Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόλπα για... Αμερικανάκια

Μια Βικτόρια, όχι η βασίλισσα, αλλά η Βικτόρια Νούλαντ, Αμερικανίδα διπλωμάτης, έδωσε το πράσινο φως για την επανεμφάνιση στη σκηνή του Μάθιου Νίμιτς και έτσι ο διεθνής μεσολαβητής την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επισκεφθεί Σκόπια και Αθήνα για να επιχειρήσει την επανάληψη της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα εισήλθε σε προεκλογική περίοδο και θα εκπροσωπείται από... υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αμέσως μετά τη Μεγάλη Δευτέρα και Μ. Τρίτη, ο κ. Νίμιτς θα συνεχίσει τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη.

Κόλπα για... Αμερικανάκια

Δεν είναι γνωστό σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί ο κ. Νίμιτς και εάν θα επιμείνει στην τελευταία δυσμενή πρότασή του που είχε απορριφθεί από την Αθήνα. Εξάλλου η κόκκινη γραμμή που για πολλοστή φορά επανέλαβαν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη είναι σαφής: «Καθαρή σύνθετη ονομασία (η κ. Μπακογιάννη επέμεινε και στον γεωγραφικό προσδιορισμό) για όλες τις χρήσεις - erga omnes».

Αυτή η κόκκινη γραμμή δίνει και το μέτρο επί του οποίου θα κριθεί η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαψευσθούν εμπράκτως οι εντυπώσεις που δημιουργούνται περί «συνεννοημένου - σικέ» παιχνιδιού, που ξεκίνησε από το Βουκουρέστι...

Δυσάρεστες εντυπώσεις (για το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής) προκαλεί το γεγονός ότι η εντολή από την Αμερικανίδα διπλωματική υπάλληλο για την επανάληψη της διαδικασίας δόθηκε την ώρα που ακόμη στα Σκόπια συνεχιζόταν η συνεδρίαση της Βουλής για να αποφασίσει την προκήρυξη ή μη πρόωρων εκλογών, θέλοντας έτσι να δεσμεύσει από πριν την Αθήνα ότι θα δεχθεί άνευ όρων (ή με εγγυήσεις που η ίδια η κ. Νούλαντ θεωρεί ικανοποιητικές) τη διαπραγμάτευση, ακόμη και με μια... προσωρινή κυβέρνηση στην άλλη πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε η έλευση Νίμιτς, στην Αθήνα δεν γνώριζαν με ποιον θα συνομιλούν από αύριο στην πΓΔΜ.

Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η υλοποίηση της απειλής του κ. Γκρούεφσκι για παραπομπή της όποιας λύσης σε δημοψήφισμα, καθώς είναι σίγουρο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δυναμιτίσει τη διαδικασία και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι... εγγυήσεις που προσφέρουν στην Αθήνα.

Ολα τα μηνύματα που έστειλε η Ουάσιγκτον τις ημέρες που ακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, ήταν στην κατεύθυνση της άμεσης επανέναρξης και απόλυτης επίσπευσης της διαδικασίας συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βικτόρια Νούλαντ αφού δεν μπόρεσε να αποτρέψει την πολιτική σύγκρουση στα Σκόπια είχε εισηγηθεί την υπογραφή ενός «κειμένου - πλαισίου αρχών» στο οποίο θα αποκλείεται η παραπομπή της όποιας λύσης σε δημοψήφισμα...

Παρ όλα αυτά, μέχρι χθες δεν είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τέτοιου κειμένου (η αξιοπιστία του οποίου και των... εγγυήσεων που θα προσέφερε είναι ούτως ή άλλως ανύπαρκτες), δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις ελάχιστες εγγυήσεις στις οποίες αρκέσθηκε η Αθήνα ώστε να προσέλθει σε αυτή τη θολή και υψηλού ρίσκου διαδικασία.

Μια διαδικασία όπου η Ελλάς θα δεσμεύεται και η άλλη πλευρά θα συμφωνεί, υπό την... αίρεση της έγκρισης της συμφωνίας από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς των Σκοπίων και του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος!

