Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέος γύρος συνομιλιών με τα Σκόπια, νέα προβλήματα;

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι ΗΠΑ στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, καθώς η Ουάσινγκτον ουσιαστικά «επέβαλε» την επανεμφάνιση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Δεν αποκλείεται νέα πρόταση για την ονομασία, την ίδια ώρα που δημοσκοπήσεις δείχνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής των ονομάτων «Ανω» και κυρίως «Νέα Μακεδονία».

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής θα αφιχθεί την Τετάρτη στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί την Πέμπτη το πρωί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, και την Παρασκευή καταφθάνει στην Αθήνα. Εξαιτίας της συγκυρίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή.

Ο κ. Νίμιτς θα επιχειρήσει να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση ίσως καλέσει τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τους κ.κ. Αδ.Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, για νέο γύρο συνομιλιών, όπου δεν αποκλείεται να καταθέσει και νέα πρόταση για την ονομασία.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το Πρώτο Θέμα, το 67,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα δεχόταν ούτε το «Νέα» ούτε το «Ανω Μακεδονία», που έχουν ακουστεί, για το γειτονικό κράτος. Το 18,7% θα αποδέχονταν το «Ανω Μακεδονία», ενώ μόλις το 9,2% το «Νέα Μακεδονία».

Σε αντίστοιχη έρευνα της MRB για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, εξίσου μικρό (10,1%) είναι το ποσοστό αποδοχής της ονομασίας «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας», με το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» να υπερέχει ξεκάθαρα (30,7%) με ποσοστό ισοδύναμο με το «Καμία» (30,8%) από τις ονομασίες που φέρεται να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Με δεδομένο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ για την 1η Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να διαπραγματευθεί με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία εκ των πραγμάτων θα έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Πάντως, τόσο τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επαναλαμβάνουν την επιθυμία της Αθήνας για άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό τον κ. Νίμιτς. Παράλληλα τονίζουν ότι οι εσ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]