Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες...

Η "αδιαφορία" των ΗΠΑ

για τα Σκόπια και το όνομα


Το επόμενο βήμα της Ουάσιγκτον στο Σκοπιανό, μετά την εμπλοκή στο Βουκουρέστι, περιμένει με αγωνία η Αθήνα. Και η ανησυχία αυτή φαίνεται να επαληθεύεται ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων για την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.

Το ελληνικό κράτος, όπως και το βουλγαρικό, αρνείται την ύπαρξη μακεδονικής «εθνότητας», ενώ χαρακτηρίζει τη γλώσσα της γειτονικής χώρας «διάλεκτο» ή «ιδίωμα».

Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι πολιτικοί αναλυτές που ερμήνευσαν τις δηλώσεις αυτές ως μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Αθήνα μετά το ελληνικό βέτο.

Η αμερικανική πλευρά δηλώνει, βέβαια ότι θεωρεί αυτόν τον θόρυβο εντελώς αδικαιολόγητο. Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ, απαντούν, ότι μαθαίνουν να μιλούν τα «μακεδονικά» για να μπορούν να συνεννοηθούν με τους Σκοπιανούς και όχι για να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα. Οπως ακριβώς πράττουν, λένε, και οι διπλωμάτες όλων των χωρών του κόσμου που αντιπροσωπεύονται σήμερα στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Διπλό παιχνίδι

Οι πρόσφατες αναφορές των στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «εθνότητα» και «γλώσσα» στόχευαν να καθησυχάσουν τα Σκόπια, παρά να πιέσουν την Αθήνα, αναφέρει η αμερικανική πλευρά.

Η ελληνική εμμονή σε έναν αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, σε συνδυασμό με την άρνηση της αναγνώρισης εθνότητας και γλώσσας και τη χρήση του υποτιμητικού όρου «Σκοπιανοί», μας λέει η αναλύτρια του «Balkan Insight» Α. Πετρούσεβα, δημιουργεί έντονους φόβους στα Σκόπια ότι στόχος της ελληνικής πλευράς δεν είναι απλώς η αλλαγή της ονομασίας, αλλά η «αποεθνικοποίηση» και η άρνηση εθνικής ταυτότητας των πολιτών της γειτονικής χώρας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν και μετά το Βουκουρέστι να παίζουν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στις νέες πρωτοβουλίες σημαντικό ρόλο θα παίξει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ. Αλλωστε, την αμερικανική ανάμειξη έχει ζητήσει η Αθήνα, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρ' όλο που η αμερικανική προσπάθεια είναι υποβοηθητική των προσπαθειών του μεσολαβητή του ΟΗΕ, μπορεί κανείς να διακρίνει στάση κριτικής σε ορισμένους χειρισμούς του Μάθιου Νίμιτς, κυρίως για την πρακτική υποβολής έγγραφων προτάσεων προς τα δύο μέρη. Οι προτάσεις του διαρρέουν αμέσως στα ΜΜΕ και τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Ανοιχτή πληγή

Είναι, πάντως, γεγονός ότι η συνεχιζόμενη παραμονή της ΠΓΔΜ εκτός ΝΑΤΟ προβληματίζει έντονα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μακροπρόθεσμα, όσο απομακρύνεται η προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. τόσο μειώνονται τα κίνητρα των Σκοπίων να εφαρμόσουν τις απαραίτητες πολιτικές που θα συμβάλλουν στη σταθερότητα στην περιοχή.

Βραχυπρόθεσμα η Ουάσιγκτον ανησυχεί σοβαρά για τη δημιουργία προκλήσεων από την πλευρά των Σκοπίων, που με τη σειρά τους θα πυροδοτήσουν ανάλογες αντιδράσεις στην Αθήνα. Μια τέτοια ενέργεια-πρόκληση, την οποία φοβούνται ιδιαίτερα οι Αμερικανοί, είναι η επαναφορά του ήλιου της Βεργίνας στη σημαία.

Οι ΗΠΑ έχουν τονίσει δημόσια ότι δεν έχουν προτίμηση σε κανένα όνομα. Ομως, πιστεύουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ της αποδοχής του ονόματος και του εύρους της χρήσης του.

Οσο πιο αποδεκτό θα είναι το όνομα, τόσο περισσότερο οι γείτονες θα το χρησιμοποιούν σε κάθε δραστηριότητα της πολιτικής ζωής της χώρας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]