Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τεταμένες οι σχέσεις ανάμεσα σε Σκόπια και Κόσοβο

Ο πρόεδρος του Κοσόβου δυσαρεστημένος με τη στάση του Γκρούεφσκι

Δυσαρέσκεια Πρίστινας απέναντι στα Σκόπια

Τις αντιδράσεις των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ προκάλεσε η ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψης του προέδρου του Κοσόβου Φάτμιρ Σείντίου, στην ΠΓΔΜ.
O αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI), Αλί Αχμέτι, εξέφρασε τη λύπη του για την ακύρωση της επίσκεψης του κ. Σείντίου και επεσήμανε την ανάγκη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο έκανε λόγο για «μεγαλομανή πολιτική» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, η οποία, σύμφωνα με το DPA, «πλήττει τα συμφέροντα του αλβανικού λαού».
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέφρασε σήμερα με τη σειρά της τη λύπη της για την ακύρωση της επίσκεψης του κ. Σείντίου στα Σκόπια.
Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εκφράζεται ακόμη η πεποίθηση ότι σύντομα θα καταστεί δυνατή η επίσκεψη του κ. Σείντίου στα Σκόπια και ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψής του δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Κοσόβου.
Ο σημερινός Τύπος της Πρίστινας επικροτεί την απόφασή του κ. Σεϊντίου να ακυρώσει την επίσκεψη του στα Σκόπια.
Η «Κόχα Ντιτόρε» αναφέρει ότι ο κ.Σεϊντίου αρνήθηκε να τον υποτιμήσουν τα Σκόπια και προσθέτει ότι τα μηνύματα για την καλλιέργεια σχέσεων καλής γειτονίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ δύο φιλικών χωρών, του Κοσόβου και της ΠΓΔΜ, είχαν άδοξο τέλος εξαιτίας μίας αδόκιμης ενέργειας της ΠΓΔΜ η οποία οδηγεί στο προσωρινό «πάγωμα» των σχέσεων Πρίστινας-Σκοπίων.
Η εφημερίδα «Εξπρές» αναφέρει ότι ο κ. Σεϊντίου ορθώς έπραξε και ακύρωσε την επίσκεψη του στα Σκόπια και συμπληρώνει ότι ο πρόεδρος του Κοσόβου έδειξε το απαραίτητο σθένος στο «καψώνι» που πήγε να του επιφυλάξει η ΠΓΔΜ.
Η «Επόκα ε Ρε» αναφέρει ότι «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσκεψη υπό όρους», ενώ η «Κοσόβα Σοτ» κάνει λόγο για «διπλωματικό σκάνδαλο» από την μεριά των Σκοπίων.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Φάτμιρ Σεϊντίου ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, επειδή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, η ΠΓΔΜ, στο ενδιάμεσο, «αλλοίωσε τον χαρακτήρα της επίσκεψής του».
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Πρίστινα ανέφεραν ότι η ΠΓΔΜ δεν δέχτηκε να πραγματοποιήσει ο κ. Σεϊντίου επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, στην οποία έπρεπε να του αποδοθούν και οι σχετικές τιμές αρχηγού κράτους, αντιπροτείνοντας επίσκεψη εργασίας του κ. Σεϊντίου στην πόλη Οχρίδα.
Τα ίδια μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα συμπλήρωσαν ότι η «υποβάθμιση» του χαρακτήρα της προγραμματισθείσας επίσκεψης του κ. Σεϊντίου από την μεριά των Σκοπίων, αποτέλεσε σημαντικό λόγο για να προχωρήσει αυτός στην ακύρωσή της.
Η ΠΓΔΜ αναγνώρισε το Κόσοβο τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη συνάψει διπλωματικές σχέσεις.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]