Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία αιφνιδιάστηκε


Δεν περίμενε η Άγκυρα αυτή την αντίδραση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Ο αιφνιδιασμός που επεφύλαξαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις τουρκικές επέβαλαν τη λογική στις μέχρι τώρα κινήσεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Διδάκτορα Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Φίλη. «Η Τουρκία έχει υποστεί έναν στρατηγικό αιφνιδιασμό υπό την έννοια ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -και κατά ξηρά και κατά αέρα και κατά θάλασσα-, με αποτέλεσμα να πιάσουν όλες τις στρατηγικές περιοχές οι οποίες θα δημιουργούσαν πραγματικά μεγάλο πρόβλημα στον τουρκικό στόλο και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εάν κι εφόσον αυτές αποφάσιζαν να κλιμακώσουν την κρίση» λέει χαρακτηριστικά στο Sputnik ο κ. Φίλης.

Το Oruc Reis παραμένει στην Αττάλεια, ωστόσο σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες το τουρκικό πλοίο είναι «έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το γεγονός ότι παραμένει στην Αττάλεια, πιθανότατα να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.


«Θα πρέπει να πούμε ότι από τη στιγμή που το Oruc Reis βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή και λόγω και της κακοκαιρίας -έχει 8 μποφόρ- δεν είναι σε θέση να βγει. Δεν είμαστε σίγουροι ότι πρώτον, το Oruc Reis δεν θα βγει από την Αττάλεια για να πάει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση (σ.σ. νότια του Καστελόριζου) κι επίσης δεν ξέρουμε αν όλες αυτές οι δυνάμεις (σ.σ. τουρκικά πολεμικά πλοία) θα γυρίσουν στις βάσεις τους ή θα κινηθούν προς την ψευδο-navtex της Τουρκίας ή ίσως κάποια από αυτά τα σκάφη να κινηθούν νοτίως της Κρήτης να πάνε στη Λιβύη, διότι υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο στην συγκεκριμένη περιοχή» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα, τονίζει ότι προς το παρόν επικρατεί η λογική από την πλευρά της Τουρκίας. Βέβαια, όπως σημειώνει, «εν μέρει αυτή την έχει επιβάλει η Ελλάδα με την αποφασιστική στάση των Ενόπλων Δυνάμεών της κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν το υπολόγιζαν πάρα πολύ οι Τούρκοι».

Και καταλήγει: «Ή θεωρούσαν ότι δεν μπορεί η χώρα μας να αντιδράσει τόσο γρήγορα και τόσο αστραπιαία. Από εκεί και πέρα θα δούμε κατά πόσο κι από αύριο (σ.σ. σήμερα, Παρασκευή) -γιατί σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον ελληνισμό θα έχουμε τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας- ο Ερντογάν, πέραν της εκδήλωσης που θα κάνει εκεί, όπου θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως ο νέος πορθητής επειδή άλλαξε πάλι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, όπως το έκανε ο Μωάμεθ το 1453, εάν θα προσπαθήσει να επενδύσει όλη αυτό το τελετουργικό που έχει φτιάξει με μια συνεχιζόμενη κρίση απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ώρες και ημέρες».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]