Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απαιτείται επανάκαμψη της Ελλάδας

Να πάψουμε να ζούμε σε χίμαιρες

Αυταπάτες δεν έπρεπε να υπάρχουν. Η διαφύλαξη του ρόλου Ελλάδας και Κύπρου ως πόλων σταθερότητας, ενταγμένων σε ένα περιφερειακό σύστημα ασφάλειας, προϋπέθετε και προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο εθνικό σχεδιασμό και πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη συνεχιζόμενη τουρκική απειλή.
Οι πρόσφατα διατυπωθείσες και εν συνεχεία επαναλαμβανόμενες απειλές της Τουρκίας, με αφορμή τις αίολες διεκδικήσεις γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και τις παρενοχλήσεις του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναφέρουν με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη ενός γρηγορούντος και αγρυπνούντος Ελληνισμού και κυρίως μιας ισχυρής αμυντικής αποτρεπτικής διάταξης.
Δυστυχώς, οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανακοπή του κινδύνου περιθωριοποίησης και αποδυνάμωσης του Ελληνισμού, και υποβάθμισης του ρόλου και των δυνατοτήτων του σε ένα γεωγραφικό χώρο στον οποίο υπήρξε ιστορικά κυρίαρχος, «ήχησαν εις ώτα μη ακουόντων».
Οι θρασύτατες απειλές της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και σε ό,τι αφορά την άσκηση των νομίμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κινδυνεύουν να καταστήσουν την Ελλάδα όμηρο μιας διαρκούς αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και να κατατάξουν την Κύπρο σε χώρα ήσσονος κυριαρχίας και τελούσας υπό άτυπον κηδεμονίαν.
Ας γίνει επιτέλους κατανοητό. Ο αυτοπροσδιορισμός αλλά και η αναγνώριση της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης δεν πηγάζει από το ρόλο και τη σπουδαιότητά της στον Καύκασο ή πολύ περισσότερο στην Κεντρική Ασία, αλλά από την επιχειρούμενη επικυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ακύρωση ταυτόχρονα της ανατολικο-μεσογειακής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Η επιβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία του καθεστώτος μιας ιδιότυπης ομηρίας, με μειωμένα στοιχεία κυριαρχίας, εντάσσεται ακριβώς στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, που επιδιώκει την «έκλειψη» του Ελληνισμού από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με βάση αυτά, τα μη αποδεχόμενα αμφισβήτησης δεδομένα και τις συναφείς προβλέψεις των εξελίξεων, είναι επιταγή πως ο Ελληνισμός θα πρέπει να κινηθεί τάχιστα με στρατηγικές προσαρμογές, κινήσεις και μέτρα που θα τον επαναφέρουν ισχυρό σε μια κοιτίδα ιστορικής διαχρονικής παρουσίας, δημιουργίας και πολιτισμικής ανάδειξης.
Η επιστροφή της Ελλάδας στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων Κύπρου και Ελλάδας, ο ενιαίος αμυντικός σχεδιασμός και η αναζωογόνηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είναι όρος και προϋπόθεση για την αποτροπή νέων περιπετειών για ολόκληρο τον Ελληνισμό.
Οι νέες απειλές της Τουρκίας, με αφορμή τις αναιτιολόγητες και αίολες αιτιάσεις της στο Αιγαίου και στη ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης στην Κύπρο, είναι ίσως η ύστατη προειδοποίηση. Θα αφυπνιστούμε, επιτέλους, ή θα συνεχίσουμε να ζούμε σε αυταπάτες και χίμαιρες;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]