Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρετανικές προτάσεις θέλει ο Νταβούτογλου για το Κυπριακό

Ανοιχτή σε ιδέες η Άγκυρα

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους σκέψη», δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας ότι συμπίπτει το όραμά του για το Κυπριακό με εκείνο του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Από την πλευρά του, ο κ. Μίλιμπαντ δηλώνει ότι η χώρα του θέλει να βρεθεί λύση το συντομότερο στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται εντατικός διάλογος.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του μετά από τη συνάντησή τους χθες το μεσημέρι στην 'Αγκυρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το 2009 είναι μια μεγάλη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι στις διαπραγματεύσεις καμιά πλευρά δεν ζει στο παρελθόν, αλλά κοιτάζει με όραμα το μέλλον.
«Το όραμά μας με τον κ. Μίλιμπαντ (στο Κυπριακό) συμπίπτει», είπε ο Τούρκος Υπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό το όραμα φέρνει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στις πλευρές της Κύπρου, ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι η 'Αγκυρα είναι πάντα ανοιχτή σε ιδέες για να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα. «Ένα καλό παράδειγμα γιΆ αυτό είναι η σημερινή μας συνάντηση. ΑπΆ εδώ και εμπρός, ως Τουρκία είμαστε ανοιχτοί σε κάθε σκέψη, αλλά υπάρχει ένα πολύ καθαρό θέμα που πρέπει να γνωρίζουν οι πλευρές. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία το 2009 για περιεκτική λύση και κανείς, ιδιαίτερα η ε/κ πλευρά, δεν πρέπει εξαιτίας της θέσης στην οποία βρίσκεται να προσπαθεί να διαμορφώσει ή να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τα δικά της συμφέροντα», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Απολαυστική συζήτηση!
Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, συζήτησαν το Κυπριακό ως δύο εγγυήτριες δυνάμεις. «Η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. ΑπΆ εδώ και μπρος είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί για μια μόνιμη, δίκαιη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στο νησί. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συζήτηση για το Κυπριακό, την οποία είχε με έναν διανοούμενο όπως ο Μίλιμπαντ, «απολαυστική»!
Και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έκανε αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η χώρα του θέλει να βρεθεί λύση το συντομότερο. «Και οι δύο χώρες στηρίζουν μια περιεκτική λύση», είπε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι πολύ μεγάλα τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι δύο κοινότητες από ένα συμβιβασμό. «Πρέπει να αλλάξει το παρόν καθεστώς», είπε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υποστηρίζοντας ότι για τη λύση χρειάζεται ένας εντατικός διάλογος.
Στήριξη στην ένταξη
Ασφαλώς βασικό θέμα στην ατζέντα των επαφών των δύο Υπουργών ήταν και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. «Η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στην ισχυρή στήριξη της ένταξης της Τουρκίας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της ΕΕ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, λέγοντας ότι αυτή είναι μία από τις προτεραιότητες της Βρετανίας. «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι θετική τόσο για την Τουρκία, όσο και για τη Βρετανία και την ΕΕ», είπε ο Βρετανός Υπουργός.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. gia osous den to kseroun o ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ exei Ebraikes rizes, me liga logia oi goneis tou einai Ebraioi metanastes stin Bretannia proerxomenoi apo Rossia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]