Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία δεν κατάφερε να άρει το βουλγαρικό βέτο για τα Σκόπια


Ο Χάικο Μάας δεν αναμένει από τη διάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια 

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν αναμένει ότι η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη θα εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. "Δυστυχώς προς το παρόν τα μηνύματα δεν είναι καλά", δήλωσε σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται "σκληρά" προς αυτή την κατεύθυνση, "όπως και τις τελευταίες ημέρες." Το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόνισε ο κ. Μάας. Η απόφαση για την έναρξή τους έχει ληφθεί τον Μάρτιο και "όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να τηρήσουν το λόγο τους." Παράλληλα έκανε έκκληση στον Ζόραν Ζάεφ να συνεχίσει τις "προσπάθειες, να αναπτύξει μαζί με τη Βουλγαρία μια θετική ατζέντα." 


Βουλγαρικό "όχι"

Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Χάικο Μάας επιδίωξαν να κάμψουν την άρνηση της Βουλγαρίας να δώσει πράσινο φως – μάταια. Την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κατερίνα Ζαχαρίεβα επανέλαβε για ακόμη μια φορά το βουλγαρικό "όχι" στην έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια επικαλούμενη επίμαχα γλωσσικά και ιστορικά ζητήματα των δύο πλευρών που δεν έχουν επιλυθεί.

Μεταξύ άλλων η Βουλγαρία δεν δέχεται "Μακεδονική" γλώσσα στα ευρωπαϊκά έγγραφα, ζητά από τη γειτονική χώρα να αναγνωρίσει ότι το έθνος και η γλώσσα έχουν βουλγαρικές ρίζες και να θέσει τέλος στην "αντιβουλγαρική ρητορική", να απάλειψει από τα σχολικά βιβλία ιστορίας "απαξιωτικούς" όρους για τη Βουλγαρία και να "αποκαταστήσει" ιστορικά γεγονότα. Τα Σκόπια από την πλευρά τους καθιστούν σαφές ότι ταυτότητα και γλώσσα δεν διαπραγματεύονται. 


Βράβευση Ζάεφ από το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ

Οι δηλώσεις Ζάεφ και Μάας έγιναν στο πλαίσιο ομιλιών τους στην τελετή του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, κατά την οποία απονεμήθηκε το ετήσιο Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με το βραβείο του πολιτικού ιδρύματος που πρόσκειται στους Σοσιαλδημοκράτες διακρίνονται από το 1994 άτομα και οργανώσεις "που έχουν συνεισφέρει στα ανθρώπινα δικαιώματα με έναν αξιέπαινο τρόπο."

Ο Ζόραν Ζάεφ τιμήθηκε για το ρόλο του στην "Πολύχρωμη Επανάσταση" ενάντια στη διαφθορά στη χώρα του και υπέρ του εκδημοκρατισμού, όπως και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία έληξε μια διένεξη 27 ετών με την Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Για τα Σκόπια δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τόνισε στην ομιλία του στο Βερολίνο ο Ζόραν Ζάεφ, "η ΕΕ είναι το μέλλον μας." Αναφερόμενος έμμεσα στη διένεξη με τη Βουλγαρία επισήμανε ότι "είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μακεδονική γλώσσα και ο μακεδονικός λαός είναι πραγματικότητα." 


Εγκώμιο Ζάεφ από τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών

Πλέκοντας το εγκώμιο του Ζόραν Ζάεφ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών τον χαρακτήρισε "ελπίδα μιας γενιάς που είχε χορτάσει τον εθνικισμό και μια πολιτική που είχε στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς τα πίσω παρά προς το μέλλον." Ο δρόμος που ακολουθήσε ο Ζόραν Ζάεφ "ούτε ήταν και ούτε είναι περίπατος" τόνισε ο κ. Μάας -κυρίως στο εσωτερικό της χώρας αντιμετώπισε "μεγάλη αντίσταση". Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία οι τότε υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ χρειάστηκε "να διαπραγματευτούν ολόκληρες νύχτες".

"Όταν σφίξατε τα χέρια στις 17 Ιουνίου 2018 στις Πρέσπες," συνέχισε ο κ. Μάας, "οι πάντες μπορούσαν να δουν ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερες να ακολουθήσεις το δρόμο του συμβιβασμού, της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού, και, κατά συνέπεια, έναν πράγματι ευρωπαϊκό δρόμο." Συγχαρητήρια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα πολλοί άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί, ανάμεσα τους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής επί των Εξωτερικών Θεμάτων της, ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]