Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ


300px-Soros_talk_in_Malaysia.jpg

Τη φωνή της FYROM στο Διαδίκτυο βοήθησε να ακουστεί και δυνατά μάλιστα το Open Foundation του Τζωρτζ Σόρος, το οποίο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, έθεσε σε λειτουργία έναν server, μέσω του οποίου μπορούσαν να εμφανίζονται στο Internet μη κρατικά μέσα ενημέρωσης ή άλλες πηγές πληροφόρησης.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα χρηματικάκεφάλαια ύψους 25.000.000 δολαρίων που δαπάνησε το Open Foundationπροκειμένου να αναπτυχθούν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα, να συ-γκροτηθούν μη κυβερνητικές οργανώσεις και να προωθηθεί η ιδέα της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος φορέας που πραγματοποίησε αυτή τη δωρεά, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε το πρώτο δάνειο στις αρχές του 1994.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αγορά των ΜΜΕ να προσανατολισθεί προς τα αμερικανικά και όχι προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να ενισχυθεί η όλη προσπάθεια, το Open Foundation προώθησε τη συνεργασία αυτών των επιχορηγούμενων φορέων με οργανώσεις Τύπου σε άλλες χώρες, προωθώντας παράλληλα το υλικό που παρήγαγαν αυτά τα μέσα ενημέρωσης σε άλλα Open Foundation και σε διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Τις παρεχόμενες δυνατότητες εκμεταλλεύθηκαν το Macedonian Information Center και το Macedonian Information and Liaison Service, τα οποία εξέδιδαν καθημερινά ένα δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά που κάλυπτε εν συντομία την πολιτική σκηνή και πιο εκτενώς την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό και το ιστορικό παρελθόν της FYROM και το οποίο έστελναν μέσω του Διαδικτύου στους απoδήμους Σλαβομακεδόνες και σε μέσα ενημέρωσης στον Καναδά και την Αυστραλία
.

Με την ύφεση που γνώρισε το Μακεδονικό Ζήτημα μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995, αντίστοιχη ύφεση γνώρισε και η επισκεψιμότητα στις σελίδες που ασχολούνταν με το Μακεδονικό.

Αρκετές σελίδες αδρανοποιήθηκαν και άλλες άλλαξαν αντικείμενο. Κάποιες όμως συνέχισαν να υφίστανται, ενώ με την πάροδο του χρόνου εμφανίσθηκαν και άλλες, οι οποίες δε βασίζονταν πλέον στον ενθουσιασμό των εθελοντών, αλλά στα δεδομένα της επικοινωνίας.

Άλλωστε, με τον καιρό και όσο αυξανόταν η επαφή του κόσμου με το Διαδίκτυο, γινόταν φανερό ότι η πηγή Internet έχανε την ιδιαιτερότητά της προς το ευρύ κοινό. Τη λύση φαίνεται πως επρόκειτο να δώσουν επιστήμονες επικοινωνιολόγοι που προσέδιδαν μεγαλύτερη σημασία στο μήνυμα και όχι τόσο στο μέσο, οι Ερμηνευτές (Hermeneutics).

Έτσι χρειαζόταν να γραφούν κείμενα, τα οποία να συνοδεύονται από λοιπό οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, γραφικά), ώστε αρχικά να τραβήξουν την προσοχή των χρηστών και να τους πείσουν ότι το μήνυμα της πηγής είναι σημαντικό, τόσο ώστε να καταστεί κτήμα τους και κτήμα των άλλων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]