Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα τολμήσει η Τουρκία να βγάλει το Oruc Reis για έρευνες;


Τείχος από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και όχι μόνο

Διπλωματικά και... ατσάλινα τείχη ορθώνει η Ελλάδα για να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα και την διακηρυγμένη πρόθεση της Άγκυρας για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα νότια του Καστελόριζου.

Η σημερινή Παρασκευή, που ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αλλάζοντας το status που επικρατούσε στην Μεγάλη Εκκλησία τα τελευταία 86 χρόνια, είναι ένα κρίσιμο τεστ που μπορεί να αποδείξει πόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί.

Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο απόπλους του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τη σημερινή Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου.

Όλος ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, αφού τα δύο πρώτα 24ωρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής πρόθεσης για έρευνες νότια του Καστελόριζου έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού για άμεση κινητοποίηση και γρήγορη ανάπτυξη όλων των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κρίσιμο ρόλο στην επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει τα οκτώ ελληνικά υποβρύχια τα οποία έχουν φτάσει στις ενδεικνυόμενες θέσεις από την πρώτη στιγμή λειτουργώντας ως οι «αθόρυβοι κυνηγοί» που ελέγχουν όλες τις κινήσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου βρίσκονται και δεκάδες τουρκικά πλοία που απέπλευσαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.


Θα βγει το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες;

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz είναι πολύ πιθανό να αποπλεύσουν από την Αττάλεια με κατεύθυνση την περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα που αναφέρονται στην τουρκική Navtex 0979/20. Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα προσπαθήσουν να απλώσουν καλώδια τα τουρκικά ερευνητικά.

Δείτε τον χάρτη με την περιοχή που δέσμευσαν οι Τούρκοι (σε κόκκινο πλαίσιο) στην οποία το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται μέσα στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική ζώνη η οποία αποτυπώνεται με μπλε πλαίσιο.


Κι αυτό διότι η περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέρος της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και μια μικρή περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Θα αποπειραθούν οι Τούρκοι να απλώσουν καλώδια για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών και σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας την ώρα που κύριες μονάδες του ελληνικού στόλου είναι ακροβολισμένες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και η Αθήνα έχει διαμηνύσει σε όλους ότι δεν θα το επιτρέψει ή θα επιλέξουν να κινηθούν σε άλλες περιοχές για ερευνητικές εργασίες;

Παράλληλα με τα ατσάλινα τείχη που ορθώνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Αθήνα ενεργοποιεί όλες τις συμμαχίες που μπορεί. Εκτός από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρό σήμα στήριξης ήλθε από το State Department που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τον σχεδιασμό για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που επανέλαβε πολύ συγκεκριμένα ότι και το Καστελόριζο όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έχοντας εξ ευωνύμων του τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμβουλος ασφαλείας πρωθυπουργού: Είμαστε σε επιφυλακή, πολύ δύσκολο το να τολμήσουν

«Όσο ισχύει η NAVTEX και τα πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις ακτες ειμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο συμβούλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος.

«Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο, εμείς θα είμαστε παρόντες» πρόσθεσε και συμπλήρωσε μιλώντας στην τηλέοραση του ΣΚΑΪ:

«Οι σκηνές που βλέπουμε την Τουρκία εκθέτουν. Με τις πράξεις της και την επιθετικότητα της εκτίθεται. Είναι ένας συνδυασμός πιέσεων και της δικής μας αποφασιστικότητας. Η Γερμανία έκανε την πιο δυναμική παρέμβαση. Ήταν οι δικές μας ενέργειες οι οποίες αφαίρεσαν κάθε πρόσχημα από το να πει κανείς ότι η πρόκληση της Τουρκίας δεν ήταν ευθύνη της και μόνο. Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε αυτή η NAVTEX θελω να δώσω συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Βγήκαν όλα μας τα πλοία και αποδείχθηκε ότι υπάρχει ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σύστημα ολόκληρο που έχει να κάνει με την ισχύ του κράτους και τις διεθνείς του σχέσεις»

Μάκης Πολλάτος
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]