Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν έταξε φυσικό αέριο και ρεύμα στα κατεχόμενα


Φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό με τον τρόπο που έφερε νερό στα κατεχόμενα, σχεδιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος που είπε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία συνεργασίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ομιλία του χθες κατά την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία για τους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι οι καλοπροαίρετες προσπάθειές του στα ενεργειακά δεν βρήκαν ανταπόκριση και ειδικά οι χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες για διπλωματία, υπέκυψαν στον κακομαθημένο χαρακτήρα της Ελλάδας και της «ελληνικής διοίκησης της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

«Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά, που κατέστη μέλος της ΕΕ χωρίς την λύση του Κυπριακού, παραγνωρίζοντας τους Τουρκοκύπριους συνήψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών αρμοδιότητας το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με το Ισραήλ». Μη αρκούμενοι σε αυτό, πρόσθεσε, το 2007 καθορίζοντας λεγόμενα πεδία αδειοδότησης προσκάλεσαν διεθνείς προσφορές και το 2011 εκείνοι πραγματοποίησαν την πρώτη γεώτρηση. Οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων κατά την διάρκεια αυτών των διαδικασιών δυστυχώς παραγνωρίστηκαν από την διεθνή κοινότητα, είπε ο κ. Ερντογάν.

«Ό,τι λέγαμε εκείνη την ημέρα, το ίδιο λέμε και σήμερα. Δεν μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που έγιναν κατά την περασμένη περίοδο είναι η ισχυρή ένδειξή μας πάνω σε αυτό το θέμα. Βεβαίως, η πρωταρχική μας προτίμηση είναι η λύση των διαφωνιών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και με δίκαιο τρόπο. Δεν απλώνουμε το χέρι στο δίκαιο, στα δικαιώματα κανενός. Μόνο προσπαθούμε να εμποδίσουμε το δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλάδας να σφετεριστεί τα δικά μας δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι η λύση του προβλήματος περνάει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι από την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης».

Ο πιο σύντομος δρόμος που θα μας οδηγήσει στον κοινό παρανομαστή είναι η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Η πρότασή μας για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι είναι ειλικρινής έκφραση αυτής μας της βούλησης. Επιθυμία μας είναι να μην αφήσει μετέωρο το χέρι που απλώσαμε η ΕΕ και να αποφύγει βήματα που θα δυσκολέψουν την λύση στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Αναφερόμενος στον εντοπισμό ποσότητας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα πρόσφατα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η ανακάλυψη αυτή ενισχύει περισσότερο την βούλησή τους να μετατρέψουμε την ενέργεια σε ευκαιρία συνεργασίας. «Πιστεύουμε ότι θα λάβουμε χαρμόσυνες ειδήσεις και από τις έρευνές μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στη Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις σεισμικές έρευνές μας και στις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο που χαράξαμε μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες για περαιτέρω ενίσχυση του ψευδοκράτους με έργα μεγάλης κλίμακας, λέγοντας ότι με την μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα το 2015 έλυσαν το πρόβλημα ύδρευσης, χρήσης και άρδευσης, σημειώνοντας ότι η βλάβη στον αγωγό αποκαταστάθηκε μόλις το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες.

«Τώρα συνεχίζουμε τις εργασίες μας πρώτον για φυσικό αέριο πάλι κάτω από την θάλασσα και δεύτερο να μεταφέρουμε ηλεκτρισμό με καλώδια πάλι κάτω από την θάλασσα. Ουδέποτε θα αφήσουμε μόνη την βόρεια Κύπρο μας. Δεν θα την αφήσουμε χωρίς στήριξη».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην τελευταία συμφωνία – οικονομικό πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία – ψευδοκράτος, το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ σε διάφορους τομείς, από την γεωργία μέχρι τον τουρισμό, από τους μικρομεσαίους μέχρι τις κοινωνικές βοήθειες.

Για την αντιμετώπιση του Covid-19, είπε, παρείχαν στο ψευδοκράτος υλική και οικονομική στήριξη 149 εκατομμυρίων ΤΛ ενώ στο μοντέλο συνεργασίας τύπου ΑΡΜΑ (με ανάθεση των έργων και όχι με προκήρυξη προσφορών), υλοποίησαν 18 βιομηχανικά έργα υποδομής, όπου μόνο φέτος η Τουρκία έδωσε 162 εκατομμύρια ΤΛ φέτος. Συνεχίζουμε και αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για μιαν βιώσιμη οικονομική δομή, πρόσθεσε.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]