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών υποστήριζε πάντως ότι πιθανόν με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στα Σκόπια να είναι πιο εύκολος ο συμβιβασμός, αφού το πολιτικό κόστος θα καταμερισθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και τελικά η ένταξη στο ΝΑΤΟ και ένα θετικό μήνυμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., θα είναι ικανοποιητικό κίνητρο για να αποδεχθούν οι Σκοπιανοί τον συμβιβασμό.

Το σχέδιο της Βικτόρια και οι ελληνικοί ψίθυροι για «Νέα Μακεδονία»
Η βιασύνη των Αμερικανών σχετίζεται με τις διαδικασίες στο ΝΑΤΟ, καθώς ήλπιζαν ότι η εξεύρεση λύσης άμεσα στο θέμα του ονόματος, θα επέτρεπε την απόφαση για πρόσκληση ένταξης στα Σκόπια, ακόμη και από το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων και μετά συντόμευση της διαδικασίας για τα Σκόπια ώστε να προλάβουν την Κροατία και την Αλβανία και εντός του Ιουνίου να υπογραφούν από το ΝΑΤΟ τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης και για τις τρεις χώρες.

Η προσπάθεια των Αμερικανών να μην αφήσουν ούτε μία ημέρα να πάει χαμένη, ενώ ήταν σαφές ότι χρειαζόταν η παρέλευση ενός διαστήματος για να κατακαθίσει η «σκόνη» από το Βουκουρέστι, μάλλον είχε αντίθετα αποτελέσματα στα Σκόπια.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Α. Μιλοσόσκι έστειλε την περασμένη Τετάρτη επιστολή στους ομολόγους του των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ (εξαιρώντας την Ελλάδα) στην οποία όχι μόνο ζητούσε να... ακυρώσουν την απόφαση του Βουκουρεστίου -δείχνοντας να αγνοεί τη ΝΑΤΟϊκή πραγματικότητα- αλλά να απαιτεί να γίνει η χώρα του δεκτή με τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Επειτα ακολούθησαν οι ατυχείς δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φριντ περί «μακεδονικής ταυτότητας», με αποτέλεσμα η αμερικανική πλευρά να υπονομεύσει τον ρόλο που η ίδια διεκδικούσε ως «αμερόληπτου» διαμεσολαβητή.

Παρ όλα αυτά αμέσως μετά η κ. Νούλαντ έπιανε και πάλι δουλειά με επίσκεψη στα Σκόπια και τηλεφωνικό ραντεβού με την κ. Μπακογιάννη, η οποία συγχρόνως υποδεχόταν στην Αθήνα τον νεαρό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπράιζα...

Στο υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, υπάρχουν εισηγήσεις από την αρμόδια διεύθυνση και τους εμπειρογνώμονες που χειρίζονται το ζήτημα που προκρίνουν την ονομασία «Νέα Μακεδονία» και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη γνωστοποιηθεί αυτή η προσέγγιση στους Αμερικανούς και στον κ. Νίμιτς.

Το «κρυφό» βέτο στην Ε.Ε. από την Ελλάδα
Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κλιμάκωνε ακόμη και την τελευταία στιγμή την αδιάλλακτη στάση της, δυσκολεύοντας τα περιθώρια συνεννόησης με την Αθήνα και εάν δεν υπάρξει σύντομα ουσιαστική διάθεση για αναζήτηση λύσης, τότε πολύ γρήγορα η πΓΔΜ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά εμπόδια και στην ευρωπαϊκή πορεία της, καθώς στο πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου προβλέπεται η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε. - πΓΔΜ και αυτό είναι κάτι που φοβούνται οι Αμερικανοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση έχει εγγράφως δηλώσει στην Ε.Ε. ότι εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος «δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας με την Ε.Ε.».

Οσον αφορά σε ιδέες που έχουν διατυπωθεί, για να προσφερθεί ως δέλεαρ στον κ. Γκρούεφσκι η δέσμευση ότι η Ε.Ε. τον Ιούνιο θα αποφασίσει «ημερομηνία για την ημερομηνία», που θα προβλέπει ότι τον Δεκέμβριο θα αποφασισθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μάλλον δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς ούτε γενική συμφωνία υπάρχει εντός της Ε.Ε. αλλά ούτε και η Κομισιόν έχει πιστοποιήσει ότι έχουν εκπληρωθεί τα κριτήρια που απαιτούνται.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]