Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Guardian: Οι Τουρκοκύπριοι ίσως εξαναγκάστηκαν να υποστηρίξουν τον Τατάρ


Η νίκη του υποστηριζόμενου από την Άγκυρα, Ερσίν Τατάρ, στις 'προεδρικές' εκλογές στα κατεχόμενα της Κύπρου σημειώθηκε στο πλαίσιο αναφορών για ασύδωτη αγορά ψήφων και απειλές απέλασης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, ανέφερε ο Guardian Κυριακή.

Ο υπέρ της ένωσης των δύο μερών του διχοτομημένου νησιού και μετριοπαθής Μουσταφά Ακιντζί, έχασε από τον Έρσιν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών (σύμφωνα με τις επιταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες στις εκλογές του περασμένου μήνα.

Οι αντίπαλοι του Τατάρ φοβούνται τις συνέπειες των ολοένα και πιο ασταθών περιφερειακών πολιτικών του Τούρκου προέδρου, ως προς το νησί, δήλωσε ο Guardian, επισημαίνοντας την αντιπαράθεση με την Κύπρο για τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την προσπάθεια προσάρτησης της Βόρειας Κύπρου.

"Η αδράνεια θα προσκαλούσε περισσότερη παρέμβαση από την Τουρκία", ανέφερε ο Sertac Sonan, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου.

"Πρόκειται για το 48% που ψήφισε υπέρ του Ακιντζί. Δεν ήταν δίκαιες εκλογές. Δεν ήταν εύκολο να το αποδεχτούν και έχουμε ακόμα την ευκαιρία να εκφράσουμε την ενόχληση μας, αλλιώς η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε προσάρτηση", πρόσθεσε ο Sonan.

Μια επίσκεψη του Ερντογάν στο ψευδοκράτος την Κυριακή για τον εορτασμό της επετείου της ανακήρυξής του, προκάλεσε οργή και αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές αγνοούν τις προσπάθειες της αστυνομίας να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να απολαύσει πικνίκ στο παραλιακό θέρετρο των Βαρωσίων, το οποίο άνοιξε ξανά, αγνοώντας τη διεθνή κοοινότητα και τον ΟΗΕ.

"Κανένα πικνικ πάνω στον πόνο", ανέφεραν πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ahmet Sözen, ο οποίος προεδρεύει του τμήματος διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στην τουρκοκρατούμενη Λευκωσία, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος ως success story εξωτερικής πολιτικής.

"Αυτό που λέει ο Ερντογάν είναι: θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, είμαστε έτοιμοι για μια διαπραγματευόμενη συμφωνία, αλλά αν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επιπλέον βήμα και να αλλάξουμε το status quo με τα Βαρώσια, είπε ο Sözen στον Guardian.

Πέτρος Κράνιας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]