Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνεται η εθνικιστική υστερία της σκοπιανής ηγεσίας

Με πολιτικό ντόπινγκ στους ψηφοφόρους, εμφανιζόμενος ως ο άκαμπτος θεματοφύλακας της χώρας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επιχειρεί να κερδίσει την πολιτική παρτίδα με τις πρόωρες εκλογές στα Σκόπια.

Προεκλογικό βέτο στη διαλλακτικότητα

Είναι ουσιαστικά μια βουτιά στο εθνικοσοσιαλιστικό παρελθόν του VMRO, το οποίο από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας και προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία επιχείρησε να εμφανιστεί ως ένα μετριοπαθές χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Δέκα ημέρες μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, και μετά το αρχικό σοκ, αρχίζουν να διαφαίνονται στα Σκόπια η τακτική και η στάση που θα κρατήσει η εθνικιστική ηγεσία τους στο θέμα της ονομασίας και των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Απειλές
Ο Ν. Γκρούεφσκι προαναγγέλλει ότι θα τηρήσει σκληρή στάση στις συνομιλίες για το όνομα και επισημαίνει ότι από τώρα και στο εξής θα διεξαχθούν πολύ δύσκολα.

Ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί στα μηνύματα των ΗΠΑ που θέλουν άμεση λύση για το θέμα της ονομασίας, ενώ δεν λέει κουβέντα για τη δημόσια προτροπή που διατύπωσε στα Σκόπια η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ για λύση εντός των προσεχών ημερών ή εβδομάδων, αλλά όχι μηνών.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι εμμένει στη θέση πως όποια λύση βρεθεί θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τον λαό.

Αντίθετο ρόλο, με σαφώς όμως μειωμένη επιρροή και δυνατότητες, έχει αναλάβει ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Εδωσε μάλιστα και δραματικό τόνο με την ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας πως είναι προφανές ότι η χώρα δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ χωρίς να υπάρξει συμβιβασμός με την Ελλάδα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αν γίνουν πρόωρες εκλογές δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για συνέπειες που θα υπάρξουν για τη χώρα και αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα σημάνει και μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ.

Η στρατηγική όμως του Ν. Γκρούεφσκι και της ομάδας του, με πρώτους τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Αντόνιο Μιλοσόσκι και Λάζαρ Ελενόφσκι, είναι διαφορετική και κάποιοι κάνουν λόγο για αντιγραφή της τακτικής του Χασίμ Θάτσι στο γειτονικό Κόσοβο.

Συνταγή Κοσόβου
Η σταθερή επιμονή στους στόχους, λένε, θα υποχρεώσει κάποια στιγμή τον δυτικό παράγοντα και κυρίως τις ΗΠΑ να αποδεχτούν και να επιβάλουν πλήρως τις θέσεις της χώρας, όπως έκαναν και με το Κόσοβο.

Ετσι μετά το προσωρινό σοκ που προκάλεσε το Βουκουρέστι και βλέποντας ότι έχει την προκλητική στήριξη της κυβέρνησης του Τζ. Μπους, ο Ν. Γκρούεφσκι συνεχίζει την ίδια αδιάλλακτη στάση που ακολουθούσε και πριν και συμπεριφέρεται ως το «χαϊδεμένο παιδί» των ΗΠΑ που θα του συγχωρήσουν και τα όποια παιχνίδια του.

Η στρατηγική του είναι να δείχνει ότι αγνοεί την απόφαση του Βουκουρεστίου και να εμφανίζεται η χώρα του ως η ΝΑΤΟϊκότερη των ΝΑΤΟϊκών.

Υπολογίζει ότι έχοντας την πλήρη αποδοχή των σκληρών του ΝΑΤΟ θα έρθει γρήγορα η στιγμή που θα ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Ελλάδας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί και με την ΕΕ.

Κόντρα πρωθυπουργού - προέδρου
Ο δραματικός τόνος με τον οποίο ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι μίλησε στη Βουλή για να πείσει τους βουλευτές να μην ψηφίσουν για πρόωρες εκλογές πήγε στον βρόντο.

«Παρά την πικρία μας πρέπει να μαζέψουμε όλη τη δύναμη και με συνθετικό και λογικό τρόπο να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Νίμιτς και του ΟΗΕ, επιδιώκοντας έναν λογικό συμβιβασμό», είπε. Για να τονίσει ότι αυτή τη στιγμή η χώρα απολαμβάνει τη μεγαλύτερη από ποτέ υποστήριξη εκ μέρους των ΗΠΑ και για να καλέσει τους βουλευτές να το σκεφτούν πολύ πριν αποφασίσουν, διότι, όπως είπε, μετά δεν θα υπάρχει γυρισμός.

«Μπράνκο, μακριά τα χέρια σου από το Κοινοβούλιο», ήταν η απάντηση, στο πρωτοσέλιδό της, της εφημερίδας που υποστηρίζει τον Ν. Γκρούεφσκι, ενώ ο τελευταίος απέδωσε την παρέμβαση Τσερβενκόφσκι σε... ψυχολογικό άγχος του προέδρου, ο οποίος με έναν γενικόλογο «δεκάρικο» απέφυγε να απαντήσει υπεύθυνα στα κρίσιμα ερωτήματα που βάζει η σημερινή πραγματικότητα.

Ισχυρίζονται ότι υπάρχει κίνημα χωρών υπέρ τους
Ο υπουργός Αμυνας Λάζαρ Ελενόφσκι... επέπληξε τις χώρες της Ευρώπης που αντιτάσσονται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της Συμμαχίας στο Ιράκ κ.λπ., στο πλευρό των ΗΠΑ. Και είναι οι ίδιες που δεν τάχθηκαν στο πλευρό της ΠΓΔΜ στο Βουκουρέστι.

Μίλησε μάλιστα για «παλιό» ΝΑΤΟ όπως φάνηκε στη Σύνοδο, στο οποίο κατέταξε τις παραπάνω χώρες και την Ελλάδα, και για «νέο», που οικοδομούν η Βρετανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και στο οποίο ενέταξε και την ΠΓΔΜ. «Στο Ιράκ οι Ελληνες δεν υπάρχουν, ενώ στο Αφγανιστάν συμμετέχουμε με τον ίδιο αριθμό στρατιωτών», είπε ο Λ. Ελενόφσκι ελέγχοντας την Ελλάδα για μειωμένη συνεισφορά και μη... εμπέδωση των αξιών της Συμμαχίας.

Στα Σκόπια επίσης επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ότι δημιουργείται στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, μια ομάδα από πρέσβεις χωρών-μελών, με στόχο την ταχεία εισδοχή της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Στην ομάδα φέρεται ότι συμμετέχουν η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, ενώ σύντομα αναμένεται να προσχωρήσουν και οι ΗΠΑ. Η πρώτη σύσκεψη έγινε την Τετάρτη παρουσία και του πρέσβη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρούζιν.

Αντίθετα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Σέφερ, φαίνεται πως είναι ανεπιθύμητος στα Σκόπια και ότι ενώ προσφέρθηκε να τα επισκεφθεί με σκοπό να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δεν υπήρξε ενθάρρυνση από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, όπως γράφτηκε στον Τύπο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]