Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μακρόν: Να μην στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ, ακόμη και υπό τον Μπάιντεν


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλά για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των θεσμών της διεθνούς συνεργασίας, κάνοντας την εκτίμηση ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει πλέον σήμερα χρήσιμες λύσεις".

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Le Grand Continent, ο πρόεδρος της Γαλλίας τονίζει ότι "πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλαίσια της πολυμερούς συνεργασίας έχουν σήμερα αποδυναμωθεί διότι είναι μπλοκαρισμένα".

"Υποχρεούμαι να κάνω την διαπίστωση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν παράγει σήμερα χρήσιμες αποφάσεις̭· είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν ορισμένοι γίνονται όμηροι των κρίσεων της πολυμέρειας, όπως για παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας", λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με την εξαίρεση μίας βιντεοδιάσκεψης τον Απρίλιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέμεινε σιωπηλό απέναντι στην κρίση της πανδημία του κορονοϊού, της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ταυτόχρονα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι τελεί υπό την επιρροή της Κίνας και η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τον οργανισμό.

Σε αυτήν την διεθνή συγκυρία, το στοίχημα για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι "η ενίσχυση και η οικοδόμηση μίας πολιτικής Ευρώπης", διότι "αν θέλουμε να δημιουργηθεί συνεργασία, θα πρέπει ισότιμοι πόλοι να οικοδομήσουν αυτήν την συνεργασία, γύρω από μία νέα πολυμερή συνεργασία, δηλαδή έναν διάλογο των διαφορετικών δυνάμεων για να αποφασίσουν από κοινού".

"Οφείλουμε να επιτύχουμε επανεφευρίσκοντας χρήσιμα σχήματα συνεργασίας, συλλογικού σχεδιασμού, συνασπισμού διεθνών παραγόντων και οφείλουμε να επιτύχουμε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών και την επανεξισορρόπηση των σχέσεων αυτών", προσθέτει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, μία ισχυρή Ευρώπη είναι "η μοναδική δυνατότητα για την επιβολή των αξιών μας, για την αποφυγή του σινοαμερικανικού διπόλου, τον κατακερματισμό, την επάνοδο εχθρικών περιφερειακών δυνάμεων".

Ο Εμανουέλ Μακρόν διατυπώνει επίσης την πλήρη διαφωνία με τις θέσεις που προβλήθηκαν στο άρθρο της γερμανίδας υπουργού Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στο Politico, σύμφωνα με τις οποίες "οι ψευδαισθήσεις τηw ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας θα πρέπει να λάβουν τέλος: οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον ζωτικής σημασίας ρόλο της Αμερικής ως παρόχου ασφάλειας".

"Πιστεύω ότι πρόκειται για παρανόηση της Ιστορίας. Ευτυχώς, η καγκελάριος (Αγγελα Μέρκελ) δεν βρίσκεται σε αυτήν την γραμμή, αν έχω καταλάβει καλά τα πράγματα".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας σεβαστούν ως συμμάχους παρά μόνο αν είμαστε σοβαροί με τους εαυτούς μας και αν είμαστε κυρίαρχοι με την δική μας άμυνα", λέει.

"Πιστεύω λοιπόν ότι η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί ευκαιρία για να συνεχίσουμε κατά τρόπο τελείως ειρηνικό και ήρεμο, αυτό που οι σύμμαχοι πρέπει να καταλαβαίνουν μεταξύ τους: έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν για τις ίδιες, όπως η Κίνα το κάνει για την ίδια", λέει ο πρόεδρος της Γαλλίας.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]