Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί ευθέως Ελλάδα και Ευρώπη


Σε εγρήγορση το ΓΕΕΘΑ, με παρωπίδες η ανύπαρκτη Ε.Ε.

Με αυξημένα αντανακλαστικά το Ελληνικό Επιτελείο παρακολουθεί τις διπλωματικές εξελίξεις, 24ωρα πριν τη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία έχει «ξεσπαθώσει» εξαπολύοντας απειλές για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και προς τις χώρες που στηρίζουν τις Ελληνικές θέσεις ζητώντας κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την γείτονα.

Μια Ένωση όμως όπου τα πολυποίκιλα συμφέροντα δεν επιτρέπουν στις χώρες μέλη να δουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ευθείες απειλές πολέμου της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

Την στιγμή που δόθηκε ευκαιρία στα επιχειρησιακά στελέχη για ορισμένες ανάσες, αφού πέντε μήνες δεν γύρισαν στις βάσεις τους, στο Επιτελείο επεξεργάζονται εκτός των επίσημων δηλώσεων που γίνονται από αξιωματούχους της γείτονος και τις πολύτιμες πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές και με αυτό τον τρόπο αξιολογούν την κατάσταση και θέτουν σε περαιτέρω εγρήγορση ακριτικές μονάδες και όχι μόνο.

Πάντως εκείνο που παρατηρείται είναι η τωρινή αντίθεση σε σχέση με τη Σύνοδο του Οκτωβρίου. Τότε η Τουρκία είχε «λουφάξει» όχι μόνο με την απόσυρση του Oruc Reis αλλά και στο επίπεδο της ρητορικής. Δυο μήνες αργότερα και ώρες πριν τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η Τουρκία δείχνει το πιο επιθετικό της πρόσωπο στοχοποιώντας εκείνους που σέβονται και εφαρμόζουν το Διεθνές Δίκαιο.
Στο τακτικό κομμάτι το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η τουρκική πολεμική αεροπορία δήλωνε απούσα από το FIR Αθηνών και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, την Τρίτη σημειώθηκαν έξι αερομαχίες.

Έξι τουρκικά αεροσκάφη F-16 στο σύνολό τους με τα τέσσερα από αυτά οπλισμένα, δηλαδή ένας μικρός σε γενικές γραμμές αριθμός αεροσκαφών, πλην όμως το αριθμητικό των αερομαχιών αναδεικνύει ότι τα μαχητικά της γείτονος δεν ήθελαν ν’ αποχωρήσουν «ήρεμα» από τον Ελληνικό ουρανό.

Και επειδή υπάρχει αυτή ακριβώς η ρητορική της πόλωσης και οι πράξεις της δημιουργίας κλίματος, το Επιτελείο ήδη έχει αντιληφθεί πως οι ανάσες που χρειάζονται τα στελέχη, περιορίζονται και η επιφυλακή επανέρχεται, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ανωτάτων ότι ο Δεκέμβριος θα είναι «βαρύς» και ο Ιανουάριος πολύ πιο δύσκολος από τους συνηθισμένους.

Οι εντολές και οι κατευθύνσεις είναι πως όσο περισσότερο πέφτει ο χειμώνας και η Τουρκία θα αισθάνεται δυσαρεστημένη με την Ε.Ε., τόσο οι προκλήσεις της θ’ αυξάνονται κι αυτές μπορεί να είναι και πάλι ακόμη και μέσω της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού στον Έβρο ή τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Άλλωστε με το πρόσχημα της Έρευνας και Διάσωσης δεν είναι λίγα τα μικρά επεισόδια που έχουν γίνει και κάτι τέτοιο εφόσον θελήσει να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία στο έπακρο, δεν αποκλείεται να το μετατρέψει σ’ ένα ιδιαίτερα σοβαρό επεισόδιο. 


Η Ευρώπη αναμετράται στο εσωτερικό της αλλά οι Συμμαχίες της Μεσογείου για την Ελλάδα υπάρχουν

Ταυτόχρονα όμως η Τουρκία έχει λάβει κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό μήνυμα μέσω της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ 10» για τον άξονα που δημιουργείται απέναντι στα επεκτατικά της σχέδια και την επιχείρηση αλλαγής των ισορροπιών στην περιοχή.

Ξεχωριστή αξία έχει το γεγονός ότι η κορβέτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «BAYNUNAΗ» που ήταν στην Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο της Μέδουσας, εδώ και λίγες ώρες έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Προηγήθηκε διμερής άσκηση με γυμνάσια επικοινωνιών, αντιαεροπορικού πολέμου (ADEXES), ταχείας καταρρίχησης (FAST ROPE) Ομάδας Ανορθόδοξου Πολέμου από Ελικόπτερο και άλλα αντικείμενα Ναυτικού Πολέμου.

Η συνεκπαίδευση στην οποία συμμετείχαν οι Φρεγάτες «ΛΗΜΝΟΣ» και «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» και αριθμός αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσε εκ νέου τόσο τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 χωρών, όσο και την διαρκή εμβάθυνσή τους.

Πρόκειται σαφώς για μια ακόμη κίνηση αλληλεγγύης από τα ΗΑΕ προς την Ελλάδα, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι αλλά και το θερμό τετ α τετ που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ των Εμιράτων με τον Έλληνα ομόλογό του και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η αμυντική συνεργασία με τα ΗΑΕ απ’ ότι όλα δείχνουν θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο με συνεκπαιδεύσεις και στους τρεις κλάδους των Ε.Δ. και αυτό καταδεικνύει τη νέα συμμαχία της χώρας η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες κατά το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο.
Ήδη η μεταστάθμευση της 340 Μοίρας «Αλεπού» για τη συμμετοχή της στη Μέδουσα έχει δείξει τον δρόμο στον οποίο πιθανό να κινηθούν τα δυο Επιτελεία αλλά και για τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Έμφαση δίνουν και οι δυο πλευρές- κάτι που είχε φανεί από τις προηγούμενες Μέδουσες- στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων για τον οποίο, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές μέσα από τη σελίδα μας, μια νέα εποχή ανατέλλει στην Ελλάδα με τη σύσταση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Και αυτό το άνοιγμα διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας οι Ευρωπαίοι το βλέπουν και δεν αρέσει ιδιαίτερα καθώς αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο την ΕΕ για να στηρίζει ελπίδες συνεργασίας και υποστήριξης…

HellasJournal

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]