Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένταση για το Κουρδικό στην Τουρκία

Καλή η δημοκρατία αλλά μόνο στα λόγια...

Καθώς η δημόσια συζήτηση για επικείμενη λύση του κουρδικού ζητήματος εντείνεται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, αφήνει να εννοηθεί ότι θα συμφωνούσε με μία αμνηστία του PKK.
«Αν αφήσουν τα όπλα, το σχέδιο της αμνηστίας μπορεί να αρχίσει», δήλωσε ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη νοτιοανατολική Τουρκία και ο τουρκικός Τύπος χαρακτήρισε «ιστορική» τη δήλωσή του.
Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξάλλου, καλεί όλους να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να μην χαθεί η ευκαιρία επίλυσης του Κουρδικού. «Αν αργήσουμε, το πρόβλημα θα διογκωθεί», προειδοποιεί ο κ. Γκιουλ από το Κιργιζστάν της κεντρικής Ασίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Τη δημόσια συζήτηση για το Κουρδικό, πάντως, επηρεάζει και η στήριξη που φέρεται να παρέχει ο κ. Μπαϊκάλ στους βουλευτές του κουρδικού κόμματος της «Δημοκρατικής Κοινωνίας» ( DTP), οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «δικαστικό πραξικόπημα». Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο κ. Μπαϊκάλ είπε: «Οι πολιτικοί πρέπει να μπορούν να μιλούν ελεύθερα ακόμα και για θέματα που θεωρούνται παράνομα».
Ο δικαστής Χασάν Σατίρ του 11ου Πλημμελειοδικείου της Άγκυρας επιμένει να προσαγάγει έξι βουλευτές του κουρδικού κόμματος για να απολογηθούν για δηλώσεις τους, οι οποίες -σύμφωνα με το δικαστή- αποτελούν «έμμεση ενίσχυση των δραστηριοτήτων του». Η υπόθεση έχει τρομοκρατήσει τους πάντες, καθώς η βίαιη προσαγωγή των βουλευτών, με την οποία απειλεί ο δικαστής, θα έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλη τη διαδικασία εκδημοκρατισμού και στην εικόνα της Τουρκίας.
"Νέα σελίδα" προτείνει ο Αχμέτ Τουρκ
«Βρισκόμαστε ενώπιον του ιστορικού χρέους της συμφιλίωσης και εναγκαλισμού του τουρκικού και κουρδικού λαού», τόνισε o αρχηγός της κουρδικής «Δημοκρατικής Κοινωνίας» (DTP), Αχμέτ Τουρκ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.
Ο κ. Τουρκ αξιολόγησε ως σημαντικές τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σηματοδοτούν οι δηλώσεις του Ντενίζ Μπαϊκάλ.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες αναζητήσεις μέσα στο κόμμα του Ρεπουμπλικανικού και Λαϊκού Κόμματος (CHP). Ένα κόμμα, σαν το CHP, πρέπει να επεξεργάζεται λεπτομερείς θέσεις για τη λύση του κουρδικού προβλήματος», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «ενώ οι αναζητήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι επαρκείς».
«Θέλω ευθέως να σας ζητήσω να ανακαλέσετε τις εισηγήσεις, που είχατε υιοθετήσει το 1989-1990», σημείωσε και κάλεσε όλους «να ανοίξουν νέα σελίδα, να προχωρήσουν σε ιστορική συμφιλίωση και να λύσουν το πρόβλημα με την κοινή λογική και το διάλογο».
Εκκαθάριση ναρκοπεδίων
Η δημόσια συζήτηση για το Κουρδικό αφορά και την υπόθεση του καθαρισμού των ναρκοπεδίων στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Η αξιωματική αντιπολίτευση εναντιώνεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναθέσει τη δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, ως εργολαβία με διαγωνισμό.
Το Γενικό Επιτελείο που δεν θέλει να αναλάβει την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων, επικαλούμενο την έλλειψη εξοπλισμού και έμπειρου προσωπικού, επιθυμεί η εργασία αυτή να γίνει από το ΝΑΤΟ. Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα μια ακόμη διάσταση του ζητήματος αυτού, την εκμετάλλευση των τεράστιων εκτάσεων, που θα αποδεσμευτούν και των οποίων η εκμετάλλευση θα μπορούσε να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]