Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ως πότε η Ελλάδα θα ακολουθεί την πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία;

Η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας

Η κατάσταση στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό περνά κρίση. Η υπόθεση του Βατοπαιδίου και οι βιοπραγίες στους δρόμους. Ο πυροβολισμός ενός παιδιού και ενός νεαρού αστυφύλακα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ταρακουνήθηκε. Παραιτήσεις υπουργών -Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης-άνοδος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Καραμανλής αναγκάσθηκε να κάνει ανασχηματισμό για να σώσει την κατάσταση. Δεν γνωρίζει κανείς τι θα φέρει αυτός ο ανασχηματισμός.
Κι ενώ η εσωτερική κατάσταση είναι σε τέτοια χάλια, η Τουρκία πολλαπλασίασε τις προκλήσεις της στο Αιγαίο. Τα έχουν βάλει με τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο διεκδικώντας επίσης ελληνικές νησίδες. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παπούλιας, για να δείξει την παρουσία της Ελλάδας, επισκέφτηκε το Αγαθονήσι για τα Φώτα.
Ο πόλεμος μαίνεται στη λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλίτες δεν λένε να σταματήσουν σ’ αυτό το στάδιο, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (9 Ιανουαρίου 2009). Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν Μεγάλη Δύναμη στην περιοχή. Θέλει να παίζει το ρόλο του Μεσολαβητή. Στο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή μόνον οι ΗΠΑ απέσχαν. Η εξωτερική κατάσταση επηρεάζει, επίσης, την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα. Το Κυπριακό ζήτημα μένει εκεί που ήταν παρ’ όλην την αλλαγή στη συμπεριφορά των ηγετών.
Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ελπίζει σε πρόωρες εκλογές αυτήν την εποχή γιατί πιστεύει ότι θα τις κερδίσει. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί με τον ανασχηματισμό να σταματήσει την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις. Στις εξωτερικές σχέσεις υπάρχει και το πρόβλημα των Σκοπίων, που δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Σχετικά με την Τουρκία, η χώρα, κάτω από τη σημερινή τουλάχιστον Κυβέρνηση, προσπαθεί για την εισδοχή της στην Ε.Ε. Συνεχίζει, όπως είπαμε πιο πάνω, να προκαλεί στο Αιγαίο και να έχει την ίδια αρνητική πολιτική στο κυπριακό ζήτημα παρά τα ευχολόγια, αρνούμενη να αποσύρει το στρατό της από την Κύπρο και ν' ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το χειρότερο δε είναι ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί να την εμποδίσει να εισέλθει σε Διεθνείς Οργανισμούς.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες διερωτάται κάποιος: Πόσον καιρό ακόμη θα ακολουθείται απέναντι στην Τουρκία η πολιτική του κατευνασμού; Για την εισδοχή της στην Ε.Ε. η Τουρκία έχει ανάγκη και την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ πολλές χώρες της Ε.Ε. σιωπηλά ή απερίφραστα δεν επιθυμούν την εισδοχή της Τουρκίας σ’ αυτήν, η Ελλάδα και η Κύπρος την δέχονται υπό ορισμένους θεωρητικούς στην ουσία όρους. Θα συνεχίσει αυτή η πολιτική; Και είναι αυτή η πολιτική προς το συμφέρον των δύο χωρών;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]