Ολόκληρη !
    Πάνε να πάρουνε διαταγές από τα αφεντικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν βάλαμε Αμερικάνο από τη λέσχη των Ιλλουμινάτι να μας κυβερνά αυτά δεν τα σκεφτήκαμε. Τώρα θέλουμε να συμπεριφέρεται σαν απόγονος Ελλήνων. Ας προσέχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ησυχα..
    η πατριδα κοιμαται.δεν μπορουμε να τρεχουμε πισω απο τους τουρκους.αυτοι ειναι τρελοι,θελουν να πεθανουν...
    εσεις να κανετε προσευχη!!!
    σιγα μην χρειαζεται η Παναγια οπλα, για να τελειωσει τους τουρκους...
    ετσι θα μαθουμε να ελπιζουμε μονο στον θεο!!!!!
    οσο για τους μισθους,αφου πληρωνουμε ακομα τους πολιτικους,να μην πληρωσουμε τον στρατο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ante re padi mou kai polluy arghsane ta toupkakia ante exoume kai doulies tha symfoniso me ton proto sxoliasth mpam kai ante gia arketa pia me tis kouventes kai tis monomereis ypoxorisis den tha zoume mia zwh ston fovo epeidh kapoioi einai deiloi kai oxi ELLHNES!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μας κουρασατε συνεχεια με τα διαβηματα.πρεπει να κανουμε κατι να τελειωσουμε με την τουρκια.και την περιοδο των ιμιων διαβηματα καναμε.δεν τους φοβομαστε τους τουρκους φτανει πια. ορεσιβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλο ειναι να αφησουμε του λεονταρισμους και καλο και φρονημο ειναι να επικρατησει ψυχραιμια και συναιση και να προσπαθησουμαι να βρουμε λυση δια της διπλωματικης οδου.Δεν πρεπει να βασιστουμαι σε καμια φιλια συμμαχια και να εμπλακουμαι σε πολεμο γιατι οι συναιπιες θα ειναι τραγικες.Γιατι οσο φρονημα και να διαθετουμαι δυστυχως αυτοι διαθετουν υπεροπλοια και θα ειναι πολυ ασχημο και πολυ αργα να δουμαι να επαναλαμβανεται σ εμας οτι εγιναι και συνεχιζεται στη βορεια Κυπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανωνυμε 18/9 1.10
    Αυτο που εγινε και συνεχιζεται στην βορεια Κυπρο,το χρωσταμε σε κατι κηρυκες της ηττοπαθειας σαν και σενα.
    Εγραψες πιο πανω οτι οι συνεπειες ενος πολεμου θα ειναι τραγικες.Εχεις την εντυπωση οτι τωρα ειμαστε καλα;Οτι θα χασουμε,εξ αιτιας του πολεμου την ευημερια μας;
    Ε,λοιπον,χωρις να ευχομαι τον πολεμο,ειδικα σημερα που εχει προηγηθει μια πληρης δεκαετια αυτοαφοπλισμου και αποστρατιωτικοποιησεως εκ μερους μας(τυχαιο;δεν νομιζω),εχω να πω δυο απλα πραγματα:πρωτον,ετσι οπως παμε,δεν θα ειμαστε για πολυ ακομη καιρο σε θεση να διεξαγουμε πολεμο,και ισως αυτος μας επιβληθει οταν δεν θα μπορουμε να ανταπεξελθουμε,οποτε καλυτερα να δειξουμε αποφασιστικοτητα ΤΩΡΑ,που στεκομαστε ακομη ορθιοι,πριν σωριαστουμε υπο το βαρος του μνημονιου.
    Δευτερον,οι τραγικες συνεπειες στις οποιες αναφερθηκες,μπορει να ισχυσουν σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο για την Τουρκια:οποιαδηποτε στρατιωτικη αποτυχια,η οτι τελος παντων ερμηνευθει στο εσωτερικο της Τουρκιας ως τετοια,θα επιφερει πολιτικο σεισμο.Οι στρατιωτικοι ειδικα,δεν θα χασουν την ευκαιρια να το χρεωσουν στον Ερντογκαν,και αυτο εχει επισης την σημασια του.
    Τελος,μια υπομνηση:η αποφασιστικοτητα και η ψυχραιμια δεν αλληλοαποκλειονται,αντιθετως,αποτελουν το καλυτερο μειγμα εθνικης πολιτικης.Κατι που ο σημερινος κυβερνων θιασος δεν μπορει σε καμμια περιπτωση να εξασφαλισει,διοτι ειναι για αλλα καθηκοντα προορισμενος,οχι για την υπερασπιση της Πατριδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Subject: FW: Vote NO on Erdogan as Time magazine's Man of the Year
    Ψηφίστε ΟΧΙ στην ανάδειξη του Ερντογάν ως "Προσώπου της Χρονιάς" από το περιοδικό TIME.

    Πρόκειται για καλά οργανωμένη προσπάθεια των Τούρκων, παρόμοια εκείνης που είχε οργανωθεί πριν από μερικά χρόνια για την ανάδειξη του Κεμάλ Ατατούρκ ως "Προσώπου του Αιώνα".

    Μπορείτε να συμβάλετε στην εκστρατεία για αποτροπή της νέας προσπάθειας με τους ακόλουθους τρόπους:

    1. Ψηφίστε ΟΧΙ στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.time.com/time/specials/packages/article/0%2c28804%2c2098471_2098472_2098512%2c00.html

    2. Προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όσους μπορείτε και παροτρύνετέ τους να το προωθήσουν και αυτοί.

    3. Διανείμετε αυτό το μήνυμα σε όσα κοινωνικά δίκτυα έχετε συμμετοχή

    ----- Original Message -----

    Please
    Vote NO on Erdogan as Time magazine's 'Man of the Year'!

    You can help the campaign "Vote NO on Erdogan as Time magazine's Man of the Year," by:

    1. Voting no at the following link:

    http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2098471_2098472_2098512,00.html

    2. Forwarding this email to your address book and asking your friends to vote NO and tell their friends to do the same

    3. Sharing this email with your social networks

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]