Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Μέρκελ μοιάζει πιο ανήμπορη από ποτέ


Την στιγμή που όλοι την χρειάζονται περισσότερο

Σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η καγκελάριος Μέρκελ μοιάζει να έχει χάσει τον βηματισμό της.

Διανύοντας ήδη τους τελευταίους μήνες της 16χρονης θητείας της ως επικεφαλής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, η Μέρκελ βρίσκεται μια "ανάσα" από μια ιστορική συμφωνία για ένα πρωτοφανούς μεγέθους Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα ενισχύσει την ενότητα της ΕΕ και θα την οδηγήσει σε ένα πιο "πράσινο" μέλλον, ωστόσο την τελευταία στιγμή η προοπτική αυτή κινδυνεύει να "γλιστρήσει" από τα χέρια της.

Για πολλά χρόνια, η Γερμανίδα καγκελάριος επέτρεπε, στο πλαίσιο της ΕΕ, να παραβιάζονται οι κανόνες του κράτους δικαίου από τις συντηρητικές εθνικιστικές κυβέρνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Πλέον, όμως, Βουδαπέστη και Βαρσοβία απειλούν να εκτροχιάσουν το ύψους 1,8 τρισ. ευρώ πακέτο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, η τρομερά περίπλοκη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για τις εμπορικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες από την 1η Ιανουαρίου 2021 επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη και δημιουργεί τον κίνδυνο ακόμη ενός οικονομικού σοκ.

Ευρωπαίοι εταίροι της κ. Μέρκελ κάνουν λόγο για προώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτό οι Ούγγροι και οι Πολωνοί, μια λύση ωστόσο που θα άνοιγε μια τεράστια πληγή στο σώμα της ΕΕ, οδηγώντας ίσως στο μέλλον και άλλες χώρες στον δρόμο που πήρε ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 η Βρετανία, δηλαδή την έξοδο από την Ένωση.

"Είχαμε φανταστεί την προεδρία μας διαφορετικά", τόνισε η Μέρκελ, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Η προεδρία μας, ωστόσο, σημαδεύεται από την πανδημία. Έτσι είναι τα πράγματα και πρέπει να μάθει κανείς να δέχεται την πραγματικότητα".

Οι επικριτές της εντός της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στη Γερμανία τονίζουν ότι μέρος της ευθύνης για τις εξελίξεις βαρύνει προσωπικά την ίδια.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ έχει εκδώσει ελάχισα δελτία Τύπου για τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η καγκελάριος, δείγμα του πόσο ευαίσθητο είναι το ζήτημα της κρίσης γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg, με γνώση του τρόπου που σκέφτεται η ηγέτιδα της Γερμανίας, η Μέρκελ προσπαθεί να μπει στη θέση του "αντιπάλου" της, να ανακαλύψει το αδύνατο σημείο του και πάνω σε αυτό να προτείνει έναν συμβιβασμό.

Ωστόσο, η δυνατότητά της να οδηγήσει τους πρωθυπουργούς Ουγγαρίας και Πολωνίας, Βίκτορ Όρμπαν και Ματέους Μοραβιέτσκι, να υπερβούν μια ατζέντα εθνικής ταυτότητας και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας που τους φέρνει σε σύγκρουση με τις αρχές της ΕΕ, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Η ανοχή της Μέρκελ επέτρεψε στον Ορμπάν να ακολουθεί αυταρχικές πολιτικές εδώ και χρόνια, τη στιγμή που το κόμμα του, Fidesz, ανήκε στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου. Ήδη το 2015, ο Ορμπάν διαφοροποιήθηκε ανοικτά από την μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική που συμφωνήθηκε από τους τότε 28, χωρίς να υποστεί καμία κύρωση.

Την ίδια στιγμή που, σε μια σπάνια ένδειξη αδυναμίας, η κ. Μέρκελ παραπονέθηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών ότι οι ίδιοι άνθρωποι που της ζητούν να μην αλλάξει ούτε κόμμα στα κείμενα που έχουν εγκριθεί, της ζητούν ταυτόχρονα να επιτύχει συμβιβασμό με τους "αντάρτες" εντός ΕΕ, οι εταίροι της στη Χριστιανική Ένωση, Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, αδελφό κόμμα της CDU, την κατηγορούν ότι υπερτίμησε την υποστήριξη που είχε το Ταμείο Ανάκαμψης, φέρνοντας τη Γερμανία σε αμήχανη θέση, όπως είχε πράξει και με το προσφυγικό το 2015.

Οι ηγέτες της ΕΕ έπρεπε να προβλέψουν ότι η σύνδεση των πόρων του Ταμείου με ζητήματα κράτους δικαίου θα έφερνε σκληρή αντιπαράθεση, τονίζει ο Alexander Dobrindt, επικεφαλής των βουλευτών της CSU στη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω βουλή (Bundestag).

Βασικότερος επικριτής της καγκελαρίου, ωστόσο, αναδεικνύεται ο Ralph Brinkhaus, επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU-CSU στο σώμα, ο οποίος την κατηγορεί ότι σπατάλησε πολιτικό κεφάλαιο για να πείσει τους ίδιους τους Γερμανούς συντηρητικούς να συμφωνήσουν στο σχέδιο κοινής έκδοσης χρέους σε επίπεδο ΕΕ, για να δουν μετά από λίγο τη συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα να καταρρέει.

Κριτική ασκείται στη Μέρκελ και για την αποτυχία των μέτρων ανάσχεσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που έχουν οδηγήσει το ομοσπονδιακό κράτος να δαπανά 15 δισ. ευρώ τον μήνα για τη στήριξη των κλειστών εστιατορίων, μπαρ και κινηματογράφων.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]