Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: μεγάλες διαφορές δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Μπροστά με διαφορά

ο Ν. Γκρούεφσκι

στην πρώτη δημοσκόπηση

Το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, προηγείται με μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης από τα Σκόπια, «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία».
Σε περίπτωση που διεξάγονταν αύριο εκλογές, το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι θα ελάμβανε ποσοστό 26,3%. Ακολουθεί το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, η «Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 9,9%, ενώ τρίτο έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, το οποίο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 9,8% των ψηφοφόρων. Τέταρτο έρχεται το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με ποσοστό 5,1%. Ποσοστό 18,8% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι δεν θα ψήφιζαν, αν διεξάγονταν αύριο εκλογές.
Στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης, αναφέρεται ότι η μη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, δεν επηρέασε τη δύναμη και τα ποσοστά των κομμάτων.Στην ερώτηση αν διεξαγόταν αύριο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 83% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα ψήφιζαν υπέρ, ενώ το 12,2% θα ψήφιζε κατά. Ποσοστό 4,8% λέει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Η δημοσκόπηση -η πρώτη μετά τη διάλυσης της Βουλής- είναι τηλεφωνική και διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο, με δείγμα 1.129 πολιτών.
Εν τω μεταξύ, έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα συνάντησης που είχε χθες στην Ουάσινγκτον ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Ζόραν Στάβρεσκι με την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνη για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», η κ. ντι Κάρλο τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικός εταίρος της ΠΓΔΜ και θα παράσχουν την υποστήριξή τους για να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του ονόματος, που, όπως είπε, στέκεται εμπόδιο στην πορεία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της χώρας.
Από την πλευρά του, ο κ. Στάβρεσκι προέβη μετά τη συνάντηση στην εξής δήλωση:
«Μας διαβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν παν το δυνατόν προκειμένου να μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό, μια λύση που δεν θα πλήξει την εθνική μας ταυτότητα και συγχρόνως θα μας εξασφαλίσει αυτό που ζητάμε, δηλαδή την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Υπό αυτή την έννοια, παραμένουμε ανοιχτοί σε περαιτέρω συνομιλίες και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτό το στάδιο. Εντούτοις, το τρίτο μέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει επίσης να επιδείξει καλή θέληση».
Ο κ. Στάβρεσκι- σύμφωνα πάντα με το «ΜΙΑ»- τόνισε επίσης ότι η προσχώρηση στο ΝΑΤΟ παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας του σημειώνοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν αυτόν τον προσανατολισμό της χώρας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε αυτή τη διαδικασία οι ΗΠΑ παραμένουν ένας εξαιρετικής σημασίας στρατηγικός σύμμαχος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημείωνεται πως ο κ. Στάβρεσκι βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Τράικο Σλάβεσκι, για συνομιλίες με την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]