Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκσυγχρονίζει τα υποβρύχιά της η Ρωσία

Πραγματοποιείται ριζικός εκσυγχρονισμός

του ρωσικού υποβρύχιου στόλου


Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές από την Μόσχα, Ρωσία μέχρι στιγμής διαθέτει 12 πυρηνικής πρόωσης υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, εκ των οποίων μόλις τα 8 είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ο Μιχαήλ Μπαραμπάνοφ, αρχισυντάκτης της «Moscow Defence Brief», ισχυρίζεται πως «από τα 12 σκάφη το υποβρύχιο του βόρειου στόλου, κλάσης Typhoon, «Ντμίτρι Ντονσκόι» έχει αναλάβει την δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου Bulava οπότε περνάει εργασίες ενσωμάτωσης του συστήματος. Έξι τύπου Delta-IV σκάφη αναβαθμίζονται με την νέα έκδοση του πυραύλου R-29MR (SS-N-23) γνωστού και ως Sineva, ενώ τα πέντε Delta-III βρίσκονται στο στόλο του Ειρηνικού». Ο Μ. Μπαραμπάνοφ, συμπληρώνει πως τα Delta-III σταδιακά αποσύρονται με αποτέλεσμα μόλις 8 περίπου σκάφη να θεωρούνται επιχειρησιακά έτοιμα για την ανάληψη αποστολών».
Επιπροσθέτως, τα δύο Typhoon «Αρχανγγέλσκ» και «Σεβέρσταλ» παραμένουν στην εφεδρεία στην ναυτική βάση του Σιβιροντίνσκ στην Βόρεια Ρωσία, ενώ για την ώρα δεν εκσυγχρονίζονται με νέα οπλικά συστήματα ενώ χρειάζονται και επιπλέον εργασίες αποκατάστασης βλαβών.
Υπενθυμίζεται πως τα σκάφη τύπου Typhoon θα αντικατασταθούν από τα νέα Μπορέι, εκ των οποίων το πρώτο, το «Γιούρι Ντολγκορούγκι» έχει ξεκινήσει δοκιμές από τον Μάρτιο του 2009. Ταυτοχρόνως τα επόμενα δύο του τύπου το «Αλεξάντρ Νέφσκι» και το «Βλαντιμίρ Μόνομαχ» (ας σημειωθεί πως το επίθετο «Μόνομαχ», έρχεται από το βυζαντινό όνομα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ΄ Μονομάχου (1042-1055) του οποίου ο Βλάντιμιρ Μονομάχ (μέγας δούκας του Κιέβου 1113-1125) ήταν εγγονός) βρίσκονται αυτή την στιγμή στην ναυπηγική κλίνη των ναυπηγείων του Σεβμάς και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2009 και το 2011 αντιστοίχως. Η Μόσχα σχεδιάζει την κατασκευή συνολικά 8 υποβρυχίων του τύπου μέχρι το 2015.
Ο συγκεκριμένος τύπος έχει μήκος 170 μέτρα, διάμετρο 13 μέτρα, πλήρωμα 107 ατόμων και μέγιστο βάθος 450 μέτρα. Η ταχύτητά του μπορεί να αγγίξει τους 29 κόμβους ενώ μπορεί να μεταφέρει έως 16 βαλλιστικούς πυραύλους και τορπίλες.
Ο ρωσικός στόλος διαθέτει ακόμα περίπου 30 πυρηνικής πρόωσης επιθετικά υποβρύχια εξοπλισμένα με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους επιφανείας τύπου κρουζ SS-N-19 Shipwreck, εκ των οποίων περίπου τα 17 βρίσκονται σε επιχειρησιακή κατάσταση.
Στον τομέα των σκαφών συμβατικής πρόωσης υπάρχουν περί τα 20 υποβρύχια τύπου Kilo τα οποία θα αντικατασταθούν από τον τύπο Project 667 Lada. H επιχειρησιακή ακτίνα των νέων υποβρυχίων αναμένεται να είναι αυξημένη ενώ ο εξοπλισμός τους θα είναι βελτιωμένος με έμφαση στην ύπαρξη του πυραυλικού συστήματος τύπου κρούζ Club-S.
To ενδιαφέρον όμως των συγκεκριμένων δηλώσεων θα πρέπει να εστιαστεί και στην πληροφορία πως το Ναυτικό διαθέτει τουλάχιστον εφτά υποβρύχια για «ειδικούς σκοπούς», και για την διενέργεια δοκιμών νέων όπλων και συστημάτων.
Σύμφωνα δε με ρωσικές πηγές αναφέρεται η ύπαρξη του Project 20120 B-90 Sarov, ενός υποβρυχίου συμβατικής πρόωσης το οποίο διαθέτει και πυρηνικό αντιδραστήρα ως βοηθητική πηγή ισχύος. Το συγκεκριμένο σκάφος τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2007 και χρησιμοποιείται, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, από τον στόλο της Βόρειας Θάλασσας ως κατασκοπευτικό στα νερά της αρκτικής.
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]