Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύνοδος Κορυφής: Απορρίπτεται το σενάριο επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!


Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες που αντιδρούν στις προκλήσεις Ερντογάν. Ο Γάλλος Πρόεδρος που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν, θα ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο αλλά είναι αμφίβολο πόσο θα καταφέρει να την επηρεάσει.

Και αυτό γιατί η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να αντιστέκεται υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα που θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα και θα την στρέψουν μακριά από τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό προβάλει το επιχείρημα ότι η ΕΕ πρέπει να περιμένει να αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για κοινή στάση έναντι της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει ένα κλίμα που δεν ευνοεί καθόλου την Γερμανία σε μια ενδεχόμενη επιλογή της να ρίξει στα μαλακά την Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα» αναφέρει η FAZ. «Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό.

Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του». Αλλά πλέον « ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τονίζει. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Ποιες χώρες στηρίζουν την Τουρκία

Φαίνεται ότι η Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία αλλά και η Γερμανία θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Θα υπάρξουν κάποιες υποτυπώδεις κυρώσεις αλλά άνευ ουσίας περισσότερο ως τροχιοδεικτική προειδοποίηση παρά ως μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Επίσης φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία καθώς οι περισσότερες χώρες διάκεινται αρνητικά.

Τα στρατόπεδα της Ε.Ε.

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, δηλαδή επιβολής κυρώσεων, τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα. Αυτές είναι οι: Πολωνία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία και Τσεχία.

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]