Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένουν στο να προκαλούν τα Σκόπια

Σκοπιανός αξιωματούχος

δήλωσε ότι είναι

"πρεσβευτής της Μακεδονίας"


Στη γραμμή των προκλήσεων επιμένουν τα Σκόπια, αυτή τη φορά διά του διευθυντή του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στη χώρα μας, Μπλαγκόι Χατζίνσκι.Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Η Ασφάλεια και η Άμυνα στον 21ο Αιώνα-Ν.Α. Ευρώπη, Βαλκάνια», ο διπλωματικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, αφού δήλωσε «πρεσβευτής της Μακεδονίας», κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν έχει κάνει βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, ενώ αντίθετα, όπως υποστήριξε, τα Σκόπια έχουν κάνει επανειλημμένες υποχωρήσεις (αναφέρθηκε στην αλλαγή της σημαίας, αλλαγές στο Σύνταγμα κ.ά.).
Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε προσβλητικό για τον ίδιο και τη χώρα του, να χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τόνισε πως στα Σκόπια δεν μπορούν να δεχθούν μία λύση που θα τους ταπεινώνει.
Nτ.Μπακογιάννη: Προϋπόθεση οι σχέσεις καλής γειτονίας
«Ειλικρινείς φιλίες και άρρηκτες συμμαχίες δεν νοούνται χωρίς τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή είναι η απαράβατη αρχή πάνω στην οποία χτίζεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι και η ουσία της διαφοράς που έχουμε με την Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα ΜΠακογιάννη κατά την ομιλία της στο εν λόγω συνέδριο.
Όπως σημείωσε, «στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου επιχειρηματολογήσαμε πάνω σε αυτή την αρχή και πείσαμε. Οι θέσεις μας καταγράφηκαν στο κοινό ανακοινωθέν. Έγιναν και συμμαχικές θέσεις».
«Η πρόοδος και η ευημερία κρατών και λαών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σχέσεις συνεργασίας. Οι σχέσεις συνεργασίας, όμως, ορίζονται ή πρέπει να ορίζονται από ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων. Αρχές που αντανακλούν το σύστημα αξιών του κόσμου μας. Κανόνες που περιγράφουν τα δικαιώματα και τις συμβατικές υποχρεώσεις στη διεθνή μας συμπεριφορά. Η προσήλωση σε αρχές και θεσμοθετημένους κανόνες συνιστά πολιτική πράξη. Μια πολιτική πράξη με σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο», παρατήρησε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ισχυρή της παράδοση, ασκεί εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών. Με θεμελιώδη αρχή το σεβασμό της διεθνούς έννομης τάξης, η χώρα μας τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών. Υπερασπίζεται το αγαθό της δημοκρατίας. Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεντρώνει τις πολιτικές της πρωτοβουλίες στην δημιουργία ασφάλειας και σταθερότητας στον πλανήτη». «Απαλλαγμένοι από φοβικά σύνδρομα αναζητούμε την λύση του προβλήματος στη βάση μιας πραγματικά σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Αναζητούμε μια λύση κοινά αποδεκτή, και βιώσιμη. Επιθυμούμε, δηλαδή, μια λύση συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της. Πιστεύουμε στη δύναμη του διαλόγου. Στην ορθότητα του λόγου μας, στη σπουδαιότητα των αρχών μας. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή τη διαπραγμάτευση με αμείωτο ενδιαφέρον, γιατί η ασφάλεια, η πρόοδος και η ευημερία των Βαλκανίων είναι σπουδαίο όραμα» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη. Στο Βουκουρέστι δεν θυμώσαμε, ούτε εκπλαγήκαμε, απλώς απογοητευτήκαμε, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Τόμας Κάντριμαν, αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.
Όπως είπε, ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια και στόχος του ΝΑΤΟ και των δύο κυβερνήσεων είναι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις. Ο κ.Μ. Νίμιτς έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να διαβουλευτεί σύντομα και με τα δύο μέρη, συμπλήρωσε.
Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Κάντριμαν, είναι σε στενή συνεργασία με τη σύμμαχο Ελλάδα και με τη φίλη ΠΓΔΜ, την οποία επιθυμεί να δει σύμμαχο, προκειμένου να βρούμε λύση. «Δεν θα υποκαταστήσουμε τον κ.Νίμιτς, δεν έχουμε τέτοια εντολή, ούτε πρόθεση. Θα βοηθήσουμε να γίνουν τα αναγκαία βήματα», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι λύση δεν θα έρθει από την Ουάσιγκτον ή τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά από την Αθήνα και τα Σκόπια. Ωστόσο, όπως προέβλεψε, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη».
Στο συνέδριο μίλησε και η κ. Βάσω Παπανδρέου, ως υπεύθυνη του τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ η οποία στην ομιλία της έδωσε έμφαση στην αδυναμία της Ε.Ε. να δώσει λύσεις στα θέματα ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ μίλησε για την επιβολή μη βιώσιμων προτεκτοράτων από ξένες δυνάμεις.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]