Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τροφή του "θηρίου" Ερντογάν


Η Αγιά Σοφιά κι ο βαθύς ύπνος του δικαίου που συνεχίζεται…

ο δικτατορικό θηρίο που ακούει στο όνομα «Ρετζέπ» το είπε και το έκανε: τζαμί από σήμερα η Αγιά Σοφιά. Βέβαια, κι άλλα πολλά που έχει ξεστομίσει κατά καιρούς τα έκανε. Πήρε και τους S-400, έριξε και το ρωσικό αεροπλάνο, πιέζει για τα F-35, φίλος είναι με τον Πούτιν, αδελφός με τον Τραμπ, καλός πελάτης της ΕΕ. Ένας καθ’ όλα υπολογίσιμος παίκτης.

Παράλληλα, «τρέχει» δύο πολέμους ταυτόχρονα -βλ. Συρία, Λιβύη- κατέχει τη μισή Κύπρο, εκβιάζει με το προσφυγικό – μεταναστευτικό όποτε του καπνίσει και φυλακίζει όποιον… φτερνιστεί ανάποδα. Κοντά σε όλα αυτά, τις προκλήσεις τις έχει «πρώτο πιάτο» σε κάθε σερβίρισμα.

Είναι στο ΝΑΤΟ αλά καρτ, είναι στον ΟΗΕ αλά καρτ και μια θέλει και μια δεν θέλει να μπει στην ΕΕ. Αυτή είναι η τροφή του θηρίου, αλλά πλέον δεν το χωρά το κλουβί κι αρχίζει να δαγκώνει…


Μέρα – σταθμός

Η σημερινή μέρα είναι σταθμός. Χαλιά και ιμάμης στην Αγιά Σοφιά. Σε ζωντανή σύνδεση για το «κατόρθωμα»: με μια υπογραφή η Αγιά Σοφιά, τζαμί και με προσκεκλημένους στο πανηγύρι, 17.000 αστυνομικοί να φρουρήσουν το «θηρίο» που κάλυψε τα ψηφιδωτά, έτσι μαγαρίζεται ένα αιώνιο σύμβολο. Το τι συμβολίζει, τι είναι η Αγιά Σοφιά είναι γνωστό. Κι ως υπενθύμιση η HJ φιλοξένησε δεκάδες θέματα γι’ αυτό. Ενήμεροι όλοι. Σήμερα λοιπόν στήνει μιαν ακόμη φιέστα, άλλος ένας εκκωφαντικός βρυχηθμός.

Κι ενώ καταγράφονται αυτές οι σκέψεις, το «ερευνητικό» σκάφος είναι stand by – λογικά, αφού τελειώσει, το κατάπτυστο πανηγύρι στην Κωνσταντινούπολη, για να μην χάσει ούτε καρέ δημοσιότητας, θα βγει για έρευνα απογειώνοντας την πρόκληση. Μια ακόμη πρόκληση στη σειρά.

Όλα αυτά το τρέφουν το θηρίο. Τα είπε και τα κάνει. Σημειώστε όμως το εξής: από τις προκλήσεις προχωρά σταδιακά στις πράξεις. Γράφοντας στα παπούτσια του διεθνές δίκαιο, διεθνείς κανόνες, διεθνείς συνθήκες, ανθρώπινα δικαιώματα, παραχαράσσοντας την παγκόσμια ιστορία, ξεφτυλίζοντας καταστατικά συμμαχιών, συμφωνιών, προσβάλλοντας την οικουμένη, γκρεμίζοντας πολιτισμούς και σύμβολα άλλων θρησκειών.

Οι καθώς πρέπει

Εμείς από την άλλη γαλουχηθήκαμε με τη θεωρία πως όλα αυτά τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση, για δικούς του εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Και ήμασταν πάντα comme il faut. Παίρνοντας παραμάσχαλα το Διεθνές Δίκαιο, παίρνοντας όμως κι έναν βαθύτατο, ωραιότατο «ύπνο του δικαίου».

Κι επειδή είμαστε και παραδοσιακοί τύποι, το κάνουμε αυτό για πολλά πολλά χρόνια. Κυβερνήσεις πάνε κι έρχονται, τους είδαμε, εμείς τους εκλέξαμε, συνεχώς ακούγαμε: δεν απαντάμε στις προκλήσεις, τα κάνει για τους δικούς του, εσωτερικούς λόγους. Φτάσαμε στο σημείο να ακούσουμε και το αμίμητο από χείλη υπουργού: Μην τσιμπάτε, δεν θα προχωρήσει. Και… life goes on.

Και να που τώρα τρέχουμε, μονάχοι κυριολεκτικά, ερασιτέχνες θηριοδαμαστές. Συναντήσεις επί συναντήσεων, τηλεφωνήματα, υποσχέσεις και στον παρονομαστή τι;

Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ρεπορτάζ της HJ δείχνει «μπλε» το Αιγαίο με το Πολεμικό μας Ναυτικό, η πιο σημαντική παρέμβαση στις ΗΠΑ ήταν του Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο Μακρόν μας είπε πως στηρίζει τα… αναχώματα στη Μεσόγειο απέναντι στην Τουρκία εξυμνώντας τις φίλιες σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο και η Μέρκελ… αποσόβησε -μέχρι τώρα- ένα θερμό επεισόδιο κατά την «Μπιλντ». Τραμπ και Πούτιν γράφουν ιστορία σφιχταγκαλιάζοντας το θηρίο, ε κι άμα τους δαγκώσει, δεν χάθηκε κι ο δικός τους κόσμος. Τα συμφέροντα κι οι μπίζνες να προχωρούν και τα άλλα ας πάνε να καούν…

Οι σύμμαχοι, τα 46 χρόνια

Βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε είμαστε και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε να μην ήμασταν. Και 46 χρόνια πριν, τότε με την Κύπρο, πάλι σύμμαχοι ήμασταν. Είδατε κάποια αντίδραση από το ΝΑΤΟ, κάποιον έστω ξερόβηχα για τις ατέλειωτες παραβιάσεις με υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών, ακόμη και τώρα πάνω (και) από το Καστελλόριζο;

Μήπως όμως μας προξένησε κάποια έκπληξη η αντίδραση της ΕΕ; Καμία. Έχει μια σταθερότητα η ΕΕ: σφυρίζει αδιάφορα και με διαφορά. Σε οτιδήποτε μεγάλο, σοβαρό το πάει διά της διολισθήσεως και θυμίζει έναν φοβερό γίγαντα που ασχολείται μόνο -όπως έχουμε ξαναγράψει- με τα… χαμηλά λιπαρά.

Ούτε μια καθαρή κουβέντα. Κάνει πως το σκέφτεται και στο πηλίκον, μηδέν. Σκεφτείτε πως απειλούνται δύο μέλη της ΕΕ και υποτίθεται πως τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και της Ευρώπης. Μάλιστα, επιχειρούν πολύ καθαρά πλέον να μας σύρουν στο τραπέζι να συζητήσουμε εμείς με το θηρίο για πού ακριβώς θα μας δαγκώσει.

Θυμήθηκα αυτές τις μέρες έναν διάλογο που είχα πριν από 16 χρόνια με έναν εκλεκτό φίλο και συνάδελφο δημοσιογράφο στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, παρακολουθώντας ένα πολυήμερο ειδικό σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας. Λέγαμε τότε πως είναι δυνατόν να καταλάβουν ποτέ αυτοί -εάν δεν τους εξηγήσουμε εμείς – τι τραβάμε με τους απέναντί μας. Αυτούς τους Ολλανδούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τους ενδιαφέρουν τα λουλουδάκια τους, το γάλα τους και τα εξοπλιστικά τους και πώς θα τα πουλήσουν και στο θηρίο. Δεν τους απειλεί κανείς να μπει στο σπίτι τους όπως συμβαίνει με μας…

Οι καθαρές εξηγήσεις

Αυτές τις εξηγήσεις δεν τις κάναμε ποτέ καθαρές στους λοιπούς Ευρωπαίους. Εδώ δεν τις κάναμε στα μεταξύ μας. Εμείς ακόμη θα ασχολιόμαστε με τους δασικούς χάρτες και τον Μεγάλο Περίπατο και τα εθνικά μας θέματα πραγματικά την ίδια ώρα πάνε… περίπατο.

Βλέπετε τώρα στο παρά 1’ ενημερώσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ΑΟΖ λέμε και νομίζουμε πως μιλάμε για κάτι που είναι στο i-cloud… Αλήθεια, τόσα χρόνια γιατί δεν οριοθετήσαμε τον χώρο μας; Γιατί ενδίδαμε στην υποψία πως θα πέσει ένα τηλεφώνημα και θα μας βάλει εμπόδιο. Ακόμη και σήμερα, αυτήν την μέρα που το θηρίο κάνει την Αγιά Σοφιά, τζαμί, τι σας έμεινε από αντίδραση: θυμάστε την UNESCO; Την αντίδραση του Πατριάρχη; Τίνος; Μεγαλύτερο κρότο έκανε ο ιμάμης του Μιλάνου, ο Πάπας και λιγότερο εμείς όλοι μαζί.

Πέραν όμως των μεμψιμοιριών -τα έχουμε πει τόσες φορές- ας συμφωνήσουμε σε κεντρικό επίπεδο για τους χειρισμούς. Στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Βουλή. Κι ας ομονοήσουμε επιτέλους πως βλέπουμε παρακάτω όχι απλώς για το επόμενο βήμα, αλλά όπως ανέφερε κι ένας εν αποστρατεία Αντιναύαρχος μας, για το μεθεπόμενο βήμα.

Τα οικονομικά μεγέθη κι η αγρυπνία

Παραμύθι είναι πως είναι οικονομικός γίγαντας το θηρίο, ας θυμηθούμε πως το ΑΕΠ του είναι το μισό της Ισπανίας. Κι επειδή οι δικοί του δεν αντιδρούν -έχει γεμίσει άλλωστε τα μπουντρούμια του με διαφωνούντες- ας βάλουμε ένα χέρι για να αντιδράσει κανονικά ο υπόλοιπος κόσμος, ο απ’ έξω που μπορεί κι εκφράζεται ελεύθερα.

Γιατί κάνοντας απλώς το σταυρό μας σε αγρυπνίες δεν φτάνει. Η αγρυπνία η κανονική πρέπει να είναι πολιτική, θεσμική συντονισμένη, κοινή χωρίς πισωγυρίσματα, σταθερή. Κι επιτέλους ας σταματήσουμε τα χαβαλέ αυτομαστιγώματα με λόγους δεκάρικους σε ζωντανές συνδέσεις. Έχουμε παραδείγματα στην ιστορία με δικτάτορες και δικτατορίσκους τέτοιου τύπου που δεν έχουν καλό τέλος και τα λάθη τους, όταν είναι σοβαρά κι απανωτά, πληρώνονται. Ας ξυπνήσουμε από τον ύπνο του δικαίου κι ας δείξουμε ότι το Δίκαιο δεν έχει δεκάδες αναγνώσεις, αλλά μια: την πραγματική.

Λάζαρος Θεοδωρακίδης
HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]